Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

3 nebeské koláčiky z jedného cesta, ktorými ohromíte všetkých svojich hostí

Dizajn bez nazvu.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.canva.com
reklama:

Tento výber koláčikov sa vám bude hodiť pri príchode hostí alebo aj pri vianočnom pečení.

Stačí pripraviť jednoduché cesto. Každý z týchto, rýchlo a jednoducho pripravených koláčikov môže byť perfektným doplnkom k popoludňajšej kávičke, ale samozrejme obstojí aj samostatne. 

Ingrediencie:

Na základné cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 200 g polohrubej múky
  • 400 g masla/margarínu
  • 1 štipka sódy bikarbóny
  • 1 vajce
  • 200 g práškového cukru
  • 1 štipka soli 

Ďalej budete potrebovať :

Pre linecké kolieska:

  • džem
  • práškový cukor

Na čokoládové praclíky (asi na 25 kusov):

  • 150 g tmavej čokolády
  • 1-2 lyžice. olej na varenie
  • pražené lieskové orechy

Pre non plus ultra (pre cca 30 ks):

  • 2 bielka
  • 180 g cukru
  • pár kvapiek citrónovej šťavy
Dizajn bez nazvu.jpg
www.canva.com

Príprava:

  1. Prvým krokom je pripraviť linecké cesto, na ktoré si do misky nasypeme dva druhy múky, pridáme sódu bikarbónu, potom na kocky nakrájame maslo a rozdrobíme hos múkou. Potom pridajte celé vajce, práškový cukor a soľ a rýchlymi pohybmi vypracujte homogénne cesto. Zabaľte do plastovej fólie a dajte do chladničky aspoň na 1 hodinu. (Cesto môžeme uchovávať cez noc v chladničke.)
  2. Keď nám cesto dostatočne vychladne, môžeme sa pustiť do prípravy troch druhov koláčikov, na ktoré si najskôr predhrejeme rúru na 175°C.
  3. Na linecké kolieska rozvaľkajte cesto na pomúčenej doske na hrúbku 3 mm . Formou s priemerom 5 cm vykrajujeme kolieska, ktoré potom  ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme, asi 12-15 minút.
  4. Upečené kolieska vychladíme, naplníme džemom podľa chuti a posypeme práškovým cukrom.
  5. Na čokoládové praclíky rozvaľkajte cesto na pomúčenej doske  na hrúbku 5 mm a vykrajujeme vykrajovačkou v tvare praclíka, potom pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 175 °C. Pečieme 12-15 minút, potom necháme vychladnúť.
  6. Nad parou rozpustíme tmavú čokoládu s olejom, namáčame do nej praclíky a posypeme nasekanými praženými lieskovými orieškami.
  7. Pre non plus ultra cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske cca. Vyvaľkáme ho na hrúbku 3 mm a vykrajujeme z neho kruhy s priemerom 3,5 cm. Kolieska poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pripravíme si penu z bielkov.
  8. Začnite šľahať bielky do peny, prisypte cukor v niekoľkých krokoch, vytlačte citrónovú šťavu a pokračujte v šľahaní. Cieľom je získať stredne tvrdý hladký sneh..
  9. Zo snehu na každé koliesko cesta dáme 1 moka lyžicu a pečieme pri 170°C . Pečieme 12-15 minút, potom necháme vychladnúť. Spájame kolieska  obľúbeným džemom.

Tipy:

  • Základné cesto môžeme ochutiť citrónovou alebo pomarančovou kôrou, vanilkou alebo aj mletou škoricou.
  • Vyberte hustejší džem, ktorým naplníte linecké krúžky a non plus ultra. Môžeme plniť čím chceme, ale kyslý džem bude ten pravý.
  • Čokoládové praclíky môžu byť posypané akýmkoľvek iným praženým orechom , či semiačkom alebo dokonca s nakrájaným kandizovaným ovocím.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.