- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Liečivé bylinky vhodné do kuchyne
Liečivé bylinky vhodné do kuchyne
Bylinky sa v ľudovom liečiteľstve vyskytujú počas celej histórie ľudstva. V minulosti boli základnými liekmi a tiež sa používali aj na varenie, či na obkladanie rán. Postupne sa ľudia naučili, ktoré zložky byliniek sú toxické, liečivé a ktoré časti sa oplatí zbierať. Aj na základe toho si dnes môžeme v prípade potreby pomôcť rôznymi bylinkami pri liečbe začínajúcich ochorení. Ktoré bylinky sa oplatí mať v kuchyni?
Bylinky vhodné na bylinkové čaje
Medzi bylinky vhodné na varenie bylinkových čajov môžeme zaradiť široké spektrum rôznych druhov. Veľmi populárnou bylinkou je mäta, ktorá sa dá v lete použiť na prípravu lahodných sviežich nápojov a v zime si z nej vieme uvariť nesmierne chutný a zdravý čaj. Dá sa teda používať celoročne a má na náš organizmus aj množstvo benefitov.
Podobnou bylinkou je aj medovka lekárska, ktorá je tiež veľmi variabilná na používanie počas celého roka. Mätu a medovku si spolu s bazalkou môžete zasadiť do kvetináča a umiestniť priamo v kuchyni. Sú nenáročné na pestovanie a zároveň vám prinesú benefit v podobe izbovej rastliny. Stačí vám len vhodný kvetináč a kvalitná zemina, ktoré môžete kúpiť napríklad na Alza.
Ďalšou obľúbenou bylinkou na varenie čaju je alchemilka. Ide o bylinku, ktorá sa často označuje ako ženská, pretože je vhodná na menštruačné bolesti, úpravu menštruačného cyklu, či napríklad na menopauzu. Šalvia lekárska je taktiež vhodnou bylinkou na varenie čaju, predovšetkým pri problémoch s respiračnými ochoreniami, ale rovnako má výhody aj pri ženských ťažkostiach.
Bylinky na varenie
Bylinky majú široké využitie aj na varenie. Typickou takouto bylinkou je napríklad už spomínaná bazalka. V čerstvej forme je ešte omnoho výraznejšia a dodáva príjemnú chuť širokému spektru pokrmov. Na varenie sa však často používajú aj sušené bylinky, ktoré môžete kúpiť aj priamo v obchode vo forme korenín. Medzi obľúbené patrí napríklad tymián, zmes provensálskych bylín, či bobkový list.
Bylinky môžu slúžiť na podporenie nášho zdravia, ale rovnako vedia jedlo aj dobre dochutiť. Ich použitie v kuchyni je nesmierne širokospektrálne a môžu byť aj skvelým estetickým doplnkom vašej kuchyne. Okrem klasických korenín sa často na dochucovanie používajú aj exotické koreniny ako je napríklad karí korenie, či kurkuma. Rôzne indické koreniny dokážu jedlu dodať úplne novú chuť a pohrať sa s vašimi chuťovými pohárikmi.