- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- 15 tipov a trikov na zaváranie
15 tipov a trikov na zaváranie
Odkladáte zaváranie, pretože vám chýbajú základné praktické informácie?
Tak už nemusíte.
Až vám pristane v kuchyni debna marhúľ od kamarátky alebo zavoňajú slivky na vašej záhradke,
použite naše rady a úspech vás neminie.
Suroviny na zaváranie
Vážte ich presne.V receptoch platia pre očistené, odkôstkované a olúpané ovocie či zeleninu.
Nepripravujte veľké množstvá naraz..
Maximálne dvojité množstvo prísad. Veľké množstvo znamená dlhší čas varu,suroviny sa neprevaria a ovocie stráca vitamíny.
Miešajte počas varenia..
Počas varenia miešajte hmotu varechou, nech sa nepripáli a nech sa z nej odparí tekutina.
Pena pri varení..
Pri varení ovocia sa môže objaviť prírodná pena, treba ju odstrániť pred plnením do pohárov, pretože by mohla poškodiť nielen vzhľad , ale aj trvanlivosť.
Želírovacia skúška
Tá vám ukáže, či ovocná hmota pri chladnutí dostatočne stuhne.Naneste 2 – 3 kávové lyžičky na tanierik, ktorý predtým necháte v chladničke. Ak vám vzorka stuhne je to v poriadku.
Tuhnutie
Ak pri želírovacej skúške zistíte že hmota netuhne tak, ako by mala, pridajte kyselinu citrónovú a skúšku zopakujte.
Čas varenia džemu
Pri varení džemu s cukrom znížte čas varenia na minimum, zabránite tým skaramelizovaniu cukru a tmavej farbe džemu.
Zjemnenie marmelády
Ak chcete džem, marmeládu alebo želé zjemniť, pridajte likér, rum, alebo vodku.Použite maximálne 3 polievkové lyžice , na želírovanie to nemá žiadny vplyv.
Plnenie pohárov
Džem, marmeládu aj želé plňte až po okraj pohára hneď po uvarení, pomocou naberačky alebo lievika.
Hore dnom
Poháre po naplnení otočte hore dnom asi na 5 minút.Malé množstvo vzduchu, ktoré ešte zostalo v pohári, tak prenikne horúcou zmesou a sterilizuje sa.
Trvanlivosť zaváraniny
Sa skráti pridaním prísad s obsahom tuku, ako sú orechy či kokosová múčka,alebo pridaním kúskov navyše ako sú mätové lístky alebo medovka
Hnednutie ovocia
Po očistení ovocie často hnedne, aby ste tomu zabránili, dajte ho hneď po očistení do vody s kyselinou citrónovou..Zachová si tak svoju farbu.
Diétne kompóty
Naše staré babičky vedeli pripraviť chutný kompót aj bez použitia cukru.Na dno pohára dali na hrot noža soľ ,naukladali čisté ovocie a zaliali ho prevarenou vodoua sterilizovali.Slaný nálev vytiahne z ovocia sladkosť..
Tvrdé ovocie
Ak je ovocie príliš tvrdé, pred sterilizovaním ho asi 3 minúty povarte.