
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- 9 byliniek a korenín, ktoré pomáhajú zmierniť zápal – pridajte ich do jedálnička!
9 byliniek a korenín, ktoré pomáhajú zmierniť zápal – pridajte ich do jedálnička!

Zápal je prirodzený proces organizmu, ktorý chráni telo pred infekciami a podporuje hojenie. Ak sa však stane chronickým, môže prispieť k rôznym zdravotným problémom. Strava hrá v tomto procese významnú úlohu, preto je vhodné zaradiť do jedálnička potraviny, ktoré môžu pomôcť zápal tlmiť. Mnohé bylinky a koreniny obsahujú účinné látky, ktoré majú protizápalové vlastnosti a môžu pomôcť pri prevencii aj liečbe.
Dietologička Amy Richter, ktorá sa zaoberá funkčnou výživou a zdravím čriev, odporúča zaradiť tieto prírodné zložky do jedálnička, keďže pomáhajú znižovať zápalové markery v krvi.
Spolu s ďalšími odborníkmi vybrala deväť najúčinnejších bylín a korenín:
1. Zázvor
Zázvor je charakteristický svojou ostrou chuťou a širokým spektrom prospešných látok. Obsahuje gingerol, shogaol a zingiberen, ktoré majú silné protizápalové vlastnosti. V tradičnej medicíne sa používa na zmiernenie tráviacich ťažkostí, bolesti hlavy a bolesti kĺbov.
Podporuje zdravie pri:
- bolestiach kĺbov
- tráviacich ťažkostiach
2. Cesnak
Cesnak patrí medzi prírodné antibiotiká a je bohatý na sírne zlúčeniny, ako alicín a dialyldisulfid. Tieto látky pomáhajú bojovať proti zápalu a podporujú imunitný systém.
Pomáha pri:
- ochoreniach dýchacích ciest
- zápaloch ďasien
- problémoch s vysokým krvným tlakom
3. Kurkuma
Táto žltá korenina obsahuje kurkumín, silný antioxidant s výraznými protizápalovými účinkami. Výskumy naznačujú, že môže byť užitočná pri liečbe bolestí kĺbov a tráviacich ťažkostí.
Prospešná pri:
- artritíde
- zápaloch čriev
- kožných ochoreniach
4. Kardamóm
Toto aromatické korenie sa často používa v ázijských kuchyniach. Obsahuje zlúčeniny, ktoré podporujú zdravie pečene a pomáhajú znižovať zápal.
Vhodný pri:
- ochoreniach pečene
- tráviacich problémoch
5. Čierne korenie
Čierne korenie je viac než len dochucovadlo – obsahuje piperín, ktorý zlepšuje vstrebávanie živín a má protizápalové vlastnosti.
Môže pomôcť pri:
- dýchacích problémoch
- tráviacich ťažkostiach
6. Ženšen
Ženšen je obľúbený v tradičnej ázijskej medicíne. Obsahuje ginsenoidy, ktoré podporujú imunitný systém a znižujú zápal v tele.
Podporuje zdravie pri:
- duševnom vyčerpaní
- zápaloch mäkkých tkanív
7. Zelený čaj
Bohatý na polyfenoly, zelený čaj pomáha chrániť srdce, mozog a zmierňuje zápalové procesy v tele.
Odporúča sa pri:
- ochoreniach ďasien
- problémoch s kĺbmi
8. Rozmarín
Táto aromatická bylinka obsahuje polyfenoly, ktoré môžu pomôcť pri zápaloch a podporujú zdravie dýchacieho systému.
Vhodný pri:
- zápaloch kĺbov
- ochoreniach dýchacích ciest
9. Škorica
Škorica má silné antibakteriálne účinky a môže podporovať zdravie ciev a regulovať hladinu cukru v krvi. Odporúča sa však konzumovať ju v rozumnom množstve.
Pomáha pri:
- tráviacich problémoch
- infekciách
- bolestiach svalov
Záver
Bylinky a koreniny môžu byť skvelým prírodným doplnkom stravy na podporu zdravia. Ich pravidelná konzumácia môže pomôcť zmierniť zápal v tele a prispieť k celkovému zdraviu. Skúste ich postupne zaradiť do svojho jedálnička a využiť ich prospešné účinky.