Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Fánky ako páperie

Fánky ako páperie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Fánky ako páperie www.canva.com
reklama:

Fánky – Božej milosti je tradičné veľkonočné, prípadne fašiangové, pečivo z cesta zloženého z hladkej múky, masla, žĺtkov, citrónovej kôry, smotany a bieleho vína, ktoré sa následne smaží, tradične na masti, a potom obaľuje v práškovom cukre.Objavuje sa už v diele Magdalény Dobromily Rettigovej, kde je uvedený aj recept na ružové šišky (Rosenkapfen) z rovnakého cesta v tvare ružičiek ozdobených zavarenými ríbezľami a višňou.

Podobné pečivo sa pripravuje aj v Škandinávii. Dánsky a islandsky sa nazýva klejne, zatiaľ čo švédsky klenät, a tieto názvy vychádzajú z výrazu klenodium „klenot, malá vec veľkej hodnoty“. V Nórsku sa fattigmann nazýva „chudobný človek“, pričom rovnaký význam môže mať aj švédsky klenät. Podľa nórskeho receptu sa pripravujú z múky, cukru, šľahačky, vajec, brandy a kardamómu. Cesto sa krája do tvaru diamantov a smaží v horúcej masti. Podobné sú aj španielske churros z odpaľovaného cesta vyprážané v oleji. V Poľsku sú známe zase chruściki pripravované o fašiangoch av Spojených štátoch angel wings „anjelské krídla“.

Suroviny

  • 200 ml kyslej smotany
  • 0,5 sódy bikarbóny
  • 1 vajce
  • 3 lyžice cukru
  • štipka soli
  • 2 lyžice oleja
  • 390 g hladkej múky
  • Na vysmážanie:
  • olej
  • Na posypanie:
  • práškový cukor
reklama: (6461514841)

Postup prípravy

1. Krok

Zmiešajte kyslú smotanu so sódou bikarbónou vo veľkej miske, potom pridajte všetky ingrediencie a premiešajte. Ako poslednú postupne pridávame múku. Potom ručne premieste .

2. Krok

Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm. Z cesta vykrajujeme kosoštvorce, do stredu kosoštvorcov urobíme zárez a jeden roh cez stred pretiahneme ..

3. Krok

Všetky ich vyprážame na rozpálenom oleji a občas ich otočíme. Keď sú usmažené do peknej zlatej farby, vyberte ich na kuchynskú papierovú utierku aby nasiakla prebytočný olej. Posypeme práškovým cukrom a podávame.

wikipedia.org

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.