- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- 5 receptov na krémy , ktoré by mal poznať každý cukrár
5 receptov na krémy , ktoré by mal poznať každý cukrár
Chuť vašej torty alebo iného dezertu závisí nielen od toho, aká je chutná piškóta či plnka, ale aj od toho, ako dobre ste krém vybrali, akú má chuť a konzistenciu.
Dnes vám ponúkneme recepty na krémy na báze masla. Tieto krémy sú ideálne na torty a cupcaky a perfektne držia tvar.
Z nejakého dôvodu sa na maslo nezaslúžene zabudlo, hoci maslové krémy, ak sú správne pripravené, sú neskutočne chutné!
Aby ste to dosiahli, musíte si vziať to najlepšie maslo, ktoré nájdete, a dobre ho vyšľahať .
Práve tuk dodá krému neskutočnú vzdušnosť a jemnosť. S pomocou masla vytvoríte na svojich tortách a cupcakes ozdoby akejkoľvek zložitosti.
Tip na zdobenie : Na ozdobenie koláčov použite kovové hroty k cukrárskym vreckám.
Pred použitím kovových nástavcov ich namočte do horúcej vody a osušte papierovou utierkou. Teplá tryska robí krém veľmi poddajným, čo vám umožní vytlačiť krém z vrecka rovnomerne, váš dekor bude krásny, bez vystrapkaných okrajov.
Čokoládový krém
Ingrediencie a proces
- 227 gramov nesoleného masla, zmäknutého
- 85 gramov nesladeného kakaového prášku
- 480 gramov práškového cukru
- 60 g smotany (od 33%), izbovej teploty
- 2 čajové lyžičky (8 gramov) vanilkového extraktu
- Lyžička (2,25 g) soli
Krok 1: Zmiešajte maslo a kakao v miske stojanového mixéra s lopatkovým nástavcom pri nízkej rýchlosti, kým sa dobre nespoja.
Krok 2: Postupne pridávajte práškový cukor po 1 šálke (120 g), striedavo so smotanou, po 1 polievkovej lyžici (15 g), šľahajte, kým sa nespojí. Zvýšte rýchlosť mixéra na strednú.
Krok 3: Šľahajte, kým zmes nie je hladká, asi 1 minútu. Pridajte vanilku a soľ, šľahajte, kým sa nespojí. dajte do cukrárskeho vrecka a ihneď zdobte.
Arašidový krém
Ingrediencie a proces
- 170 gramov nesoleného masla, zmäknutého
- 85 gramov arašidového masla
- 540 g práškového cukru
- ½ čajovej lyžičky soli (1,5 g)
- 6 polievkových lyžíc (90 g) hustej smotany (od 33%), izbovej teploty
Krok 1: V miske stojanového mixéra vybaveného šľahacím nástavcom (alebo ručným mixérom) vyšľaháme maslo a arašidové maslo pri strednej rýchlosti do hladka.
Krok 2: Znížte rýchlosť mixéra na nízku. Postupne pridajte práškový cukor a soľ, šľahajte, kým sa všetko nespojí.
Krok 3: Pridajte smotanu a šľahajte, kým nedosiahnete krémovú konzistenciu. Použite ihneď.
Karamelový švajčiarsky pusinkový krém
Ingrediencie a proces
- 3 veľké vaječné bielka (90 gramov), izbovej teploty
- 100 gramov krupicového cukru
- 110 gramov hnedého cukru
- 340 g nesoleného masla, zmäknutého a nakrájaného na kocky
- Slaná karamelová omáčka (recept nižšie)
Krok 1. V miske mixéra ručným šľahačom zľahka vyšľaháme sneh z bielkov a cukru. Nádobu mixéra položte na panvicu s vriacou vodou. Šľaháme ručným šľahačom, kým zmes nedosiahne teplotu 68°C -71°C.
Krok 2: Opatrne vráťte misku do stojanového mixéra (alebo použite ručný mixér) a šľahajte pri vysokej rýchlosti, kým sa nevytvoria stredné vrcholy, asi 5 minút. Znížte rýchlosť mixéra na nízku.
Krok 3 : Nechajte vychladnúť kým miska neje chladná na dotyk, asi 8 minút. Umiestnite nástavec lopatkový. Pomocou mixéra na stredne nízkej rýchlosti pridávajtej maslo po 2 polievkových lyžiciach (28 gramov) a šľahajte, kým krém nezhustne.
Krok 4: Pridajte slanú karamelovú omáčku a šľahajte do hladka, asi 3 minúty.
Ak sa krém oddelí, šľaháme ešte 2-3 minúty a emulzia sa opäť spojí. Spotrebujte ihneď alebo skladujte vo vzduchotesnej nádobe 3 dni.
Slaná karamelová omáčka
Ingrediencie a proces
- 100 gramov krupicového cukru
- 42 gramov nesoleného masla, izbovej teploty a nakrájaného na kocky
- 60 gramov hustej smotany (od 33%), izbová teplota
- 1 čajová lyžička (4 gramy) vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička (3 gramy) soli
Krok 1: Roztopte cukor v hrnci na strednom ohni za občasného miešania, kým nebude mať tmavú jantárovú farbu.
Krok 2: Pridajte maslo, niekoľko kúskov naraz, miešajte, kým sa nespojí.
Krok 3. Bez toho, aby ste prestali miešať, pomaly nalejte smotanu a povarte omáčku, kým nebude hladká. Odstráňte z tepla. Pridajte vanilku a soľ, premiešajte. Necháme úplne vychladnúť.
Vanilkový maslový krém
Ingrediencie a proces
- 600 g práškového cukru
- 170 gramov nesoleného masla, zmäknutého
- 4 polievkové lyžice (60 g) hustej smotany (od 33%), izbovej teploty
- 1 ½ čajovej lyžičky (6 gramov) vanilkového extraktu
- 1 vanilkový struk
Krok 1. V miske mixéra vyšľaháme 300 g práškového cukru a maslo na nízkej rýchlosti, kým sa dôkladne ingrediencie nespoja.
Krok 2. Do maslovej zmesi nalejte 2 polievkové lyžice (30 g) smotany, vanilkový extrakt a vanilkové semienka (na to rozrežte vanilkový lusk na polovicu a ostrým nožom vyškrabte semienka).
Krok 3. Postupne pridajte zvyšných 300g práškového cukru a smotanu a šľahajte kým nebude krém hladký a krémový. V prípade potreby pridajte ešte trochu smotany. Použite ihneď.
Šľahaný jahodový krém
Ingrediencie a proces
- 5 gramov lyofilizovaného jahodového prášku (k dispozícii v supermarketoch)
- 225 gramov smotanového syra, zmäkčeného
- 133 g kryštálového cukru
- ¼ lyžičky soli
- 85 gramov nakrájaných čerstvých jahôd
- 300 gramov hustej smotany (od 33%), chladenej
- 2 polievkové lyžice (30 g) čerstvej citrónovej šťavy
Krok 1: V miske mixéra vyšľaháme smotanový syr, 66,5 g cukru a soľ na strednej rýchlosti do hladka.
Krok 2. Pridajte jahody a jahodový prášok a šľahajte do hladka. Zmes preložíme do inej misky, odložíme.
Krok 3: Vyčistite nádobu mixéra. Pomocou šľahacieho nástavca vyšľaháme smotanu a citrónovú šťavu na strednej rýchlosti do peny. Zvýšte rýchlosť mixéra na strednú. Postupne pridajte zvyšných 66,5 g cukru a šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy.
Krok 4: Polovicu smotanovej zmesi vmiešajte do mascarpone zmesi a premiešajte, aby sa spojili . Vmiešajte aj zvyšnú šľahačku . Použite ihneď.