- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- 10 chutných spôsobov, ako využiť cibuľu v kuchyni
10 chutných spôsobov, ako využiť cibuľu v kuchyni
Cibuľa patrí k tým surovinám, ktoré používame takmer denne – a pritom si často ani neuvedomíme, aká je nenahraditeľná.
Tvoria základ väčšiny slaných jedál, no keď jej dáme priestor, zvládne aj hlavnú rolu. Vie byť pikantná, sladká, jemná aj výrazná – podľa toho, ako ju pripravíme.
Nenápadná hrdinka kuchyne
Hoci patrí medzi najlacnejšie suroviny, jej chuť dokáže zmeniť obyčajné jedlo na voňavú pochúťku. Surová dodáva jedlám štipľavosť, opečená rozvinie arómu a karamelizovaná prekvapí lahodnou sladkosťou. Navyše nejde len o prísadu do varenia – cibuľový sirup poznali už naše staré mamy ako domáci liek proti kašľu.
Kde cibuľa zažiari najviac
Tu je desať nápadov, ako z nej vyčarovať niečo výnimočné:
- Šaláty
Čerstvá cibuľa dodá šalátom sviežosť a štipku pálivosti. Skvelo sa hodí k paradajkám, fazuli aj uhorkám. Rajčinový šalát s cibuľou je nestarnúca klasika, ktorá nikdy nesklame. - Nátierky
Cibuľu možno pridať do nátierok surovú aj restovanú. Zjemní chuť rybacej, mäsovej či drožďovej nátierky, a výborne ladí aj s fazuľou či šošovicou. - Mäsové jedlá
Bez cibule by guláš, pečené mäso či ragú jednoducho neboli ono. Vytvára základ omáčky, prepojí chute a dodá im hĺbku. Dokonca aj marinády získajú s cibuľou úplne inú arómu. - Omáčky
Takmer každá dobrá omáčka sa začína na panvici s cibuľou. Či už ide o sviečkovú, paradajkovú alebo boloňskú – bez nej by chýbalo to „niečo“. Výbornou voľbou je aj samotná cibulová omáčka, ktorá sa hodí k bravčovému aj hovädziemu mäsu. - Francúzska cibulačka
Klasická francúzska polievka, v ktorej má cibuľa hlavnú úlohu. Dlhé karamelizovanie na masle, trochu bieleho vína a nakoniec chrumkavé krutóny so syrom – jednoduché, ale geniálne. - Cibuľové krúžky
Obľúbené občerstvenie k pivu či vínu. Cibuľové kolieska obalené v cestíčku a vyprážané dozlatista sú chrumkavé, voňavé a výborne chutia s cesnakovým, bylinkovým alebo pikantným dipom. - Slaný cibuľový koláč
Lahodný koláč so smotanovým základom, syrom a kúskami slaniny má francúzsky pôvod, no našiel si miesto aj na slovenských stoloch. Rýchle cesto, veľa cibule a štipka korenia – jednoduché, sýte a dokonalé. - Cibuľový „kapustový“ prívarok
Ak máte radi dusené prílohy, skúste namiesto kapusty len cibuľu. Stačí ju dusiť do mäkka, zahustiť postrúhaným zemiakom a dochutiť rascou, cukrom, octom a soľou. Výsledkom je jemne sladkokyslá dobrota. - Cibuľové čatní
Sladkokyslá pochúťka, ktorá sa perfektne hodí ku grilovanému mäsu, paštéte alebo tvrdým syrom. Cibuľu nechajte pomaly karamelizovať s cukrom a potom ju zalejte vínnym octom – chuť, ktorú si zapamätáte. - Plnené cibule
Zapečené cibule s náplňou z mletého mäsa, šunky, syra alebo byliniek sú výborné ako hlavné jedlo aj ako príloha. Podávajú sa s pečivom, zemiakmi či šalátom a krásne prevoňajú celý byt.
Záver
Cibuľa je nenápadná, no bez nej by kuchyňa stratila dušu. Vie zjemniť, rozvoňať aj prekvapiť – a ak jej doprajeme viac priestoru, premení sa z obyčajnej prísady na hviezdu stola.
