
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- 10 potravín, ktoré by ste nikdy nemali dávať do mrazničky
10 potravín, ktoré by ste nikdy nemali dávať do mrazničky

Mraznička môže byť skvelým pomocníkom, keď potrebujeme predĺžiť trvanlivosť potravín. Nie všetko je však vhodné na zamrazenie. Niektoré jedlá totiž zmenia svoju chuť aj štruktúru natoľko, že si ich po rozmrazení už vôbec nevychutnáte.
Možno si poviete, že radšej niečo zachrániť a zmraziť než to vyhodiť. No v prípade nasledujúcich potravín by ste si tento krok mali poriadne rozmyslieť.
1. Šalátové listy a čerstvý špenát
Ak túžite po chrumkavom šaláte plnom sviežosti, mraznička preň nie je tým pravým miestom. Listová zelenina po rozmrazení stratí svoju typickú chrumkavosť a zmení sa na nevzhľadnú mäkkú hmotu. Ak máte prebytok, skúste sa oň podeliť alebo ho uložiť do chladničky v papierovej utierke, ktorá absorbuje vlhkosť.
2. Mlieko
Mlieko patrí medzi potraviny, ktoré po rozmrazení trpia najmä po vizuálnej stránke. Tekutina sa zrazí a oddelí, čo nie je ideálne, ak ho chcete piť. Do varenia ho však ešte môžete bez problémov použiť.
3. Vyprážané pokrmy
Kto by odolal chrumkavej kôrke vyprážaného jedla? Po pobyte v mrazničke sa však táto chrumkavosť stratí. Smažené jedlá budú po rozmrazení mäkké, gumové a mastné. Lepšie spravíte, ak ich zjete hneď, kým sú ešte teplé a čerstvé.
4. Surové vajcia
Mraziť vajcia v škrupine rozhodne nie je dobrý nápad. Bielok pri zmrazovaní zväčší svoj objem, čo môže spôsobiť prasknutie škrupiny. Namiesto toho vás čaká len neporiadok a znehodnotený produkt.
5. Ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody
Uhorky či podobné plodiny nie sú na mrazenie stavané. Voda v nich vytvorí ľadové kryštály, ktoré rozbijú ich bunkovú štruktúru. Po rozmrazení tak zostanú iba vodnaté a mäkké kúsky, ktoré nenadchnú ani oko, ani chuťové poháriky.
6. Kyslá smotana
Aj keď sa zakysaná smotana dá po rozmrazení použiť do teplých pokrmov, na studené recepty zabudnite. Rozdelí sa na tekutú a hrudkovitú časť a stratí jemnosť, ktorú by ste čakali v omáčkach alebo dressingoch.
7. Posýpka na koláče
Posýpku by ste mali vždy pripravovať čerstvú. Ak ju totiž zmrazíte, jej krehkosť a chrumkavosť zmiznú a po rozmrazení sa premení na mazľavú a málo lákavú masu.
8. Jogurt
Jogurt v mrazničke zažije podobný osud ako kyslá smotana. Po rozmrazení sa jeho konzistencia výrazne zmení. Na priame jedenie už vhodný nebude, no pri varení ho môžete ešte využiť.
9. Zemiaky
Hľuzy plné vody ako zemiaky nie sú pre mrazenie vhodné. Voda v nich zmrzne a pri rozmrazení spôsobí, že zemiaky budú rozmočené a bez chuti. Ukladajte ich radšej na tmavé, chladné a suché miesto.
10. Syr
Syr síce vydrží dlho aj bez mrazenia, no ak sa predsa rozhodnete ho zmraziť, mali by ste vedieť, čo vás čaká. Tvrdé syry sa po rozmrazení lámu a drobia, mäkké zase strácajú svoju nadýchanosť a jemnosť. Preto syr skladujte radšej v chladničke a snažte sa ho spotrebovať včas.