- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Mrkvová bábovka s orechmi: Hotová bleskom, úplne vláčna a chutí priamo božsky!
Mrkvová bábovka s orechmi: Hotová bleskom, úplne vláčna a chutí priamo božsky!
Mrkvová bábovka je v posledných rokoch absolútnym hitom. Má zaujímavú chuť a vďaka mrkve je tiež neodolateľne vláčna. Recept na ňu je navyše taký jednoduchý, že ju zvládne upiecť aj úplný antitalent. Už ste ju ochutnali?
Mrkva je veľmi cenenou zeleninou. Nachádza sa v nej celý rad zdraviu prospešných látok a jej pravidelná konzumácia má na ľudský organizmus blahodarný vplyv. Skvelá je ako samotná, tak v rôznych šalátoch či pečená spoločne s mäsom. Dokonale sa ale hodí aj do múčnikov, ktorým dodá vláčnosť a úplne skvelú chuť.
Ako upiecť mrkvovú bábovku, sa môžete pozrieť aj v tomto videu:
Mrkva pre vlhkosť aj farbu
Spojenie mrkvy a sladkého cesta u mnohých ľudí stále vyvoláva mierne obavy. Tie sú ale úplne zbytočné. Mrkva totiž v múčniku stratí svoju typickú chuť a namiesto nej cestu odovzdá len požadovanú vlhkosť a tiež nádherne zlatistú farbu. Rovnako funguje napríklad aj cuketa. Tieto dva druhy zeleniny sa preto veľmi často pridávajú napríklad do koláčov, buchiet, perníkov alebo báboviek.
Ak sa vám často stáva, že namiesto jemnej, nadýchanej a vláčnej bábovky vyberiete z rúry „dusivku”, skúste ju nabudúce vylepšiť práve nastrúhanou mrkvou. Z výsledku budete úplne odzbrojení.
Mrkvová bábovka s orechmi
Príprava mrkvovej bábovky nie je nijako zložitá. Samotný recept je potom „hrnčekový”, a tak ani nie je potrebné ingrediencie nijako zložito vážiť. Upiecť ju skrátka zvládne pod dozorom aj malé dieťa.
Cesto na mrkvovú bábovku
Aby ste sa v priebehu prípravy cesta už nijako nezdržiavali, začnite tým, že si nastrúhate mrkvu. Budete potrebovať celkom 4 plné hrnčeky nastrúhanej mrkvy. Potom si nachystajte dostatočne veľkú misu av nej vyšľahajte do peny 3 žĺtky s 1 hrnčekom cukru a 1 vreckom vanilkového cukru. Do peny vmiešajte 1/2 hrnčeka mlieka a 1/2 hrnčeka rastlinného oleja.
V inej nádobe zmiešajte 2 hrnčeky polohrubej múky s 1 vreckom prášku do pečiva a „suchú” zmes pomaly zašľahajte do žĺtkovej peny. Do cesta následne primiešajte tiež pripravenú nastrúhanú mrkvu a 1 hrsť nahrubo nasekaných vlašských orechov. Nakoniec si z 3 bielkov a štipky soli ušľahajte pevný sneh, ktorý stierkou vmiešajte do cesta. Pracujte pritom naozaj opatrne a cesto namiesto zbesilého miešania skôr len ľahko preklápajte, aby zostali vzduchové bublinky v snehu neporušené.
Cesto nalejte do maslom vymastenej, hrubou múkou vysypanej formy na bábovku a dajte piecť na zhruba 30 až 40 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Pokiaľ si nebudete istí tým, že je bábovka dostatočne prepečená, otestuje ju známym trikom so špajľou. Špajľu zapichnite do cesta, a pokiaľ je po vytiahnutí suchá a neulpelo na nej žiadne cesto, je bábovka hotová.
Hotovú bábovku nechajte úplne vychladnúť a potom ju už len poprášte práškovým cukrom a servírujte.
TIP: Okrem orechov môžete do bábovky pridať aj v rume namočené hrozienka. S mrkvovým korpusom si totiž náramne rozumie.
Zdroje: toprecepty.cz, YouTube.com, nejrecept.cz, ireceptar.cz