Je prírodným antibiotikom, antioxidantom a zdrojom vitamínu C.
Býva odporúčaný pri jarných očistných kúrach,
znižuje krvný tlak a podporuje trávenie.
Reč je o medveďom cesnaku a práve teraz je jeho čas.
Čo z neho v kuchyni môžete pripraviť?
Najlepší je medvedí cesnak čerstvý.
Výborný je na chlebe s maslom.
Keď ho nasekáte na drobno a posypete si ním chleba,
môžete si byť istí, že neprídete o nič z jeho „zázračných“ účinkov.
Z medvedieho cesnaku sa bežne robí tinktúra,
ktorá sa využíva v ľudovom liečiteľstve.
Užíva sa na zníženie krvného tlaku, proti chrípkam, ateroskleróze a astme.
V kuchyni ho využijete do studených aj teplých pokrmov.
Môžete si ho tiež usušiť a využívať počas zimy,
ale príde tak o vôňu a o niektoré zdraviu prospešné látky.
Ak ho chcete skladovať, najlepším spôsobom je výroba pesta či zmrazenie.
Hovorí sa, že za prívlastok medvedí naozaj vďačí medveďom
– po dlhom zimnom spánku ho vraj s obľubou vyhľadávali
a za lány svoje obľúbené jarné pochúťky dokázali putovať aj desiatky kilometrov.
Podľa iných zdrojov tieto cesnakové listy pomenovali už starí Germáni
– verili, že im dodajú medvediu silu.
Či tak alebo tak, ak ste kúzlu medvedieho cesnaku ešte neprepadli,
je na čase to napraviť.
V kuchyni s ním nemôžete šliapnuť vedľa,
dá sa použiť na desiatky spôsobov
– ako čerstvá bylinka aj na tepelné spracovanie.
Zatiaľ čo sa pri cesnaku kuchynskom sa používajú strúčiky,
pri tom medveďom si kuchári cenia hlavne listy
(použiť sa dá aj kvet či cibuľka,
ale onú jemnú a súčasne stále charakteristicky štipľavú chuť a vôňu jedla dodajú práve listy).
Môžete ich pridať do všetkého,
kam mal prísť cesnak či pažítka,
pripraviť z nich pesto či šalát,
posypať chleba s maslom aj varené zemiaky alebo listy jednoducho sparte
a podávajte ako listový špenát namiesto toho klasického ochuteného cesnakom.
S kvapkou masla a štipkou soli bude chutiť báječne.
Medvedí cesnak pridajte do špenátu
Ak je na vás medvedí špenát na prvýkrát trochu veľké sústo, vyskúšajte variantu .
Do špenátu môžete pridať len pár listov medvedieho cesnaku,
jedlo skvele dochutí, ale dominantné chuť neprebije.
Rovnako tak je možné pripraviť špenátovou polievku alebo šalát
– nemusíte používať výhradne medvedí cesnak, opäť stačí pár listov.
Veľkou výhodou medvedieho cesnaku je to, že rastie vo voľnej prírode.
V našich zemepisných šírkach od konca marca do polovice mája.
Hľadajte na vlhkých tienistých miestach a pozor na konvalinky
– ich trsy oválnych zašpicatených listov sú tým medveďom na prvý pohľad dosť podobné.
Pri bližšom pohľade už sa pár rozdielov nájde
(nehľadiac na kvet sú listy konvaliniek z rubu lesklé, medvedí cesnak jednoznačne matný),
najspoľahlivejším vodítkom je ale typická štipľavá vôňa.
Medvedí cesnak je najlepší čerstvý, sušením stráca na chuti,
vôni i vitamínoch, či ste si ho ale priniesli nošou a nechcete sa ho vzdať,
nasekajte listy do mrazničky podobne ako petržlen.
Pár dní vydržia aj v pohári s vodou alebo v chladničke, zabalený do vlhkej utierky.