
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- 10 receptov na domáce dipy, ktoré sa vám budú hodiť (nie) len na grilovanie
10 receptov na domáce dipy, ktoré sa vám budú hodiť (nie) len na grilovanie

Prvé slnečné lúče lákajú na chalupy a do záhradiek,
kde si v tesnej blízkosti rozkvitnutých stromov pochutnávame na vychladenom pivečku,
vyrážame za športom či vonkajšou zábavou.
Tí odvážnejší z nás dokonca plánujú víkendové grilovačky .
Ak je to aj váš prípad, potom sú nasledujúce riadky určené práve vám!
Máme pre vás rovno 10 receptov na luxusné dipy ,
ktoré sa vám budú hodiť nielen pri vonkajšom grilovaní!
Diabolská omáčka
potrebujeme:
- Jednu menšiu cibuľku
- Väčšia sterilizovanú uhorku
- 1 lyžicu majonézy
- 2 lyžice tatárky
- 1 lyžicu kyslej smotany (môžete nahradiť bielym jogurtom)
- chilli
- sladkú papriku
- soľ
- korenie
Postup :
Do väčšej misky nasypte nadrobno pokrájanú cibuľku a uhorku,
primiešajte majonézu, tatársku omáčku a kyslú smotanu (prípadne jogurt),
podľa chuti pridajte chilli a sladkú papriku a na záver dochuťte soľou a korením.
Náš tip :
Dip sa skvele hodí nielen k mäsám, ale tiež hranolkám či americkým zemiakom.

Kari dip
potrebujeme:
- 250 ml bieleho jogurtu
- 2 lyžice majonézy alebo tatárskej omáčky
- 1 lyžičku kari
- Zväzok jarnej cibuľky
- Soľ a korenie
Postup :
Do väčšej misy pridajte jogurt, majonézu, karí, soľ a nadrobno nakrájanú cibuľku.
Dochuťte korením a nechajte odpočinúť v chladničke.
Náš tip :
Dip je perfektný ku steakom, grilovaným zemiakom so slaninou a hubám na grile.
Dip so smotanou a cesnakom
potrebujeme:
- 150 ml kyslej smotany
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ
- Limetkovú šťavu na dochutenie
Postup :
Smotanu, prelisovaný cesnak, soľ a limetkovú šťavu dôkladne premiešajte.
Dochutiť môžete čerstvými bylinkami, soľou a korením.
Náš tip:
Dip sa perfektne vyníma v spoločnosti grilovaného mäsa a zeleniny.
Perfektný je treba do tortil alebo kebabu.

Mexický dip
potrebujeme:
- 200 g nakladaných olúpaných či sušených paradajok
- 1 menšiu červenú cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 červenú papriku
- 1 chilli papričku
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 50 ml vývaru
- trstinový cukor
- soľ
- korenie
Postup :
Paradajky dôkladne roztlačte.
Cibuľu nakrájajte na menšie kocky a cesnak dôkladne rozotrite so soľou.
Papriku a chilli papričku rozpoľte, odstráňte semienka a opäť nadrobno nakrájajte.
V hrnci povarte s pretlakom a vývarom približne štvrť hodiny.
Dochuťte cukrom, soľou a korením.
Náš tip :
Mexický dip je perfektný najmä k hamburgerom či na hranolky.

Kôprovo-cesnakový dip
potrebujeme:
- 1 téglik bieleho jogurtu
- štipky kôpru
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- korenie
Postup : Do téglika od jogurtu či misky pridáme nadrobno posekaný kôpor a rozotretý cesnak.
Dôkladne premiešame a dochutíme soľou a korením.
Náš tip :
Jogurt môžete nahradiť kyslou smotanou.
Dip je perfektný k zelenine, ale aj grilovaným steakom.
Skvele sa hodí aj na americkej zemiaky.

Jogurtový dip s limetkou a bylinkami
potrebujeme:
- 1 limetku
- biely jogurt
- korenie
- soľ
- koriander
- šalvia
Postup :
Čerstvé bylinky si na drobno nasekáme.
Zmiešame s jogurtom, do ktorého vytlačíme šťavu z jednej limetky
(môžeme pridať aj trošku postrúhanej limetkovej kôry).
Pridáme soľ, korenie a necháme v chladničke aspoň pol hodiny odpočinúť.
Náš tip :
Perfektné dip k šalátom a mäsu!
Môžete ho použiť aj ako dressing do hamburgerov.

Chrenový dip
potrebujeme:
- 4 lyžice majonézy
- 2 lyžice kyslej smotany
- 2 lyžice strúhaného chrenu
- Korenie a soľ na dochutenie
Postup: Majonézu, smotanu a chren zmiešajte dohromady. Dochuťte soľou a korením a nechajte odpočinúť v chladničke.
Náš tip:
Dip sa perfektne hodí najmä ku grilovanému hovädziemu či bravčovému mäsu.
Dip z dijonskej horčice
potrebujeme:
- kyslú smotanu
- 2 lyžice majonézy
- 1 lyžicu dijonskej horčice
- Soľ a korenie
Postup :
Kyslú smotanu s majonézou a horčicou zmiešame,
dochutíme soľou a korením a necháme odpočinúť v chladničke.
Pridať môžeme tiež čerstvo nasekané bylinky alebo naložená horčičné semienka.
Náš tip:
Dip je perfektný na grilované zemiaky alebo hranolčeky.
Svoje využitie nájde však aj v spoločnosti zeleniny – či tej čerstvé alebo grilované.

Bylinkový dip s limetkou
potrebujeme:
- vetvičku bazalky
- vetvičku oregana
- trs pažítky
- Vetvičku hladkolisté petržlenovej vňate
- kyslú smotanu
- Lyžičku tatárskej omáčky
- Soľ a korenie
- Šťavu z limetky
Postup :
Čerstvé bylinky nadrobno nasekajte a zmiešajte ich v miske s kyslou smotanou a tatarkou.
Dochuťte šťavou z limetky, pridajte podľa chuti soľ a korenie a nechajte odpočinúť.
Náš tip :
Dip je ideálny ku grilovanému mäsu (najmä bravčovému a hovädziemu),
do hamburgerov, ale aj do šalátov!

Olivový dip
potrebujeme:
- 6 väčších lyžíc vykôstkovaných čiernych olív
- 4 lyžice tatárskej omáčky
- 1 strúčik cesnaku
- Vínny ocot na dochutenie
- Nasekané čerstvé bylinky
- Soľ a korenie
Postup :
Olivy rozkrájame na maličké kúsočky (môžeme na chvíľu vložiť do mixéra),
zmiešame ich s tatárskou omáčkou,
pridáme prelisovaný cesnak, vínny ocot, čerstvé bylinky a na dochutenie soľ s korením.
V chladničke necháme aspoň pol hodiny odpočinúť.
Náš tip :
Dip sa skvele hodí do pita chlebe, tortilly, ale aj do hamburgerov.