Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

10 ciest ako sa zbaviť rafinovaného cukru

10 ciest ako sa zbaviť rafinovaného cukru
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
10 ciest ako sa zbaviť rafinovaného cukru Foto: www.gettyimages.com
reklama:

O škodlivosti cukru sa teraz hovorí veľa a často. Napriek tomu jeho všeobecná spotreba u väčšiny ľudí prevyšuje odporúčanú dennú normu – u žien je to 25 g. Stravovať sa chutne je však celkom možné aj bez jediného gramu cukru. Dnes sa s vami podelíme o desať základných pravidiel, ktoré vám pomôžu rafinovaného cukru sa zbaviť.

1. Pravidelné jedlo

Aby sa hladina krvného cukru neznížila na kritickú úroveň, potrebuje dospelý človek v priemere päťkrát denne jesť (raňajky, obed, večera, dve desiaty), s časovými oneskoreniami nie dlhšími ako 3-4 hodiny. Ideálne by každé jedlo malo obsahovať proteíny, tuky, vlákninu (zo zeleniny, byliniek alebo ovocia) a žiadny cukor. A to ani raňajky. Sladké müsli s jogurtom je jedným z najhorších variantov. Podobné raňajky, napchaté sacharidmi a cukrom v čistej forme, vás doslova programuje na tiahnutie k sladkostiam v priebehu celého dňa. Ďaleko vhodnejšie a k tomu zdravou možnosťou je zelené smoothie s banánom a lyžičkou nesladkého orechového oleja alebo ovsená kaša naslano ochutená korením a doplnená volským okom.

2. Korenie a kokosový olej

Škorica, vanilka, muškátový oriešok, kardamóm a koriander, to všetko môže byť zdravou náhradou sladidiel. Jedlám aj nápojom dodajú tieto ingrediencie príjemnú chuť, vôňu a prospešné vlastnosti. Škorica napríklad urýchľuje metabolizmus a znižuje hladinu krvného cukru. Ďalším užitočným záchrancom je kokos. Prirodzený obsah cukru v ňom je minimálny. Skúste jesť rannú ovsenú kašu s lyžičkou kokosového oleja alebo kokosovej múčky a pár štipkami škorice. Vyskúšať môžete aj iné korenie. Ak si pripravujete mandľové mlieko, vedzte, že skvele ladí s vanilkou a muškátovým orieškom. K lattej alebo káve si namiesto cukru pridajte kakao, škoricu alebo vanilkový prášok.

A ešte jedna rada. Ak až k úplnej eliminácii cukru zo svojho jedálnička smerujete a zvlášť večer je chuť na sladké veľká, skúste po večeri žuť malé množstvo semien feniklu. Majú sladkastú chuť, znižujú chuť do jedla a navyše pôsobia proti nadúvaniu.

3. Bylinkové čaje

Voňavý čaj zo zázvoru, mäty, ibyšku alebo citrusov s obsahom prírodných plodín, napríklad sušených malín, je výbornou alternatívou dezertov. Ak máte chuť na niečo sladšie, môžete do čaju pridať lyžičku medu.

4. Vyradenie malých sladkých desiat

Jedným z najlepších spôsobov zníženia objemu konzumovaného cukru je úplné vylúčenie malých desiat, ktoré ho obsahujú. Rôzne hotové dezerty, sladké pečivo, cukríky, čokoládové tyčinky, ale aj údajné cereálne tyčinky obsahujú až 40 g v jednej porcii. Snažte sa podobné veci z jedálnička totálne vyradiť doma aj v práci. Pre istotu majte po ruke vždy niečo dobré a zároveň zdraviu prospešné. Napríklad sušené ovocie alebo pár orechov.

5. Ovocie ako dezert

Mnohí z vás sa už určite stretli s konštatovaním, že ovocie predsa obsahuje práve ten škodlivý cukor. Z toho dôvodu rad diét ovocia úplne vyraďuje z jedálnička. My sa však prihovárame za trochu objektívnejší prístup. Áno, ovocie obsahuje fruktózu, avšak vzhľadom na obsah vlákniny, vitamínov a radu minerálnych látok jeho konzumácia ani zďaleka nie je rovná pojedaniu tort. V primeranom množstve dodáva ovocie telu potrebné živiny. Ak máte chuť na sladké, je jeden kus vyzretého ovocia alebo mištička jahôd dobrou voľbou.

6. Keď máte chuť na sladké, pite viac vody

Často pokladáme obyčajný smäd za potrebu niečoho na posilnený, vrátane niečoho sladkého. Aby ste znížili potrebu cukru, uistite sa, že organizmu dodávate skutočne dostatočné množstvo tekutín. A keď máte chuť na sladké, dajte si pohár minerálky alebo vody z kohútika. Voda dokáže chuť na sladké potlačiť.

7. Pečivo a cukríky bez cukru

Mali by sme vzdať patričnú vďaka vegánom za objavenie množstva alternatívnych spôsobov prípravy dezertov, na ktorých si môžeme pochutnať bez toho, aby sme si poškodzovali zdravie. Najrozšírenejšie je používanie fíg a roztlačeného banánu v podobe väzkej sladkej hmoty.

8. Čítajte etikety

Cukor je obsiahnutý v takmer nekonečnom počte priemyselne spracovaných potravín. Mnohé z nich používame denne. Patria sem chleba, kečup, šalátové zálievky, konzervované a sušené ovocie, rôzne hotové cereálne „raňajkové“ zmesi, jogurty a mnoho iného, pričom pri mnohých potravinách by sme prítomnosť cukru rozhodne nepredpokladali. Môžeme sa ako chceme vyhýbať sladkostiam, pokiaľ však jeme priemyselne spravované potraviny, konzumujeme zároveň aj cukor. Údaje o „kukuričnom sirupe“, trstinovom či hnedom cukre, melase a sacharóze by nám mali byť varovným signálom. Nejde o nič iné, než cukor a zase cukor a dané výrobky je lepšie nekupovať a nejesť. Hľadajte alternatívy bez cukru, pristupujte k jedlu tvorivým spôsobom, pripravujte si svoje raňajky sami, rovnako tak ako dipy alebo zálievky.

9. Nechoďte do obchodu, keď máte hlad

Hladina krvného cukru sa hladom znižuje. V obchode vás nohy samé ponesú k regálom preplneným sladkosťami. Prevencia je naozaj banálna: než sa vydáte na nákup potravín, skrátka sa najedzte. Alebo zjedzte nejakú pohotovostnú zdravú desiatu, ktorú by ste podľa skôr uvádzanej rady mali mať po ruke vždy.

10. Desivá pravda o cukre na videu

So závislosťou na cukre je to rovnaké ako so závislosťou na tabaku. Je taká silná, že snáď len početné názory odborníkov podložené zábermi ukazujúce reálne dopady na zdravie a iná podobná šoková terapia môžu aspoň časť závislých pohnúť k pokusu zbaviť sa konzumácie bieleho zabijaka. V tomto ohľade sú úspešné predovšetkým dokumentárne filmy. Skúste sa pozrieť na hodinový príbeh kanála CBS pod názvom Is Sugar Toxic? («Je cukor toxický?») alebo na film Jamie’s Sugar Rush («Jamieho cukrová zimnica»). V jednom zo záberov autor tohto nápadu Jamie Oliver stojí na pozadí hromady nôh figurín do výkladov – manekýnov. Je to symbol amputácií spojených so strmým nárastom cukrovky u obyvateľov Britských ostrovov. Je to nepríjemná snímka, má však svoju účinnosť.

Cukor musíme vypúšťať z jedálnička postupne. Odvykanie tak prebieha menej bolestivo a jeho výsledky sú dlhodobé. Keď odvykáte rafinovanému cukru, strážte sa aj používanie umelých sladidiel. Väčšina z nich škodí zdraviu a neeliminujú mozgovú potrebu sladkého. Najmenej škodlivá je stévia.

Veríme, že vám naše rady pomôžu zostaviť si svoj osobný plán opustenia cukru a nájdenia cesty zo závislosti na ňom.

Zdroj: www.prokondici.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.