- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- 9 tajomstiev, ktoré vám pomôžu pripraviť perfektnú polievku
9 tajomstiev, ktoré vám pomôžu pripraviť perfektnú polievku
Zdá sa, že nemôže byť ťažké pripraviť polievku. Uvariť vývar a hodiť do neho zeleninu – a je to pripravené!
Ale niektorí ľudia si aj vývar vedia skutočne vychutnať. V čom sú jeho tajomstvá?
Podelíme sa s vami o najzaujímavejšie tipy od známych kuchárov.
Výber mäsa
Svetový šéfkuchári jednohlasne odporúčajú vybrať si mäso mladých býkov na hovädzí vývar. Maslo je rýchlo uvarené a je ideálne pre základ polievky. Okrem toho je zdravé, nízkotučné a obsahuje veľa kolagénu, ktorý počas varenia produkuje želatínu.
Na prípravu bravčového vývaru je lepšie vybrať chudé mäso s tenkou vrstvou tuku.
Na kurací vývar je vhodné použiť mäso z kuriatok pestovaných bez antibiotík a hormónov, a jahňacie – kupujte len čerstvé a bez tuku..
Na základ vývaru môžete použiť aj drviny z hydiny, mäsových kostí a drobov. Aj kombináciou rôznych druhov mäsa dosiahnete, že váš vývar bude chutný a silný..
Zeleninový vývar
Ľudia, ktorí si pripravujú BOSORKA príchuť do jedálriánske jedlá, ho často používajú ako základ pre polievku.
Hlavné tajomstvo zeleninového vývaru, podľa známych kuchárov, je skrytý v jeho bohatej chuti. Ak chcete, aby váš vývar zo zeleniny bol bohatý, chutný a voňavý, mali by ste si ho pripraviť deň vopred..
Čírosť mäsového vývaru
Ideálny základ pre budúcu polievku by mal byť transparentný. Dosiahnutie tohto cieľa je to veľmi jednoduché. Použite čerstvú čistú vodu. Po druhé, v procese varenia mäsa, musíte neustále odstraňovať penu z povrchu. Tá sa tvorí predovšetkým na začiatku varenia.
Mäso sa vkladá do vody dobre umyté a do studenej vody. Ak vložíte mäso do horúcej vody, bielkoviny sa zrazia a zostanú v mäse do vývaru sa neuvoľnia. Mäso v tomto prípade bude šťavnaté a mäkké, ale chuť vývaru bude – bohužiaľ, ďaleko od ideálu.
Krájanie zeleniny
Zeleninu n polievku nakrájajte s ostrým nožom. Mnohí si môžu myslieť, že toto tajomstvo je dosť triviálne, pretože každý o tom vie. Ale tu ide nielen o pohodlie: keď používame nože s tupými čepeľami, chceme to alebo nie, zeleninu stláčame. V dôsledku toho všetky ingrediencie vkladáme do hrnca s nízkym obsahom šťavy, čo ovplyvňuje chuť a kvalitu vašej polievky.
Krásna farebná polievočka
Ako docieliť aby mal váš vývar krásny zlatý nádych? Kuchári už toto tajomstvo už dávno poznajú..
Ak chcete dať polievke jasnú farbu, cibuľu, koreňovú zeleninu hlavne mrkvu by ste mali nadrobno nakrájať alebo postrúhať a opražiť na panvici, a až potom vložiť do vývaru. Je dôležité, aby sa zelenina osmažila do zlatista. Opekanie zeleniny na troche oleja spôsobí, že pokrmový tuk vytiahne zo zeleniny farby, ktoré sa potom vo vývare rozložia..
Zahusťovanie
Ak chcete urobiť hustejšiu polievku, môžete zahusťovať múkou, šľahačkou, knedle, knedlíčkami, obilninami a cestovinami. Ak sa rozhodnete uvariť polievku s cestovinou alebo s obilninami, potom je lepšie ich variť oddelene, aby ste získali dobrú štruktúru a chuť. Mnoho obilnín sa varí dlhšie ako zemiaky. Cestoviny, na druhej strane, oveľa rýchlejšie.
Pred pridaním múky do polievky, musí byť múka najskôr opražená na panvici s maslom – až do zlatého odtieňa s mierne orechovou arómou. Ak tak neurobíte, múka môže dodať polievke nepríjemnú múčnu chuť a všetko vaše úsilie bude márne.
Pridajte korenie a bylinky
V polievke je potrebné pridať korenie: rozloží chuť jedla a dodá jej špeciálnu arómu. Nebojte sa pridávať do polievky cesnak, klinčeky, nové a čierne korenie – tieto doplnky sú univerzálne a sú vhodné pre všetky polievky: hlavne však s mierou..
Sušené bylinky pridajte aspoň 1 hodinu pred podávaním aby sa ich chuť vyvinula. Čerstvé naopak by sa mali podávať tesne pred podávaním..
Degustácia
Ak chcete pridať soľ, nemusíte čakať až do úplného dovarenia polievky. Pokúste sa upraviť chuť počas varenia. Zmena chuti polievky nastáva pridaním tuku,masla, octu, soli a korenín byliniek a cukru..
Zmenou pomeru týchto zložiek, sa môžete vyhrať s chuťou polievky. Ak si myslíte, že polievka je slabá, odvážne pridajte štipku soli. Ak chcete polievku okysliť pridajte ocot a cukor, alebo citrónovú šťavu a lyžicu javorového sirupu.
Úprava receptu
Nebojte sa experimentovať: zmeniť čas varenia, sadu korenín a zložiek. Pozmeňte recept a upravte ho podľa vašej chuti.Pridajte cesnak, alebo ho z receptu vynechajte..Myslíte si, že v polievke je arómy? Pridajte koreniny ktoré máte radi…