- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Táto omáčka k mäsu nesmie na grilovačke chýbať. Všetko na ňu máte už doma
Táto omáčka k mäsu nesmie na grilovačke chýbať. Všetko na ňu máte už doma
Ku každému kúsku mäsa patrí nejaká dobrá omáčka. Tá nielenže skvele podčiarkne chuť steaku, ale vytrhne vám tŕň z päty aj vo chvíli, keď sa vám podarí nedopatrením mäso vysušiť. Na ďalšej grilovačke ale nechajte kečup alebo tatársku omáčku v chladničke. Oveľa lepšie urobíte, keď stavíte na geniálny špenátový dip.
Pripraviť nejakú lahodnú omáčku k mäsu nie je žiadna veda. Napriek tomu ale mnohí vsádzajú skôr na kupované omáčky a nevedomky sa tak pripravujú o skvelú chuť. Aj keď je pochopiteľne oveľa jednoduchšie si dip obstarať v obchode, ten doma vyrobený vystrelí vašu grilovačku na úplne inú úroveň. A všetci pri stole z vás budú lúdiť recept.
Jogurtový dip so špenátom
Výhodou dipov je, že sú vždy skutočne rýchlo hotové, a tak s ich prípravou nemusíte strácať veľa času. Tiež sa v drvivej väčšine prípadov skladajú len z niekoľkých málo surovín, vďaka čomu vás ich výroba nakoniec možno vyjde podstatne lacnejšie, než keby ste si omáčku zakúpili v supermarkete.
Podrobný postup na špenátovú omáčku k mäsu nájdete vo videu:
Na omáčku k mäsu budete potrebovať 600 gramov čerstvého listového špenátu. Ten dajte do hrnca, zalejte ho 4 hrnčeky vriacej vody a krátko ho povarte. Potom vodu zlejte a uvarený špenát nasekajte najemno. V hlbšej panvici rozohrejte asi 3 lyžice olivového oleja a osmažte na ňom dozlatista 220 gramov bielej cibule.
Akonáhle cibuľa zhnedne, pridajte k nej 50 gramov najemno nakrájané jalapeno papričky. Zarestujte a vmiešajte do zmesi v panvici aj špenát. Nakoniec pridajte 30 gramov nadrvených vlašských orechov, soľ a korenie a ešte niekoľko minút základ na dip miešajte.
Potom panvicu odstavte z platne, nechajte všetko úplne vychladnúť av úplnom závere do špenátu vmiešajte 420 gramov bieleho jogurtu. A je hotovo. Pred podávaním uložte omáčku aspoň na 2 hodiny do chladničky, aby bola krásne osviežujúca.
TIP: Na zvýraznenie môžete do dipu pridať ešte niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Skvelá je v ňom aj nasekaná mäta.
Cesnaková omáčka
Pokiaľ doma práve nemáte veľa surovín, z ktorých by sa dalo nejako kúzliť, môžete staviť na vynikajúcu cesnakovú omáčku, ktorá nikdy nikoho nesklame. Stačí zmiešať 250 mililitrov kyslej smotany alebo bieleho jogurtu so 6 strúčikmi cesnaku, štipkou soli a trochou korenia. Na farbu môžete do dipu vmiešať ešte 2 lyžičky čerstvých nasekaných byliniek. Skvelá je petržlenová vňať, bazalka alebo pažítka.
Omáčka z paradajok á la barbecue omáčka
Ak nájdete v chladničke konzervu drvených paradajok, môžete z nich urobiť skvelú omáčku, ktorá nápadne pripomína obľúbenú barbecue omáčku. V rajnici zmiešajte drvené paradajky, 100 gramov kečupu, 60 gramov cukru (ideálne hnedého), 60 mililitrov jablčného octu, 60 gramov medu, 1 lyžičku sladkej mletej papriky a 10 gramov soli. Pridať môžete aj nadrvenú chilli papričku, pokiaľ máte radi pálivé. Všetko spoločne priveďte do varu, potom plameň stiahnite na minimum a nechajte omáčku mierne prebublávať ďalších 20 minút. Táto omáčka chutí úžasne ako teplá, tak studená.
Zdroje: YouTube.com, kucharkaprodceru.cz, toprecepty.cz, ireceptar.cz