- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- 10 tipov, s ktorými vianočné pečenie zvládnete
10 tipov, s ktorými vianočné pečenie zvládnete
reklama:
Počítajte:
Premyslite si, aké druhy, pre koho všetkého ( slané pečivo pre chlapov, kokosky pre babičku, osie hniezda pre deti…) a hlavne v akom množstve.
Spočítajte si, koľko masla, orechov, múky a pod. budete potrebovať a všetko, čo nemáte doma, dokúpte. Tesne pred Vianocami potom už len doplníte čerstvé suroviny, ale väčšina ingrediencií na pečenie má beztak dlhú trvanlivosť.
Plánujte
Rozvrhnite si, čo kedy budete piecť, aby sa pečivo stihlo odležať, a vy aby ste sa nesnažili všetko napiecť v jeden deň.
Začiatkom decembra odštartuje s vanilkovými rožkami, labkami a medovníkmi .
2 týždne pred Vianocami pokračujte lineckým a ďalšími krehkými cestami.
Týždeň pred sviatkami pripravte marokánky , snehové a nepečené pečivo a všetko ostatné dokončite – naplňte krémom a džemom a prelejte čokoládou. Krátko pred Štedrým dňom potom už zostáva len vianočka a 24.12. obľúbený makový závin.
Nešetrite
Nech si hovorí, kto chce, čo chce, chuť masla v ceste ani kréme jednoducho ničím nenahradíte. Rovnako tak neverte, že orechy nahradíte opraženými vločkami a čokoládu tukovou polevou. Kvalitné suroviny jednoducho bohužiaľ ničím nenahradíte a práve vianočné pečivo, ktoré pečieme len raz do roka, si to snáď ani nezaslúži.
Nemajte veľké oči
Súčasné ceny masla, čokolády a orechov vás asi samy o sebe donútia premýšľať nad tým, koľko várok koláčikov napečiete. Ale keby ani to nie, zamyslite sa, či chcete zase zvyšky sušienok dojedať ešte vo februári. Menej je niekedy naozaj viac a keďže sa jedná o sviatočné cukrovinky, bude bohato stačiť, keď vám vydržia len do Silvestra.
Pečte múdro
Naplánujte si pečenie podobných ciest na jeden deň, kombinujte druhy, do ktorých potrebujete iba žĺtky alebo naopak len bielky (prípadne si ich schovajte na zdobenie perníčkov) a čokoládovou polevou tiež polievajte všetky koláčiky naraz.
Neplytvajte
Polámané kúsky cukroviniek a sušienok rozhodne nevyhadzujte, ale všetky omrvinky naopak pokvapkajte rumom, spojte trochou džemu a masla a dochuťte kakaom, mletými orechmi alebo kokosom. Rumové guličky totiž patria k najobľúbenejším druhom cukroviniek!
Buďte trpezliví
Niektoré rokmi overené postupy jednoducho neobídeme: múku je naozaj vždy lepšie preosiať (krásne sa tak prevzdušní) a všetky suroviny (teda hlavne vajcia a maslo) vyberieme z chladničky aby mali izbovú teplotu. Maslové cestá potom nechajte v chladničke vo fólii do druhého dňa odležať, bude sa vám s nimi oveľa lepšie pracovať (a v chladničke vám navyše vydržia až 3 dni, takže si ich môžete pripraviť s predstihom).
Verte babičkám
Maslo do cesta na vianočku (a všetkých iných kysnutých ciest) pridávajte naozaj až ako posledné, aby sa vám nezrazilo. Pre rýchlejšie odležanie perníčkov a ďalších cukroviniek pridajte do krabice kúsok jablka, ktoré zaistia vláčnosť. A potom babičky trochu prebehnite tým, že budete pod všetko pečivo používať papier na pečenie, vďaka ktorému sa určite neprichytí a vám navyše odpadne umývanie plechov.
Užite si to
Pozvite kamarátky a príbuzných, uvarte si víno alebo punč , dohodnite sa, čo každá prinesie a pripraví a upečte spoločne. Rýchlejšie vám to utečie a konečne to pre vás tiež raz naozaj budú sviatky pokoja a pohody .
Odfláknite to
No áno, čítate dobre. Dnes si môžete objednať poctivé domáce pečivo od cukrárok a pekárok, ako ste vy, stačí zapátrať medzi známymi, na internete alebo v dobrých cukrárňach. Ďalšou možnosťou je potom sušené ovocie, orechy a nepečené koláčiky , na ktoré vám stačí len rozmixovať niekoľko málo ingrediencií.
Tak sa priznajte, do akej skupiny patríte vy: rekordérka v počte druhov koláčikov, zlatá stredná cesta s niekoľkými najobľúbenejšími druhmi alebo flákačka?
reklama: