- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Tatársky biftek zvládnete aj doma. Načo si dať pri príprave pozor?
Tatársky biftek zvládnete aj doma. Načo si dať pri príprave pozor?
Aj tatarák pripravený doma môže byť vynikajúcou večerou, a nie rýchlym riešením, ak sa vám nechce variť.
Prejdite si tipy, ako na to, aby vám draho nakúpené mäso nezhnedlo, ktorú časť hovädzieho si rozkázať v mäsiarstve, aké suroviny tatárskemu bifteku pristanú a ktorým sa vyhnúť.
Dozviete sa, či mäso mlieť, škriabať, alebo krájať a prečo do neho musí prísť olej, alebo žĺtok.
Na mäse obzvlášť záleží
Čo sa hovädzieho mäsa týka, máte v zásade dve možnosti. Prvá v asociácií s tatárskym biftekom je kus pravej sviečkovej. Tento delikátny, na mnohých miestach nedostatkový kus mäsa patrí k najdrahším, ale zároveň k najjemnejším. Nebude asi vyhovovať vám, ktorí máte radšej výraznejšiu mäsovú chuť. A práve takúto úplne bez problémov predvedie kus krásneho stehna.
Také zadné hovädzie patrí k najchutnejším a najhodnotnejším častiam, má veľmi málo tuku a väziva, preto je ideálne pre surovú prípravu.
Mlieť, alebo škrabať?
Aby sa z vašej nemalej investície do vynikajúceho kusu hovädzieho nestala nevábna pasta, dajte bokom mlynček a doprajte mu patričnú ručnú starostlivosť s nožom. A to nožom ostrým a pružnejším. Tým mäso cez sval plochými pohybmi noža naškriabte. Ak ste sa ale rozhodli pre pravú sviečkovú, potom odporúčame mäso neškrabať, zanikla by jeho jemná chuť aj štruktúra. Bohato postačí, keď ho nakrájate na tenké plátky rezom cez sval a tie následne prekrájame nadrobno. V takom tataráku mäso naozaj vynikne. Pracujte rýchlo a takto nakrájané alebo naškriabané mäso hneď začnite ochucovať. V opačnom prípade, alebo ak by ste si mäso dokonca odložili na pár hodín do chladničky, nielenže vám mäso nepekne zhnedne, ale riskujete aj zdravotné komplikácie.
Najprv si nakrájame na jemno šalotku. Na len o málo väčšie kúsky nakrájame aj uhorky. Vajcia rozklepneme a oddelíme žĺtky do misky, škrupiny hneď vyhodíme . Mäso môžeme vybrať zhruba polhodinu pred krájaním z chladničky, ale nemusíme. Zbavíme ho šliach a postupne naškrabeme. K mäsu prisypeme nasekanú šalotku a uhorky, pridáme aj horčicu, žĺtky, olivový olej a osolíme a okoreníme. Premiešame, dochutíme soľou, korením, alebo čo nám vyhovuje. Podávame s nasucho opečenými kúskami pečiva.
Bezpečnosť na prvom mieste
Podstatným bodom pri príprave tatárskeho bifteku je bezpečnosť, preto si vždy preštudujte základné informácie, aké musí byť na balenie mäsa uvedené.