- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Kysnuté cesto – ako na to?
Kysnuté cesto – ako na to?
Kysnuté cesto je tu od nepamäti.
Pre niektoré gazdinky je to maličkosť a pre iné zas nočná mora alebo veľká neznáma..
Možno sa vám zdá že urobiť dobré a chutné kysnuté cesto je obtiažne,
ale verte mi, že je to jedna z najjednoduchejších vecí v kuchyni..
Treba len dodržiavať pár zásad a cesto sa určite podarí.
Zásady vychádzajú z dlhoročných skúseností ,
zozbieraných od špecialistov .
Nieje potrebné byť dobrým pekárom,
aby ste upiekli výborný chlieb , koláč alebo rožok..
Droždie..
Samozrejme najlepšie je čerstvé,nielen to v kockách ,ale aj sušené..
Čerstvosťou sa rozumie doba spotreby, nie konzistencia.
Kvalitné môže byť droždie aj sušené,alebo instantné.
ktoré samozrejme musí byť v limite trvanlivosti.
Čerstvé droždie vám bezproblémov nakysne ,
ale je ho treba ku kysnutiu povzbudiť.
Vytvoríme si roztok ktorý sa volá kvások..
Na obale sušených či instantných kvasníc
sa nachádza aj údaj o množstve múky pre ktorý
je obsah droždia určený..
Poväčšine je to na 500 g múky..
Treba si však pozorne prečítať informácie na obale,
pretože tomu môže byť aj inak.
Možno si poviete že viac droždia neuškodí,
ale práve naopak môže to ubrať na chuti ,
pretože chuť droždia pri väčšom množstve môže byť výrazná,
a taktiež sa jedlo stáva ťažšie stráviteľným..
Kvások..
Vajcia…
Veľa ľudí vraví že vajcia sú len kozmetickou úpravou cesta..
Vraj mu dodajú len krajšiu farbu.
Iný zas tvrdia že do kysnutého cesta vajcia nepatria..
Je však viac ako isté že vajcia dodajú cestu a tak aj
hotovému jedlu vyššiu nutričnú hodnotu.
Ja osobne poznám veľa receptov kde vajcia treba,
a naopak poznám aj také ktoré sa bez vajec zaobídu..
Takže zhrnula by som to asi tak pridajte vajec toľko koľko je uvedené v recepte.
určite nimi nešetrite, a naopak ani to s nimi nepreháňajte.
Tuk…
pridá cestu elasticitu a chráni ho pred vysychaním.
Najlepšie je maslo, pretože zušľachťuje chuť a vôňu.
Potom je to olej , a to hlavne do pizze,focaccií.
Osobne neodporúčam margaríny,
podľa mňa jedlo nimi získa pachuť.
Miesenie..
Miesenie je najlepšie v rukách,ale treba mať určitú zručnosť, pretože cápaním
len proces kysnutia potlačíte.
najlepšie je len cesto podhadzovať odspodu nahor a dokola..
Potom dlaňami pritláčať ku dnu misky, alebo k pracovnej doske..
Dôležité je si cesto podsypávať múkou aby sa nelepilo..
Do cesta sa tým dostáva vzduch a to kvasnice len podporí v rastení.
Môžete použiť aj miesiaci hák.
Ideálne je cesto miesiť 10 – 15 minút..
Pri miesení sa z pšenice uvoľnuje lepok,a koláčik bude mäkky a jemný,
nie drobivý..
Teplota…
Kysnuté cesto by malo rásť v teple..
Optimálna teplota je okolo 30°C .
Ideálnym miestom je okolie sporáka na ktorom sa niečo varí,
alebo ak máte pocit že je u vás chladno, vyhrejte rúru na 40 °C
potom ju vypnite a cesto postavte na otvorené dvierka.
Cesto nesmie rásť príliš rýchlo..
Ak ste to s teplotou prehnali, a cesto narastá prirýchlo,
môže sa stať že váš koláč získa kyslastú pachuť.
Podľa väčšiny receptov by malo cesto zdvojnásobiť objem..
To však musí trvať určitý čas.
Priemerne je to tak 45 – 60 minút.
Ak vaše cesto za tento čas objem nezdvojnásobí, niekde sa stala chyba,
a radšej cesto prerobte ako plakať nad znehodnoteným koláčom.
Kysnutie v chlade…
Kysnuté cesto môže dobre rásť aj v chlade.
Môžete si cesto urobiť klasickým spôsobom,
vytvarovať napríklad rožky, alebo žemle, a už takto pripravené kúsky zabaľte do fólie
vložte do nádoby a potom do chladničky..
Chladnička pribrzdí proces kvasenia , a vy si môžete ráno upiecť
čerstvé rožky ktoré ste si večer pripravili..
Pred pečením je dobré nechať aspoň 15 minút ešte postáť pri izbovej teplote,
a potom šup do vyhriatej rúry..
Pred pečením…
Pred pečením pečiva skúste ho zjemna posypať múkou..
pečivo tým získa zaujímavý vzhľad.
Ďalej sa cesto zvykne potierať rozšľahaným vajcom,
niekedy sa k vajíčku prišľahá aj mlieko.
Potretím získa jedlo na povrchu tmavší vzhľad a lesk.
Cesto sa zvykne aj posypávať.
pred posypom je však nutné cesto potrieť,
a to preto aby sa posýpka prichytila.
Posypy sú z rôznych semienok, rasce, soli, maku..
Koláče sa napríklad aj prelievajú maslom,
alebo sa pripravuje posýpka s masla, cukru a múky..
Väčšinou v pomere 1 :1 :1
Optimálna teplota pečenia..
Optimálna teplota pečenia chleba je 220 – 240 °C..
U koláčov je to podstatne menej 170 – 180 °C..