- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- 3 nebeské koláčiky z jedného cesta, ktorými ohromíte všetkých svojich hostí
3 nebeské koláčiky z jedného cesta, ktorými ohromíte všetkých svojich hostí
reklama:
Tento výber koláčikov sa vám bude hodiť pri príchode hostí alebo aj pri vianočnom pečení.
Stačí pripraviť jednoduché cesto. Každý z týchto, rýchlo a jednoducho pripravených koláčikov môže byť perfektným doplnkom k popoludňajšej kávičke, ale samozrejme obstojí aj samostatne.
Ingrediencie:
Na základné cesto:
- 400 g hladkej múky
- 200 g polohrubej múky
- 400 g masla/margarínu
- 1 štipka sódy bikarbóny
- 1 vajce
- 200 g práškového cukru
- 1 štipka soli
Ďalej budete potrebovať :
Pre linecké kolieska:
- džem
- práškový cukor
Na čokoládové praclíky (asi na 25 kusov):
- 150 g tmavej čokolády
- 1-2 lyžice. olej na varenie
- pražené lieskové orechy
Pre non plus ultra (pre cca 30 ks):
- 2 bielka
- 180 g cukru
- pár kvapiek citrónovej šťavy
Príprava:
- Prvým krokom je pripraviť linecké cesto, na ktoré si do misky nasypeme dva druhy múky, pridáme sódu bikarbónu, potom na kocky nakrájame maslo a rozdrobíme hos múkou. Potom pridajte celé vajce, práškový cukor a soľ a rýchlymi pohybmi vypracujte homogénne cesto. Zabaľte do plastovej fólie a dajte do chladničky aspoň na 1 hodinu. (Cesto môžeme uchovávať cez noc v chladničke.)
- Keď nám cesto dostatočne vychladne, môžeme sa pustiť do prípravy troch druhov koláčikov, na ktoré si najskôr predhrejeme rúru na 175°C.
- Na linecké kolieska rozvaľkajte cesto na pomúčenej doske na hrúbku 3 mm . Formou s priemerom 5 cm vykrajujeme kolieska, ktoré potom ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme, asi 12-15 minút.
- Upečené kolieska vychladíme, naplníme džemom podľa chuti a posypeme práškovým cukrom.
- Na čokoládové praclíky rozvaľkajte cesto na pomúčenej doske na hrúbku 5 mm a vykrajujeme vykrajovačkou v tvare praclíka, potom pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 175 °C. Pečieme 12-15 minút, potom necháme vychladnúť.
- Nad parou rozpustíme tmavú čokoládu s olejom, namáčame do nej praclíky a posypeme nasekanými praženými lieskovými orieškami.
- Pre non plus ultra cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske cca. Vyvaľkáme ho na hrúbku 3 mm a vykrajujeme z neho kruhy s priemerom 3,5 cm. Kolieska poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pripravíme si penu z bielkov.
- Začnite šľahať bielky do peny, prisypte cukor v niekoľkých krokoch, vytlačte citrónovú šťavu a pokračujte v šľahaní. Cieľom je získať stredne tvrdý hladký sneh..
- Zo snehu na každé koliesko cesta dáme 1 moka lyžicu a pečieme pri 170°C . Pečieme 12-15 minút, potom necháme vychladnúť. Spájame kolieska obľúbeným džemom.
Tipy:
- Základné cesto môžeme ochutiť citrónovou alebo pomarančovou kôrou, vanilkou alebo aj mletou škoricou.
- Vyberte hustejší džem, ktorým naplníte linecké krúžky a non plus ultra. Môžeme plniť čím chceme, ale kyslý džem bude ten pravý.
- Čokoládové praclíky môžu byť posypané akýmkoľvek iným praženým orechom , či semiačkom alebo dokonca s nakrájaným kandizovaným ovocím.
reklama: