- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Koláč bude nadýchaný, keď pred pečením vždy urobíte jednu dôležitú vec
Koláč bude nadýchaný, keď pred pečením vždy urobíte jednu dôležitú vec
Koláč býval a je pýchou každej gazdinky. Pokiaľ chcete, aby aj ten váš bol nadýchaný ako obláčik, nezabudnite na jednu dôležitú maličkosť s múkou, ale nielen s ňou!
Koláče sú obľúbené po celom svete. Avšak málokto vie, že kedysi fungovali ako obradné jedlo a komunikačný kanál. Napríklad taký svadobný koláč vznikol z „povinnosti“ novomanželov zjesť akýsi posvätný pokrm. Zatiaľ čo v starom Ríme sa nadýchaná buchta lámala nad hlavou nevesty, aby zaručila plodný a bohatý sobáš, vo viktoriánskom Anglicku slúžil ako vábnička. Dievčatá, ktoré ho ukoristili, si ho dávali pod vankúš. Verili totiž, že vo sne uvidia svojho budúceho manžela…
Na videu uvidíte, prečo je dobré preosievať múku:
Odkaz pre novopečných otcov
V našej slovanskej kultúre hral koláč tiež dôležitú úlohu. Aj keď to z dnešného pohľadu znie komicky, naši predkovia používali koláč na liečenie chorôb alebo ako magickú ochranu pred požiarom. Občas sa koláč používal aj ako posol zaujímavých správ. V južných Čechách sa po narodení nemanželského dieťaťa posielal jeho biologickému otcovi takzvaný „rodenník donešný“. Koláč bol v podobe novorodenca a zrejme mal citovo zapôsobiť na novopečeného otecka, aby sa k svojej povinnosti postavil čelom.
Na videu zistíte, aký je rozdiel medzi klasickou a celozrnnou múkou:
Koláčové bratstvá
Koláč Slovania používali ešte na posilňovanie vzťahov medzi sebou. Keď niekto niekomu daroval koláč a ten ho v jeho prítomnosti zjedol, bralo sa to ako uzavretie pokrvného bratstva. A tak nás napadá, koľko sme v dnešnej dobe takých „koláčových“ pokrvných bratstiev už nevedomky uzavreli? Boli to stovky? Alebo skôr tisíce? Pravdou je, že taký koláč s kávičkou (alebo dobrým čajom) nikdy nepopíjame s nepriateľom. A keď je buchta nadýchaná ako obláčik, potom už nie je čo riešiť.
Preosiata múka lepšie kysne
Dobrý koláč robí nadýchané cesto, ktoré sa pri každom skuse doslova rozplýva na jazyku. Ale ako ho docieliť? Vlastne pomerne jednoducho. Či už pečiete koláč z hladkej, polohrubej alebo špaldovej múky, vždy je potrebné tento jeho základ preosiať. Naše babičky túto malú službu múke nikdy nevynechávali a mali na to pádny dôvod. Predtým samozrejme múka neobsahovala protihrudkovacie aditíva a tým pádom by v nepresiatom stave bola horšie spracovateľná. Ale aj dnes má preosiatie múky pádny dôvod. Preosiata múka je ľahšia, nakyprenejšia a oveľa lepšie kysne. A nielen to.
Opatrenia proti hmyzu
Preosievanie múky je dôležité aj z hygienického hľadiska. Zlým skladovaním v obchodoch sa môže stať, že v tejto „sypkej bielej múke“ sa môžu nachádzať múčne červy, ktorí by potom celé vaše pekárske dielo nezhodnotili. Je teda lepšie zachytiť ich včas a múku vyhodiť, než riskovať nechcený prísun bielkovín.
Nadýchané kúzlo
Pokiaľ nebudete leniví a skutočne múku pri každej príprave koláča preosejete, zistíte jednu zaujímavú vec: múka získa na objeme. To napokon potvrdzuje aj expertka na pečenie Amy Fagan. Na jednom zo svojich videí na kanáli youtube zverejnila pokus, kedy do odmerky nasypala múku, potom ju dvakrát presela a potom znovu vrátila späť do sklenenej nádoby. Odmerka jasne preukázala, že múky tam je viac, než bolo pôvodne. Stačilo ju len preosiať a bola suchšia a prevzdušnenejšia. Rovnaké kúzlo platí aj pri hotovom ceste, ktoré je vďaka preosiatej múke nadýchanejšie. Skúste to a uvidíte ten rozdiel.
Čo ešte by ste mali preosievať:
Rovnakú starostlivosť ako múke by ste v koláčoch mali venovať aj práškovému cukru, kakau, kypriacemu prášku.
Zdroje: www.prazska-kolacovna.wbs.cz, www.apetitonline.cz, ireceptar.cz