- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Zbytočné chyby pri príprave vajíčok..
Zbytočné chyby pri príprave vajíčok..
Poviete si, že na príprave praženice nie je nič zložité.
Ale keď ochutnáte dobre urobenú omeletu alebo praženicu,
budete chcieť vedieť, ako je profesionáli pripravujú.
Týchto chýb sa vyvarujte!
Správna Praženica
Patrí medzi obľúbené víkendové raňajky, ktoré potešia celú rodinu.
Najhoršie, čo sa vám môže stať,
že ju na panvici usušíte do nepožívateľnej formy.
Najlepšiu praženicu si pripravíte ľahko, len myslite na tieto základné pravidlá:
- Vajíčka rozklepneme rovno len v prípade, že máme povrch nádoby, v ktorej sa dá ďalej šľahať. Pokiaľ ide napríklad o teflónovú panvicu, najprv si ich rozmiešame v miske, aby sme do nich dostali vzduch. Našľaháme ich až tesne pred vlievaním do nádoby, inak z nich vzduch vyprchá.
- Vopred nesolíme, pretože vajcia pustia veľa vody .
- Dochucujeme až po vypnutí panvice na záver.
- Po rozklepnutí pridajte trochu masla, ktoré im dodá nadýchanú konzistenciu.
- Nikdy ich nevystavujte vysokej teplote. Ideálne ich zahrievajte pomaly.
- Keď sa začnú ľahko prepájať, vypnite platňu a opatrne ich dorobte len v rozohriatej nádobe.
Veľa ľudí si myslí, že urobiť praženicu je tá najjednoduchšia vec pod slnkom.
Varené vajcia
Pred varením vajíčka vyberieme na chvíľu z chladničky, aby získali izbovú teplotu.
Pripravujeme je maximálne 8 minút a nepoužívame čerstvú surovinu, škrupina by išla zle olúpať.
Čím dlhšie ich varíte, tým viac žĺtok na krajoch zmodrie a to je zle.
Vtedy bude žĺtok veľmi suchý a pri krájaní na plátky sa rozdrolí a vypadne z bielka.
Aby pri varení vajíčko neprasklo, pridajte do vody trochu soli .
Rovnako tak škrupinu ochráni ocot, ktorý nakoniec uľahčí aj samotné lúpanie.
Ak máte radi mäkký žĺtok,
mali by ste poznať tieto varianty a dobu prípravy:
- Vajcia na tvrdo – varíme 7 minút. (bielok a žĺtok sú tuhé)
- Vajcia na hniličku – sa varia 4-5 minút. Podávame v držiaku tzv. „Vo sliepočke“ a naklepáva sa len vršok škrupiny. (Bielok tuhý, žĺtok tiahly)
- Stratené vajcia – sa varí 3 minúty bez škrupiny. (bielok tuhý, žĺtok tekutý)
- Vajcia na mäkko – sa varia 3 minúty v škrupine a následne sa schladia. Podávame v skle s trochou masla a pažítkou. (bielok tuhý, žĺtok tekutý)
Stratené vajcia
Voda na stratené vajcia sa musí variť pomaly a v žiadnom prípade ju nesoľte, inak narušíte povrch bielka.
Pre lepší efekt pridajte do vody lyžičku octu a vytvorte vír, vďaka ktorému sa žĺtok obalí bielkom.
Rovnako zafunguje vyklepnutie vajcia do misky s octom
a následne ho len vliať do horúcej vody.
Bez octu sa vám stratené vajce podaria len vtedy, ak máte úplne čerstvú surovinu.
Používajte vždy väčší hrniec, aby ste mohli vytvoriť dostatočný vír.
Vo chvíli, keď sa bielok zafarbí, vyberieme celé vajcia a prudko schladíme v studenej vode.
Keď tak neurobíte, žĺtok by sa kvôli horúcemu obalu dovaril a nebol by tekutý.
Dokonalá omeleta
Aby ste získali skvelú omeletu,
pridajte ku každému vajcu lyžičku vody,
osoľte, okoreňte a poriadne našľahajte.
Panvicu nechajte poriadne rozpáliť.
Nalejte na panvicu a omeletu vareškou zľahka premiešajte či potrhajte, aby sa nariasila.
Hneď pridajte pripravenú náplň (údenina, bylinky, cibuľka, olivy, zelenina),
osoľte, okoreňte a polovicu preklopte cez zmes.
Nepečte dlho, aby nebola príliš suchá.
Ak chcete stravníkov ohromiť, na záver omeletu potrite trochou masla , získa skvelú chuť.
Volské oko
Niekto ho má rád na večeru, iní ho berú ako prílohu k prívarku či k šošovici.
Olej musí byť dokonale rozohriaty.
Vajcia na panvicu nevhoďte prirýchlo.
Nechajte ho pomaly skĺznuť zo škrupiny. Žĺtok zostane neporušený.
Keď okraje začnú byť chrumkavé,
stiahnite na nízku teplotu a priklopte pokrievkou na 30 sekúnd.
Na povrchu by mal vzniknúť tenký povlak a žĺtok by mal zostať mäkký.
Až potom osoľte a okoreňte .
Kto by chcel, môže volské oko na chvíľu položiť na papierovú utierku, ktorá vsiakne prebytočný tuk.