Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Šípky a ich využitie v kuchyni

Fb.jpg
3
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Šípky zbierali ľudia už od nepamäti.

V starovekom Grécku a Ríme z ich plodov vyrábali náhrdelníky, ktoré mali slúžiť ako ochrana pred zlom, ale zároveň mali prilákať aj milovanú osobu. U nás sa šípky využívali vždy ako vítaný zdroj potravy a prírodné liečivo. Šípky sú totiž plné vitamínov aj látok, ktoré nám pomáhajú očistiť telo.

Čo všetko sa dá zo šípok vyrobiť?

Použitie šípok je skutočne široké a vyrobiť sa z nich dá naozaj všeličo. Používajú sa džemy, kompóty, omáčky, sirup aj na výrobu domáceho vína

Šípkový čaj

Najbežnejším použitím je v podobe čaju. Použiť sa naň dajú sušené, ale aj čerstvé šípky. V prípade chrípky sa odporúča vypiť dve až tri šálky šípkového čaju za deň. Vhodné je šípky precediť cez husté sitko, pretože tým sa vyhnete požitiu drobných ostrých chĺpkov, ktoré sú veľmi dráždivé.
Darts 1673820_960_720.jpg

Sušené šípky

Šípky je vhodné sušiť v sušičke ovocia alebo v rúre, pretože je dôležité, aby sa šípky usušili čo najrýchlejšie. Šípky sušíme najlepšie pri teplote od 10 C do 35 ° C, inak veľmi rýchlo ubúda vitamín C. Usušené šípky neskladujeme dlhšie ako rok, pretože po tejto dobe obsah vitamínov výrazne klesne.

Džem zo šípok

Na kilogram šípok budeme potrebovať štvrť kila želírovacieho cukru a vodu. Šípky umyjeme a odrežeme z nich oba konce. Šípky varíme vo vode, kým nezmäknú. Potom ich roztlačíme alebo rozmixujeme a prepasírujeme cez husté sito. Pridáme cukor a varíme na jemnom plameni do zhustnutia.

Šípkové víno

Budeme potrebovať 1,5 litra šípok, 3 l vody, 1 a ľ kg cukru. Šípky umyjeme, odrežeme stonku aj čiapočku a vložíme do piatich litrovej fľaše. Cukor prevaríme s vodou, necháme vychladnúť a nalejeme cez plátno na šípky. Fľašu previažeme dvojitým pergamenom a necháme stáť na teplom mieste asi osem týždňov. S fľašami nehýbeme. Akonáhle posledná šípka klesne na dno, víno zlejeme do fliaš, zazátkujeme a uložíme v chlade. Vínu prospeje dlhšie uležanie, čím dlhšie tým lepšie.

Darts 1673784_960_720.jpg

Šípková omáčka

Táto nenahraditeľná omáčka k tmavej zverine sa v gurmánske histórii zapísala ako jedna z najslávnejších.
Jednu osminku bieleho vína typu Rizling prevaríme s jedným klinčekom a lyžičkou cukru na dve tretiny objemu. Pridáme dve až tri lyžice šípkového pretlaku, dve lyžice paradajkového pretlaku (pre peknú farbu), pokvapkáme citrónovou šťavou, mierne osolíme a okoreníme, zalejeme trochou smotany a zľahka povaríme. Pred podávaním klinček vyberieme a servírujeme k pečenej zverine a rožkovej knedle.

Šípkový dip

Recept na dip nepatrí ku klasickým návodom, ako šípky v kuchyni využiť. Kto rád skúša nevšedné chute a kombinácie, môže prekvapiť hostí neobvyklou omáčkou k pikantným syrom či ju využiť pri grilovaní mäsa.
Najskôr si z čerstvých šípok uvaríme pretlak. Asi 200g dôkladne očistených, pokrájaných šípok zbavených chĺpkov mierne podlejeme vodou a udusíme do mäkka. Potom ich prelisujeme. Pretlak pokvapkáme limetkovou šťavou, dochutíme bielym korením, zľahka osolíme a dobre premiešame. Nakoniec do ešte teplého dipu zamiešame štyri lyžice medu a necháme vychladnúť. Pred podávaním dip vylepšíme asi 1 dcl koňaku scherry, opäť zľahka premiešame a asi hodinu dobre vychladíme.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.