- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- 10 trikov, s ktorými vianočné pečenie zvládnete ľahšie
10 trikov, s ktorými vianočné pečenie zvládnete ľahšie
Ak sa chcete pýšiť s vlastnoručne vyrobenými umeleckými dielami, s naším plánom vám pôjde tohtoročné pečenie ako po masle a vám tak snáď zostane čas (a energia) aj na tú pohodu …
1. Počítajte
Premyslite si, aké druhy, pre koho všetkého a hlavne v akom množstve. Spočítajte si, koľko masla, orechov, múky a pod. Budete potrebovať a všetko, čo nemáte doma, dokúpte. Tesne pred Vianocami potom už len doplníte čerstvé suroviny, ale väčšina ingrediencií na cukrovinky má dlhú trvanlivosť.
2. Plánujte
Rozvrhnite si, čo kedy budete piecť, aby cukrovinky stihli odležať, a vy sa nesnažili všetko napiecť v jeden deň: začiatkom decembra odštartuje s vanilkovými rohlíčkami či medovníčkami . 2 týždne pred Vianocami pokračujte lineckým pečivom a ďalšími krehkým cestom. Týždeň pred sviatkami pripravte marokánky , snehové a nepečené cukrovinky a všetko ostatné dokončite – naplňte krémami a džemom a prelejte čokoládou. Krátko pred Štedrým dňom potom už zostáva len vianočka a 24.12. obľúbený jablkový závin .
3. Nešetrite
Nech si hovorí, kto chce, čo chce, chuť masla v ceste ani kréme jednoducho ničím nenahradíte. Rovnako tak neverte, že orechy nahradíte opraženými vločkami a čokoládu tukovou polevou. Kvalitné suroviny jednoducho bohužiaľ ničím nenahradíte a zrovna vianočné pečivo, ktoré pečieme len raz do roka, si to snáď ani nezaslúži.
4. Nemajte veľké oči
Súčasné ceny masla, čokolády a orechov vás asi samy o sebe donútia premýšľať nad tým, koľko várok cukroviniek napečiete. Menej je niekedy naozaj viac a keďže ide o sviatočné cukrovinky, bude bohato stačiť, keď vám vydržia len do Silvestra.
5. Pečte chytro
Naplánujte si pečenie podobných ciest na jeden deň, kombinujte druhy, do ktorých potrebujete len žĺtky alebo naopak iba bielka (prípadne si ich schovajte na zdobenie perníkov) a čokoládovou polevou tiež polievajte všetko naraz.
6. Neplytvajte
Polámané kúsky sušienok rozhodne nevyhadzujte, ale všetky omrvinky naopak pokvapkajte rumom, spojte trochou marmelády a masla a dochuťte kakaom, mletými orechmi alebo kokosom. Rumové guľky totiž patria k najobľúbenejším druhom na Vianoce
7. Buďte trpezliví
Múku je naozaj vždy lepšie preosiať (krásne sa tak prevzdušní) a všetky suroviny (teda hlavne vajcia a maslo) nechať zohriať na izbovú teplotu. Maslové cestá potom nechajte v chlade vo fólii do druhého dňa odležať, bude sa vám s nimi oveľa lepšie pracovať (a v chladničke vám navyše vydržia až 3 dni, takže ich môžete pripraviť s predstihom).
8. Verte babičkám
Maslo do cesta na vianočku (a všetkých iných kysnutých ciest) pridávajte naozaj až ako posledné, aby sa vám nezrazilo. Pre rýchlejšie odležanie perníkov a ďalších cukroviniek pridajte do krabice kúsok jablka, ktoré zaistí vláčnosť. A potom babičky trochu naštvete tým, že budete pod všetko používať papier na pečenie, vďaka ktorému sa určite neprichytí nič a vám navyše odpadne umývanie plechov.
9. Užite si to
Pozvite kamarátky a príbuzných, dohodnite sa, čo každá prinesie a pripraví a upečte spoločne. Rýchlejšie vám to utečie a konečne to pre vás raz naozaj budú sviatky pokoja a pohody
10. Môžete si aj kúpiť
Dneska si môžete objednať poctivé domáce koláčiky od nadšených pekáriek. Ďalšou možnosťou je potom sušené ovocie, orechy a nepečené hľuzovky , na ktoré vám stačí len rozmixovať niekoľko málo ingrediencií.