Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Fánky ako páperie

Fánky ako páperie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Fánky ako páperie www.canva.com
reklama:

Fánky – Božej milosti je tradičné veľkonočné, prípadne fašiangové, pečivo z cesta zloženého z hladkej múky, masla, žĺtkov, citrónovej kôry, smotany a bieleho vína, ktoré sa následne smaží, tradične na masti, a potom obaľuje v práškovom cukre.Objavuje sa už v diele Magdalény Dobromily Rettigovej, kde je uvedený aj recept na ružové šišky (Rosenkapfen) z rovnakého cesta v tvare ružičiek ozdobených zavarenými ríbezľami a višňou.

Podobné pečivo sa pripravuje aj v Škandinávii. Dánsky a islandsky sa nazýva klejne, zatiaľ čo švédsky klenät, a tieto názvy vychádzajú z výrazu klenodium „klenot, malá vec veľkej hodnoty“. V Nórsku sa fattigmann nazýva „chudobný človek“, pričom rovnaký význam môže mať aj švédsky klenät. Podľa nórskeho receptu sa pripravujú z múky, cukru, šľahačky, vajec, brandy a kardamómu. Cesto sa krája do tvaru diamantov a smaží v horúcej masti. Podobné sú aj španielske churros z odpaľovaného cesta vyprážané v oleji. V Poľsku sú známe zase chruściki pripravované o fašiangoch av Spojených štátoch angel wings „anjelské krídla“.

Suroviny

  • 200 ml kyslej smotany
  • 0,5 sódy bikarbóny
  • 1 vajce
  • 3 lyžice cukru
  • štipka soli
  • 2 lyžice oleja
  • 390 g hladkej múky
  • Na vysmážanie:
  • olej
  • Na posypanie:
  • práškový cukor
reklama: (6461514841)

Postup prípravy

1. Krok

Zmiešajte kyslú smotanu so sódou bikarbónou vo veľkej miske, potom pridajte všetky ingrediencie a premiešajte. Ako poslednú postupne pridávame múku. Potom ručne premieste .

2. Krok

Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm. Z cesta vykrajujeme kosoštvorce, do stredu kosoštvorcov urobíme zárez a jeden roh cez stred pretiahneme ..

3. Krok

Všetky ich vyprážame na rozpálenom oleji a občas ich otočíme. Keď sú usmažené do peknej zlatej farby, vyberte ich na kuchynskú papierovú utierku aby nasiakla prebytočný olej. Posypeme práškovým cukrom a podávame.

wikipedia.org

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.