Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

8 častých chýb pri grilovaní: Robíte ich aj vy?

Nerobte chyby pri grilovaní a vychutnajte si to najlepšie mäso
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nerobte chyby pri grilovaní a vychutnajte si to najlepšie mäso Foto: depositphotos.com
reklama:

Leto už pomaly klope na dvere a vôňa grilovaných špecialít láka von. Každá grilovačka by mala byť príjemným zážitkom s dokonalými výsledkami, no často robíme drobné, ale zásadné chyby, ktoré môžu ovplyvniť chuť, kvalitu a dokonca aj bezpečnosť jedla. Pozrite sa s nami na 8 najčastejších prešľapov pri grilovaní, ktoré možno nevedomky robíte aj vy.

1. chyba: Grilujete nenaložené mäso

Prvou a veľmi častou chybou, ktorú ľudia robia, je, že mäso pred grilovaním nenakladajú. Odborníci však jednoznačne odporúčajú mäso pred tepelnou úpravou marinovať. Marináda nielen zvýrazní chuť mäsa, ale aj znižuje množstvo škodlivých karcinogénov, ktoré vznikajú počas grilovania – podľa výskumov až o neuveriteľných 90 %. Účinnosť marinády sa pritom ešte zvyšuje, ak obsahuje kyslé zložky, ako sú citrónová šťava alebo ocot. Ideálny čas marinovania je minimálne niekoľko hodín pred samotným grilovaním, mäso tak bude šťavnatejšie a oveľa zdravšie.

2. chyba: Zabúdate na čistotu grilu

Poznáte to – gril ste použili minulý týždeň a teraz ho len rýchlo rozpálite bez dôkladného čistenia. Je to však veľká chyba. Nečistoty, pripálené zvyšky jedla či mastnota môžu spôsobiť nepríjemnú pachuť čerstvo pripravovaného pokrmu a vytvárajú aj živnú pôdu pre baktérie. Preto nezabudnite gril vždy dôkladne vyčistiť drôtenou kefou alebo špeciálnym náčiním. Platí to bez ohľadu na typ grilu, či už používate plynový, elektrický alebo klasický na drevené uhlie.

3. chyba: Používate príliš veľa oleja

Marináda je síce nevyhnutná, no priveľa oleja v nej už škodí. Ak mäso po marinovaní dôkladne neosušíte papierovou utierkou a vložíte ho rovno na gril, môže olej kvapkať na rozpálené uhlíky či plochu, čo spôsobí nežiadúce vzplanutie. V dôsledku toho mäso môže byť zvonku spálené a vo vnútri nedopečené, navyše hrozí riziko vzniku škodlivých látok.

4. chyba: Ste netrpezliví a grilujete narýchlo

Grilovanie si vyžaduje čas a pokoj. Ak na grilovanie príliš ponáhľate a nedáte mu priestor, aby sa správne rozpálil, nikdy nedosiahnete optimálnu chuť ani konzistenciu. Mäso by ste navyše nemali vyberať z chladničky tesne pred prípravou – vždy by malo mať izbovú teplotu. Tým sa zaručí rovnomerné prepečenie a mäso zostane vo vnútri šťavnaté.

5. chyba: Nevyužívate zóny na grile

Nie každý vie, že teplota nie je na celej ploche grilu rovnaká. Najväčšiu teplotu má stred grilu, okraje sú naopak chladnejšie. Ak mäso hneď umiestnite do stredu, často sa na povrchu rýchlo spáli, ale vo vnútri ostane surové. Preto vždy najskôr mäso prudko opečte v centrálnej časti a potom ho posuňte k okraju, kde dôjde pomaly a rovnomerne.

6. chyba: Príliš často otvárate veko grilu

Ak používate plynový gril, možno ste si zvykli pravidelne kontrolovať, či už je jedlo hotové. Časté otváranie veka však spôsobuje značný únik tepla, predlžuje čas grilovania a zbytočne plytváte energiou. Pri grile na drevené uhlie je to ešte horšie – každý prísun kyslíka cez veko spôsobí nové vzplanutie ohňa, čo opäť môže viesť k spáleniu pokrmu. Otvárajte veko len vtedy, keď je to skutočne potrebné.

7. chyba: Používate vidličku na obracanie mäsa

Grilovať mäso príborovou vidličkou je veľmi častá, ale zásadná chyba. Pri prepichnutí mäsa totiž z neho vytečie cenná šťava, vďaka čomu bude steak alebo grilovaný plátok suchejší a tvrdší. Na manipuláciu s jedlom radšej používajte kliešte alebo špeciálnu obracačku, ktoré mäso nepoškodia.

8. chyba: Miešate surové a hotové mäso

Jednou z najväčších chýb, ktorá môže mať vážne následky na zdraví, je položiť čerstvo ugrilované mäso na tanier či do nádoby, kde bolo predtým uložené surové mäso. Surové mäso totiž obsahuje baktérie ako salmonelu alebo E.coli, ktoré sa môžu dostať na už hotový pokrm. Pre hotové mäso preto vždy používajte čistú misku, tanier či iné náčinie.

Tip na záver

Grilovanie nemusí byť veda, ak budete dodržiavať tieto jednoduché zásady. Vyvarovaním sa týchto chýb výrazne zvýšite kvalitu, chuť, bezpečnosť jedla a zároveň zažijete príjemnejšiu grilovačku. Dobrú chuť a veľa úspešných letných večerov!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.