- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- 10 druhov cukroviniek z 3 ciest? Vieme, ako na pečivo pre leňochov!
10 druhov cukroviniek z 3 ciest? Vieme, ako na pečivo pre leňochov!
Čo sa budeme rozprávať, aj v dnešnej dobe sa hocikto rád pochváli, koľko druhov cukroviniek tento rok napiekol. A čím viac, tým lepšie, samozrejme. Pokiaľ by ste svoj repertoár radi rozšírili, ale nemáte čas zarábať veľa rôznych ciest, poradíme vám, ako na to! Zažiarite a práca navyše vás to bude stáť minimum.
Sú samozrejme cestá, ktoré sa hodia len na jeden druh cukroviniek a nič iné z nich nevyrobíte – medzi také určite patria napríklad cestá na vanilkové rožky alebo perníčky. (Tradičné vianočné recepty) My pre vás ale máme skvelý plán, ako si cestá pripraviť a spracovať ich efektívne tak, že z nich bude skutočne veľký výber rôznorodých cukroviniek.
Linecké cesto je základ
Pokiaľ chcete vybrať cestá, ktoré sú naozaj viacúčelové a z ktorých môžete vyrobiť niekoľko rôznych druhov, musí byť skôr chuťovo menej nápadná. Akonáhle do nich pridáte nejaké to korenie, rozhodne je zvláštne, ale táto atypická chuť už potom bude ľahko rozoznateľná. Pokiaľ vám to nevadí, tak sa samozrejme medze koreniacej fantázii nekladú.
A o akých cestách teda hovoríme? Primárne o ceste na linecké kolieska. Len z toho vďaka rôznym vykrajovačom, krémom, marmeládam a polevám môžete vyrobiť prakticky neobmedzené množstvo druhov cukroviniek. S ríbezľovou a marhuľovou marmeládou urobte klasické premazávané linecké.
Ako kúzliť s lineckým
Potom vezmite do ruky iné tvary, napríklad kométy, stromčeky, srdiečka a anjelov. Vykrájané kométy ešte pred pečením potrite žĺtkom a posypte trochou cukru. Stromčeky zlepte malinovou marmeládou, máčajte v čokoláde a ozdobte farebnými posýpkami. Srdiečka spojte nejakou sladšou marmeládou a máčajte v na červeno zafarbenej cukrovej citrónovej poleve. Anjelov mažte maslovým orechovým krémom a len pocukrujte. A tak ďalej a tak ďalej – už len z vymenovaného máte hneď päť rôznych druhov cukroviniek!
Nezabudnite na jeho tmavú verziu
Druhé univerzálne cesto je kakaové linecké – pripravíte ho rovnako ako klasické svetlé, len namiesto 1 lyžice múky v recepte pridáte 1,5 lyžice kakaa. U neho platí to isté, čo u svetlého: Kombinujte rôzne marmelády a krémy s rôznymi polevami a ďalšie skvelé druhy sú na svete.
Čo tak kolieska premazať višňovou marmeládou a svetlou polevou (napríklad bielou čokoládou alebo pokojne bielkovou) nazdobiť ako vianočné ozdoby? Alebo obyčajné kvapky premažte marmeládou z čiernych ríbezlí a jednoducho počkajte citrónovou cukrovou polevou. Kolieska môžete spojiť aj čokoládovým krémom, len zľahka omočiť v rozpustenej čokoláde a hneď naviac namočiť v kokose.
Ďalej rozvaľkané cesto prejdite ešte reliéfnym valčekom a vykrájajte len jednoduché veľké kvietky – budú veľmi efektné. Obľúbené sú aj dvojfarebné linecké kolieska: tenko vyvaľkaný plát svetlého lineckého prekryte tenkým plátom tmavého, ešte raz valčekom prejdite, aby sa cestá k sebe spojili, a zrolujte ako roládu. Potom len priečne nakrájajte na kolieska a pečte, ako ste zvyknutí.
Orechov nie je nikdy dosť
Tretie univerzálne cesto je jednoduché orechové. Z neho urobíte klasické svetlé orechy, keď ho dáte do rožkových alebo pracnových formičiek a pospájate parížskou šľahačkou (alebo niekto radšej aj orechový krém), ďalší skvelý druh je na svete. Rožteky môžete rovnako ako tie linecké vyrobiť aj prostým vyváľaním hada, jeho nakrájaním na asi 5cm kúsky a ohnutím do tvaru rožka.
To isté cesto napokon môžete aj vyváľať, vykrájať a marmeládou poslepovať rovnako ako klasické linecké. V neposlednom rade z neho môžete urobiť aj základové mištičky na plnené košíčky alebo orechové mušličky plnené vanilkovým krémom. Receptov na orechové cesto je veľa, skúste ale napríklad plnené orechy s krémom alebo orechové slzičky.
Zdroj: www.prozeny.cz