Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

10 korenín, ktoré zvýšia vašu imunitu

10 korenín, ktoré zvýšia vašu imunitu
7
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Prinášame vám zoznam prírodných korenín, ktoré zlepšia chuť vašich obľúbených jedál a pomôžu vám vyrovnať sa s prechladnutím a chrípkou. 

Vo vašej kuchyni  máte určite pár korenín – asistentov, ktoré podporia vašu oslabenú imunitu počas celého roka. Nezabúdajte  ich pridávať do každodenných jedál. 

Koreniny

Muškátový oriešok

Muškátový orech je bohatý na vitamíny A, B, C, kyselinu listovú, horčík, draslík a zinok. Ochráni telo počas chrípkovej sezóny a pred prechladnutím. Vysoká koncentrácia horčíka v muškátovom oriešku pomáha relaxovať a zbaviť sa nespavosti. V ľudovej medicíne sa používa ako analgetikum, ako aj v prípade žalúdočných problémov .

Kam ho pridávať? Pri pečení, do tvarohových dezertov,do polievok, jedál zo zeleniny a mäsa. Napríklad v Holandsku sa muškátový olej pridáva do takmer všetkých jedál. Zemiaky, cestoviny, mäso, cukrovinky a dokonca aj do piva pridajú vždy štipku z tohto korenia.

Kurkuma

Kurkuma nie náhodou je nazývaná prírodným antibiotikom. Je totiž jedným z najsilnejších prírodných liekov v boji proti chorobám. Vzhľadom na protizápalové, antibakteriálne a antivírusové vlastnosti, kurkumu od dávnych čias používajú v čínskej medicíne. Toto korenie znižuje riziko vzniku rakoviny a pomáha pri znižovaní hmotnosti.

Čo ju pridávať? Do jedál z ryže guľatej Mánya a zemiakov, zeleniny, do omáčok na takmer akékoľvek jedlo, rovnako ako  do smoothies, koktailov a čajov..

Kurkuma

Kardamon

Cardamom – veľmi silná antiseptická látka, už dlho  sa používa na liečbu rôznych infekcií a nachladnutí. Toto korenie pomáha pri kašli a bolestiach hrdla. Kardamon navyše urýchľuje metabolizmus a stimuluje tráviaci systém. V mnohých krajinách sa na uľahčenie trávenia používa tinktúra z kardamónu, varená so zázvorom.

Kam ho pridávať? Do jedál z ryže guľatej Mánya,  do šalátov, dezertov a nápojov .

Zázvor

Zázvor má silné protizápalové vlastnosti a pomáha zmierňovať bolesť. Zázvor je jedným z najznámejších ľudových liekov, ktorý zlepšuje trávenie.

Mimochodom, čerstvý zázvor je užitočnejší ako sušený zázvor. Takže je lepšie používať ho čerstvý, nastrúhaný na jemnom strúhadle alebo nakrájaný na plátky. Čerstvý zázvor sa môže skladovať v chladničke až tri týždne v mrazničke šesť mesiacov.

Kam ho pridať? Do jedál zo strukovín, mliečnych výrobkov, rýb, vyprážaných jedál a samozrejme do čajíku.

Main_post_a665f48f3ffda440781f65756091a234.jpg

Anýz

Anis stellate – jedna z najobľúbenejších korenín v Číne. Číňania používali aníz ako koreninu ešte pred nami! My Európania sme objavili jeho chuť len na začiatku 16. storočia a okamžite sme sa zamilovali do  jeho perfektnej kombinácie s pečivom.

Toto korenie je skvelým pomocníkom v boji proti vírusovým ochoreniam a silnému kašľu. A pomáha rýchlo osviežiť dych.

Kde sa pridáva? Do čajov a dezertov (aníz sa perfektne hodí s čokoládou a citrusmi), do gulášov,  k mäsu a hydine pri pečení,  do hovädzích polievok.

Škorica

Škorica je jednou z najzdravších korenín,  má silné protizápalové a protivírusové vlastnosti. Je veľmi populárna v ayurvédskej medicíne kvôli analgetickým a antiseptickým účinkom. Používa sa na prevenciu a liečbu chrípky a pri nachladnutí.

Najužitočnejšia je zmes mletej škorice a medu. Pomáha zvládnuť bolesť v krku, pri nádche a kašli.

Kde ju použiť? V pečive, do čajov a kokteilov, do kaší a džúsov.

škorica

Rozmarín

Vďaka antiseptickým a tonickým vlastnostiam rozmarín pomáha pri prechladnutí, bolestiach hlavy a bolestiach svalov, zmierňuje príznaky astmy. Veľmi často sa používa v aromaterapii, pretože rozmarín zmierňuje únavu a zlepšuje náladu.

Mimochodom, kedysi na oddeleniach, kde ležali chorí ľudia, pražili rozmarínové vetvičky a borievky, aby dezinfikovali vzduch.

Rozmarín  sa perfektne hodí k mäsu,  k rybám, hubám a k vyprážanej hydine. Pridáva sa do marinád, do polievok a zeleninových šalátov.

Tymián

Tymian (známy aj ako tymián) bol známy aj v starovekom Ríme: vojaci  ktorí sa plavili na lodiach používali toto korenie aby získali silu. V ľudovej medicíne sa  používa na kloktanie a vyrábajú sa z neho kvapky na kašeľ, bronchitídu a astmu.

Tymián dodá grilovanému mäsu výbornú chuť,  používame ho pri príprave hydiny, šalátov zo zemiakov a rajčín.Dodáva a do vývarov a polievok.

Tymián

Šalvia

Šalvia obsahuje najviac antimikrobiálnych látok. V ľudovej medicíne sa využíva na liečbu zápalu a zníženie teploty. Vývar z tejto rastliny sa pije pri vírusových infekciách, pri strate hlasu,  a pomôže zbaviť sa bolesti v krku.

Pridávame ju do šalátov, omeliet, vyprážanej zeleniny, ku kurčatám, bravčovému mäsu a rybám pri pečení.

Klinček

Klinček pomáha zlepšovať imunitu a ničí  choroboplodné baktérie. A používa sa na prevenciu chrípky, zvýšenie chuti do jedla a odstránenie zápachu.

Kam sa pridáva?Do vareného vína, čaju,  do pečiva, omáčok na cestoviny.

Berte na vedomie užitočné  vlastnosti  tohto korenia, skúšajte ho kombinovať s jedlom a experimentujte s chuťou, vytvárajte nové omáčky na mäsové a rybie pokrmy.

Klinček
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.