- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Stévia – sladidlo budúcnosti…
Stévia – sladidlo budúcnosti…
Existuje približne 150 druhov rastlín rodu Stévia, z ktorých iba dva druhy sú výrazne sladké.
Rodové meno dostala na počesť profesora botaniky PJ Esteva, ktorý žil v 16. storočí.
Stévia pochádza z Paraguaja a pestuje sa aj v Brazílii a oblasti Južnej a Strednej Ameriky.
Hlavným miestom pestovania dnes, je Čína.
Veľmi dlhú dobu trvalo, než bola Stévia uznaná ako bezpečné sladidlo.
V krajinách Európskej únie sa smie stévia používať až od roku 2011.
Rastlina je vysoká 50 až 80 cm.
Stonka je rozvetvená, lístky sú sýto zelené, podobné mäte.
Plody stévie sú roznášané vetrom.
V našich klimatických podmienkach, však málokedy dozrieva.
Pôvodne to bola jednoročná, šľachtením sa však zaradila k rastlinám viacročným.
U nás ju môžeme pestovať ako letničku, cez zimu musí byť však doma.
Odporúčaná teplota je 25 ° C. Mráz rastlinu zničí.
Ak, chceme rastlinu pestovať, je lepšie si zaobstarať sadenice v záhradníctve.
Stévia má rada bažinaté prostredie, preto je treba rastlinu dostatočne zalievať.
Miesto by malo byť slnečné (čím viac slnka, tým je sladšie).
Pozor na preschnutie a spálenie slnkom.
Sadenice sa odporúčajú vsádzať po 15. máji „po zmrznutých“.
Skleník je tiež veľmi dobrým miestom na pestovanie.
Stéviové listy aj vňať používame v čerstvom stave (rozomlieť) alebo aj ďalšie možnosti:
sušenie, zamrazenie, domáci výluh, tekuté extrakty, práškový extrakt, tablety, čajové vrecúška.
Stévia obsahuje veľa vitamínov – A, B1, B2, B3, C, E, P a K,
minerálov – vápnik, draslík, chróm, kobalt, železo, magnézium, mangán, fosfor, selén, kremík, zinok
ďalej potom triesloviny a éterické oleje.
Zásluhu na sladkosti stévie majú látky – glykozidy.
Potravinársky priemysel:
Sladidlo zo stévie sa používa na sladenie mnohých potravín a nápojov
(limonády, žuvačky, mliečne výrobky a rôzne sladkosti).
Väčšinou sú tieto výrobky označené „light“.
Potravinárske produkty napr.
Sirup zo stévie (50x sladšie ako sirup z repného cukru),
koncentráty, extrakty alebo tablety, ktoré slúžia ako umelé sladidlá.
Konzervárenský priemysel:
V dia výrobkoch – kompóty, džemy, marmelády, šťavy
Kozmetický priemysel:
Stévia má antibakteriálne účiny.
Využíva sa teda pri výrobe napr:
Zubné pasty, ústne vody, čistiace a pleťové krémy a šampóny.
Účinky stévie:
Povzbudzuje trávenie, zamedzuje pálenie záhy, stabilizuje hladinu krvného cukru, je vhodná pri tehotenskej cukrovke.
Tiež znižuje únavu, pomáha pri liečbe ekzémov, akné, kožných ochorení,
urýchľuje hojenie rán a je vhodná po uštipnutí hmyzom a popáleninách.
Obmedzuje tvorbu zubného kazu a zubného plaku.
Pomáha pri liečbe áft a zápaloch ďasien.
Odporúča sa preventívne žuť list zo stévie.
V kuchyni :
Stéviu môžeme používať na varenie i pečenie.
Pri pečení múčnikov však nemôžeme dávať rovnaké množstvo, ako pri používaní obyčajného cukru.
Stévia je mnohonásobne sladšia a hlavne nenavodí rovnakú konzistenciu cesta,
ako keď dáme určené množstvo klasického cukru.
Tento množstvový rozdiel môžeme nahradiť napr. Orieškami či ovsenými vločkami.
Nie je vhodné zladiť ním kyslé ovocie, môže zhorknúť.
Ak chceme v cukre múčnik obaľovať,
je nutné zmiešať štipku práškového extraktu napr. So škoricou, kakaom, sušeným mliekom, orechmi alebo mandľami.
Pri pečení zo stévie , je dôležité vždy cesto dôkladne spracovať a rozmiešať,
aby nebol múčnik, niekde málo sladký a niekde naopak presladený.
Porovnanie s cukrom obyčajným:
čajová lyžička repného cukru = lístok stévie veľkosti lyžičky alebo 1/3 sušeného lístku..