- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ako zahustiť tvarohovú náplň do koláčov a buchiet? 3 ľahké triky profi cukrárov
Ako zahustiť tvarohovú náplň do koláčov a buchiet? 3 ľahké triky profi cukrárov
Zo všetkých náplní je tá tvarohová snáď vôbec najobľúbenejšia. Teda aspoň v prípade, ak je správne pripravená. Mala by byť krásne jemná, tak akurát sladká a hlavne by jej v koláčoch a buchtách malo byť veľa. Viete, ako urobiť tú najlepšiu tvarohovú náplň a zahustiť ju, aby počas pečenia nevytiekla?
Tvarohová náplň je úplne univerzálna. Dajú sa s ňou plniť buchty, koláče, palacinky, šatôčky, záviny a tiež napríklad knedle. Navyše je u nej istota, že narozdiel napríklad od maku alebo lekváru chutí skrátka všetkým. Často sa ale stáva, že sa s ňou zle pracuje, pri pečení z múčnikov vyteká a nakoniec má k dokonalosti veľmi ďaleko. Tomu sa dá ale veľmi ľahko predísť.
Milujete tvarohové šatôčky? Podrobný postup, ako ich ľahko a rýchlo pripraviť, nájdete v YouTube videu (kanál ZcookniTo):
Druh tvarohu
Aby tvarohová náplň zostala pri pečení vo vnútri múčnika a nebola nakoniec rozliata po celom plechu, treba ju pripraviť dostatočne hustú. Základom je teda použitie pevného tvarohu v kocke. Ten je totiž oproti tvarohu vo vaničke podstatne pevnejší, vďaka čomu lepšie drží tvar. Pokiaľ ste už ale zakúpili tvaroh vo vaničke alebo ste skrátka ten v alobale v obchode nezohnali, nie je potrebné zúfať. Stačí tvaroh z vaničky nechať odkvapkať cez plátno. Tak ho zbavíte prebytočnej vody a bude oveľa hustejší.
Miešajte málo
Aj keď však náplň pripravíte z tvarohu v kocke, nie je ešte stopercentne zaručené, že bude dostatočne hustý. V prvom rade stojí za zmienku, že by ste ho mali čo najmenej miešať. Akonáhle pridáte ďalšie suroviny, len rýchlo ho premiešajte a pustite sa do plnenia. Dlhším miešaním má totiž tvaroh tendenciu rednúť. Pokiaľ sa ale aj tak dostanete do fázy, kedy máte pocit, že je tvarohová náplň skrátka tak riedka, že z múčnika vytečie, existuje ešte niekoľko možností, ako ju skvele zahustiť. Cukrári na to majú svoje triky.
Zahustenie škrobom
Snáď najčastejšie sa pri zahusťovaní tvarohovej náplne používa zemiakový alebo kukuričný škrob. Prípadne tiež treba vanilkový pudingový prášok. Treba sa však mať na pozore a pracovať so škrobom opatrne. Väčšina ľudí má totiž tendenciu škrobu pridávať skutočne veľké množstvo, v dôsledku čoho je po upečení náplň až podivne pevná a navyše je potom škrob v múčniku nepríjemne cítiť a ovplyvní to tak výslednú chuť. Používajte ho teda vždy s rozvahou. Alebo sa mu úplne vyhnite pre istotu.
Vaječný bielok
Do tvarohovej náplne sa spravidla pridáva vaječný žĺtok, ktorý náplň krásne zjemní. Skvele však poslúži aj bielok. Vďaka nemu síce náplň na prvý pohľad zredne, ale nemajte strach. Počas pečenia krásne zatuhne a náplň bude tak akurát hustá. A rozhodne nebude pri pečení vytekať z múčnika.
Trik s maslom
Ak máte problém s plnením najrôznejších buchiet a koláčov, pretože je náplň skrátka tak tekutá, že ani nedrží na mieste, pomocníkom vám bude rozpustené maslo. To do náplne vmiešajte a dajte ju na čas zachladiť do chladničky. Maslo náplň skvele spevní a bude sa s ňou pracovať jedna radosť.