Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Bravčový perkelt

reklama:
Dscn9500.jpg
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
  • Čas Prípravy: 0min
  • Varenie: 0min
  • Hotové Za: 0min

Bravčový perkelt, ako sa robí u nás doma…

Dscn9442.jpg

Za tento recept ďakujeme úžasnému blogu  RECEPTY Z MOJEJ KUCHYNE A ZÁHRADY, kde nájdete viac mňamiek!

Originál recept TU

reklama:

Suroviny

  • asi 1 kg bravčové mäso (pliecko)
  • bravčová masť
  • asi 1/2 - 3/4 kg cibule, kúsok údenej slaniny
  • 3 - 4 strúčiky cesnaku
  • lyžička soli
  • 1/4 lyžičky mletej rasce alebo trochu celej rasce
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • 1 bobkový list
  • 1 - 2 lyžičky sladkej červenej mletej papriky
  • štipka štipľavej mletej červenej papriky
  • malý pohár domáceho leča
  • čerstvá štipľavá paprika - čilli
  • feferónka (nemusí byť)
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Na masti osmažím na drobno nakrájanú cibuľu do zlatova. Keď začne cibuľa zlatnúť pridám na malé kocky nakrájanú slaninku (stačí naozaj len kúsok) a orestujem ju do sklovita. Pridám pretlačený cesnak a krátko ho osmahnem, len aby zavoňal (jeden strúčik si odložím na neskôr). Pridám všetky koreniny, na kocky nakrájané mäso a krátko ho poopekám, aby bolo osmahnuté zo všetkých strán. Keď je mäso zatiahnuté, pridám malý pohár domáceho leča a podlejem vodou. Vody nedávajte veľa, aby ste nemuseli na konci perkelt zahusťovať. Dusím, kým nie je mäso mäkké, zvyčajne 1 až 1 a 1/2 hodiny. Počas dusenia podľa potreby prilievam vodu. Keď varím perkelt v tlakovom hrnci, varím ho 20 minút od natlakovania (tlak č. 2), potom hrniec odstavím a zatvorený ho nechám samovoľne odtlakovať. Odtlakovaný hrniec otvorím, skontrolujem či je mäso mäkké a ďalej pokračujem ako pri bežnom varení. Keď je mäso mäkké, pridám posledný pretlačený strúčik cesnaku a ešte krátko povarím. Ak to nepreženiete s vodou pri podlievaní, perkelt by mal byť primerane hustý od množstva rozvarenej cibule a zeleninového leča (správne uvarený perkelt by mal mať menej šťavy ako guláš). Ak ste predsa len podliali viac vody, prípadne ste perkelt robili v tlakovom hrnci (tam sa voda nemá kde vyvariť) môžete ho trochu zahustiť ( v hrnčeku zmiešam 1 - 2 lyžice hladkej múky s vodou a za stáleho miešania vlejem do vriaceho perkeltu a na miernom ohni ho ešte krátko prevarím). Podávam s rôznymi prílohami podľa momentálnej chuti (halušky, knedlíky), alebo v prípade nedostatku času iba s dobrým čerstvým chlebom. Poznámka: Údenej slaninky stačí naozaj len kúsok. Ak chcete, aby v perkelte bolo vidieť aj kúsky papriky a rajčín z leča, pridajte ho neskôr, v polovici dusenia. V lete dávam namiesto leča čerstvé papriky a rajčiny. Štipľavú papriku ako aj ostatné koreniny si dajte podľa svojej chute. Ak budú perkelt jesť aj deti, štipľavú papriku samozrejme vynechajte.

reklama:

Priemerné hodnotenie receptu

(4.5 / 5)

2 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

8015 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.