- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- 6 výhod varenia sous vide metódou a recept na zaručene šťavnatý steak
6 výhod varenia sous vide metódou a recept na zaručene šťavnatý steak
Čo je sous vide?
Sous vide je metóda varenia, ktorá pochádza z francúzskej kuchyne. V 70. rokoch 20. storočia sa šéfkuchár George Pralus snažil vymyslieť alternatívny spôsob prípravy jemnej husacej pečienky – tzv. Foie Gras. Jeho experiment s uzatvorenými plastovými sáčkami priniesol delikátny výsledok. Sous vide varenie je teda varenie potravín vo vákuu a nazýva sa aj pomalé varenie vzhľadom na dlhšiu dobu prípravy jedla. Čo však zoberie na čase, vynahradí na chuti. Prečítajte si 6 výhod, ktoré ponúka sous vide metóda.
6 výhod sous vide varenia
● Zdravý spôsob varenia
Metóda sous vide predstavuje zdravší spôsob prípravy jedla vo vlastnej šťave. Pri sous vide metóde sa potraviny pripravujú pri nízkych teplotách, vďaka čomu si zachovávajú svoju prirodzenú vôňu, pekný vzhľad, dôležité vitamíny a živiny.
● Dlhšie čerstvé potraviny
Vďaka vákuovaniu sa zachovajú potraviny dlhšie čerstvé. Navyše ich môžete uskladniť aj s korením a o chutný obed či večeru máte vopred postrarané.
● Ľahko uskladniteľné potraviny
Potraviny uzatvorené vo vákuu sa dajú jednoducho uskladniť v mrazničke. Vďaka odsatému vzduchu vrecúška nezaberajú v mrazničke veľa priestoru a jedlo zostane v bezpečí. Metóda sous vide je ideálna aj na prípravu mäsa pred grilovačkou.
● Zvýrazní chuť jedla
Prípravou jedla sous vide metódou zvýrazníte chuť potravín. Jedlo sa pripravuje vo vlastnej šťave, pričom si zachováva svoju plnú a prirodzenú chuť. Pri pomalom varení sa chute rozvíjajú postupne a rovnomerne.
● Zachováva živiny a vitamíny
Okrem šťavnatosti si jedlo pripravené sous vide metódou zachováva aj veľa živín a minerálov, keďže sa pripravuje pri nižšej teplote.
● Znižuje odpad
Vákuové sáčky sous vide sa dajú používať opakovane. Potraviny vám vydržia dlhšie čerstvé, čím sa znižuje produkcia odpadu. Vďaka metóde sous vide strácajú potraviny len minimum zo svojho objemu.
Čo je potrebné na sous vide varenie?
Sous vide hrniec
Pomalý hrniec sous vide je samostatný elektrický spotrebič, ktorý má zabudovaný ovládací panel, na ktorom si nastavíte teplotu a čas varenia. Sous vide hrniec má obdĺžnikový alebo štvorcový tvar a na prvý pohľad pripomína domácu pekáreň na chlieb. Existujú však aj kompaktné ponorné sous vide zariadenia, ktoré môžete použiť v akomkoľvek hrnci.
Vákuové sáčky
Vákuové sáčky na sous vide sú vyrobené z kvalitného materiálu a možno ich použiť opakovane. Vákuové sáčky môžete využiť aj na skladovanie uvarených či čerstvých jedál.
Vákuovač
Vákuová balička alebo vákuovač predĺži trvanlivosť a čerstvosť potravín tak, že odsaje všetok vzduch zo sáčkov. Moderné vákuovačky odsávajú vzduch a uzatvárajú vrecká automatickým stlačením tlačidla na vákuovačke.
V sous vide variči možno pripraviť naozaj rozmanité jedlá – od zeleninových polievok, cez steaky, sviečkovú až po mrkvový koláč. V našom článku sa s vami podelíme o recept na šťavnatý steak. Nech sa páči, inšpirujte sa.:)
Recept na šťavnatý steak pripravený sous vide metódou
Potrebujeme:
- 2 ks hovädzieho steaku
- maslo
- avokádový olej
- soľ
- čierne korenie
- rozmarín
Postup:
- Najskôr si nastavte sous vide varič, aby sa vám predhriala voda. Teplotu nastavte podľa toho, aký steak preferujete. Ak chcete medium rare, nastavte teplotu na 55°C, ak máte radšej medium, pridajte na 60°C, pri well-done zvoľte teplotu od 71°C. Minimálna teplota na prípravu mäsa je 54,4°C.
- Ak chcete, mäso si môžete naložiť do sáčkov už 24 hodín vopred, nie je to však nevyhnutné. Steak najskôr osoľte a okoreňte. Prípadne pridajte marinádu. Potom steak vložte spolu s ďalšími ingredienciami do vrecka a použite vákuovačku na odsatie vzduchu. Alternatívou sous vide sáčkov môžu byť uzatvárateľné zip lock sáčky, z ktorých vytlačíte vzduch. Lepší výsledok však docielite používaním sous vide sáčkov a vákuovačky.
- Zavákuovaný steak vložte do vodného kúpeľa. Je dôležité, aby bol sáčok vo vode celý ponorený.
- Po uplynutí nastavenej doby vás sous vide hrniec upozorní a následne sa vypne. Vyberte steak z vrecka a odstráňte všetky bylinky. Ak ste steak zavákuovali, nemusíte ho skonzumovať ihneď, pokojne ho môžete uložiť do chladničky, kde na vás počká – napríklad na víkendovú grilovačku.
- Ak chcete pokračovať v príprave, na panvici rozpáľte avokádový olej a na 1 minútku opražte steak – každých 15 sekúnd ho otočte.
Dobrú chuť!
Informačný servis