Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

11 častých omylov, ktorým sa radšej vyhnite pri príprave zeleninových šalátov

11 častých omylov, ktorým sa radšej vyhnite pri príprave zeleninových šalátov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
11 častých omylov, ktorým sa radšej vyhnite pri príprave zeleninových šalátov Foto: depositphotos.com
reklama:

Zeleninový šalát je ideálnou voľbou na ľahké občerstvenie, prílohu k mäsu, syrom či ako samostatné hlavné jedlo. Napriek tomu sa pri jeho príprave môžeme dopustiť chýb, ktoré dokážu pokaziť celkový dojem aj chuť.
Aby ste si svoj šalát užili naplno, prinášame prehľad prešľapov, ktoré sa oplatí eliminovať.

Na čo si dať pozor, aby bol šalát skutočne chutný

S prípravou šalátu netreba robiť vedu, no zopár zásad sa naozaj oplatí dodržiavať. Vyhnete sa tak výsledku, ktorý je nevýrazný, nudný či málo lákavý.

1. Nevhodný výber surovín

Ak chcete pripraviť kvalitný šalát, nezačínajte kompromismi. Čerstvá zelenina je základ. Najlepšou voľbou sú plody z farmárskych trhov, overených zdrojov alebo rovno z vlastnej záhradky.

2. Zanedbanie umývania

Aj keď sa môže zdať, že zelenina vyzerá čisto, nikdy nepreskakujte oplachovanie. Starostlivé umytie odstráni nečistoty a zvyšky, ktoré v šaláte rozhodne nechcete.

3. Nesprávna technika spracovania listov

Listy šalátu netrhajte. Namiesto toho ich nakrájajte ostrým nožom na úhľadné kúsky. Vďaka tomu zostanú svieže a budú aj vizuálne pôsobiť oveľa lepšie.

4. Ignorovanie tukov

Tuky nie sú nepriateľom, práve naopak. Okrem toho, že zasýtia, dodávajú šalátu jemnosť aj bohatšiu chuť. Skúste olivový olej, semienka, orechy alebo krémové avokádo.

5. Strach zo sacharidov

Aj šalát si zaslúži byť výdatný. Pridaním bulguru, quinoi alebo kuskusu zvýšite jeho nutričnú hodnotu a zasýtite sa na dlhšie.

6. Nevýrazná zálievka

Aj ten najkrajší šalát stratí pôvab, ak ho dochutíte nevýrazne. Nebojte sa preto siahnuť po overených kombináciách — olej, ocot, bylinky a korenie sú skvelým základom.

7. Nápadne nejednotné kúsky zeleniny

Chaoticky nakrájaná zelenina pôsobí neesteticky. Preto si dajte záležať, aby boli kúsky približne rovnako veľké a jednotlivé suroviny spolu dobre ladili.

8. Nedostatočne sýty šalát

Zeleninový šalát nemusí byť len ľahkým doplnkom. Pridaním orechov, semienok, vajec, kuracieho mäsa, rýb, syra, tofu alebo klíčkov ho premeníte na plnohodnotné jedlo.

9. Nevhodné dresingy

Ťažké a mastné zálievky na báze majonézy šalátu skôr uberajú na kvalite. Radšej siahnite po jednoduchých alternatívach, ako sú olej, ocot, korenie a bylinky.

10. Nesprávne skladovanie

Ak šalát po príprave okamžite neuložíte do chladu, zelenina rýchlo zvädne. Pre zachovanie sviežosti ho preto skladujte v chladničke až do samotného podávania.

11. Príliš veľké množstvo

Pripravujte len také množstvo šalátu, ktoré plánujete zjesť naraz. Zvyšky neskôr strácajú chuť aj sviežosť.

Nebojte sa experimentovať

Okrem dodržiavania týchto pravidiel nezabúdajte ani na pestrosť. Neustále rovnaké kombinácie časom omrzia, preto skúšajte nové druhy zeleniny, pridávajte rôzne dresingy a nebojte sa objavovať nové chute.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.