Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

5 skvelých spôsobov, ako zabrániť kazeniu cibule: Už ste počuli o cibuľovej paste?

Ako uskladniť cibuľu, aby sa nepokazila
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako uskladniť cibuľu, aby sa nepokazila Foto: depositphotos.com
reklama:

Cibuľa patrí k základným ingredienciám v kuchyni, pretože sa používa pri príprave množstva jedál. Ak ju chcete mať neustále poruke a v čo najlepšom stave, vyplatí sa naučiť niekoľko trikov, ako ju uskladniť bez toho, aby sa vám už o pár dní začala kaziť. V nasledujúcich tipoch nájdete spoľahlivé spôsoby, vďaka ktorým cibuľa nezaberie veľa miesta a navyše vám pomôže ušetriť čas pri ďalšom varení.

Vyberajte len kvalitné kusy

Základným predpokladom pre dlhodobé skladovanie akejkoľvek zeleniny či ovocia je dôkladný výber. Cibuľa by mala byť pevná, suchá a na dotyk by nemala vykazovať známky mäknutia. V žiadnom prípade neuskladňujte poškodené alebo napadnuté kusy. Aj jedna zhnitá cibuľa môže totiž rýchlo preniesť hnilobu na ostatné a vy by ste napokon museli všetko vyhodiť.

1. Predpražená cibuľa v masti

Tento spôsob nielenže predĺži trvanlivosť cibule, ale zároveň vám pri varení ušetrí kopu času. Postup je jednoduchý:

  1. Cibuľu nakrájajte na prúžky alebo kocky a vložte do nádoby.
  2. Zalejte ju rozpustenou masťou a nechajte približne hodinu postáť.
  3. Následne cibuľu osmažte na rozpálenej panvici do zlatista.
  4. Po dokončení ju nechajte odkvapkať a presuňte do čistej sklenenej nádoby.
  5. Nakoniec všetko opäť zalejte masťou.

Cibuľu takto uskladnite v chladničke. Pri príprave zemiakových knedlíkov, omáčok alebo rôznych dipov oceníte, že cibuľku nemusíte najprv čistiť a smažiť – jednoducho ju vyberiete priamo z pohára a okamžite použijete.

2. Zmrazenie na niekoľko mesiacov

Cibuľu môžete zmraziť vo viacerých podobách, pričom využijete jednak surovú, jednak už predpraženú verziu. V oboch prípadoch sa postup začína krájaním:

  • Surová cibuľa: nakrájajte ju na menšie kúsky, nechajte ich chvíľu vyschnúť na papierovej utierke a potom presuňte do uzatvárateľného vrecka či nádoby do mrazničky.
  • Predpražená cibuľka: po vychladnutí ju takisto vložte do vhodného obalu a zamrazte.

Zaujímavým riešením je aj mrazenie vo formičkách na ľad. Stačí cibuľu nakrájať nadrobno, nasypať do foriem, zaliať trochou oleja a nechať zamrznúť. Po stuhnutí kocky vyberte a presypte do vrecka alebo nádoby, aby ste mali formičky znova voľné. Takto si ušetríte miesto a cibuľu budete mať poruke v praktických dávkach.

3. Skvelá cibuľová pasta

Ak ste si cibuľu obľúbili ako základ takmer každého jedla, môže sa vám hodiť aj takzvaná cibuľová pasta. Tento variant sa skvele hodí do rýchlych receptov, keď potrebujete len lyžicu či dve na dochutenie:

  1. Očistenú cibuľu rozmixujte na kašovitú hmotu.
  2. Pridajte trochu oleja a štipku soli.
  3. Všetko prelejte do sklenenej nádoby a uzavrite.

V chladničke vám takáto pasta vydrží niekoľko týždňov. Jedinou podmienkou je, aby ste vždy používali čistú lyžicu. Zabránite tak preniknutiu cudzích baktérií a predĺžite čerstvosť. Ak radi skúšate netradičné chute, môžete pridať aj štipku korenia, byliniek alebo cesnak.

4. Nakladaná cibuľa v soli

Ďalšou možnosťou, ako cibuľu uchovať dlhšie, je naloženie do soli. Tento trik sa osvedčí, ak v kuchyni využívate veľa cibule naraz, ale chcete ju mať zároveň pripravenú vopred:

  1. Očistite cibuľu a nakrájajte ju na drobné kocky.
  2. Postupne vrstvite do pohára – striedajte cibuľu so soľou.
  3. Keď je pohár plný, pevne ho zatvorte.

Takto pripravenú cibuľu skladujte na suchom a tmavom mieste. Dôležitou výhodou je, že keď neskôr pridáte túto zmes do jedla, väčšinou už nemusíte pokrm dosáľať, prípadne stačí naozaj len malé množstvo soli navyše.

Tip: Ak máte radi rôzne druhy nakladanej zeleniny, môžete si vyskúšať pripraviť aj vlastné cibuľové chutney. Existuje množstvo video návodov, ktoré vás prevedú celým procesom od začiatku až do konca.

5. Cibuľové korenie: usušená cibuľa

Milovníkom domáceho korenia by nemalo uniknúť ani sušenie cibule. Postupujte nasledovne:

  1. Cibuľu nakrájajte na plátky či krúžky a na 30 sekúnd ponorte do horúcej, vriacej vody.
  2. Okamžite ju potom preložte do studenej vody (najlepšie s ľadom), aby sa zastavil proces varenia.
  3. Vysušte plátky na papierovej utierke a poukladajte ich na plech.
  4. Dajte ich sušiť do sušičky na ovocie alebo do rúry vyhriatej na 50 °C na niekoľko hodín.

Počas sušenia občas cibule premiešajte, aby ste sa uistili, že sa nepripaľuje a suší sa rovnomerne. Usušenú cibuľu skladujte v dobre uzavretej nádobe. V tejto podobe vydrží pokojne celý rok. Pred použitím ju môžete rozdrviť na jemný prášok, ktorý sa hodí ako korenie do rôznych jedál, alebo ju po namočení vo vode využiť podobne ako čerstvú cibuľku.

Vďaka týmto jednoduchým, no veľmi užitočným tipom si môžete vytvoriť vlastné zásoby cibule na rôzne účely. Či už si vyberiete zmrazenie, nakladanie v soli, sušenie alebo prípravu vlastnej cibuľovej pasty, výsledkom bude kvalitná surovina vždy poruke. Ušetríte tým nielen peniaze, ale aj čas pri varení – a nemusíte sa obávať, že by vám cibuľa predčasne zhnila alebo stratila svoju výraznú chuť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.