- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Krupicová kaša: Moja babička ju za socializmu varila bez krupice, je fantastická
Krupicová kaša: Moja babička ju za socializmu varila bez krupice, je fantastická
Spomínate v dobrom na krupicovú kašu? Alebo si pamätáte hlavne na to, ako ste si z netrpezlivosti spálili jazyk. Pripravte si doma krupicovú kašu podľa receptu našich babičiek. Vedeli ju z krupice, ale napríklad aj z hrubej múky.
Detské kaša
Aj keď je určite možné obyčajnú krupicovú kašu doma pripraviť, mamičkám a oteckom dnes oveľa častejšie prídu pod ruku instantné kaše, ktoré sú nielen rýchle, ale aj často ochutené. Ďalšou výhodou je, že ich nemusíte variť a riziko pripálenia je takmer nulové. Preto býva domáca krupicová kaša dnes často už len spomienkou na mladosť a je to škoda. V klasickej krupicovej kaši je len to, čo do nej pridáte. Žiadne pridané esencie, konzervanty a arómy tam byť nemusia.
Krupicová kaša s kakaom, cukríkom a maslíčkom
Obyčajná pôvodná krupicová kaša nie je žiadne veľké varenie a prípravu zvládne aj väčšie šikovné dieťa. Ide to.
Presvedčiť sa o tom môžete aj v krátkom videopríspevku, ktorý pripravil Tobiáš Letý:
Krupicová kaša bez krupice?
V núdzi spoznáš nielen priateľa, ale aj vlastný dôvtip. Čo robiť, keď nemáte po ruke krupicu? Kašu môžete pripraviť aj z pár lyžíc hrubej múky. Krupica je tiež výrobkom z pšenice, ale je hrubšia a používajú sa na ňu tvrdé odrody pšenice. Takže vymeniť v recepte krupicu za múku je určite možné.
Robí sa to tak, že si do rajnice najprv nalejete mlieko, ktoré si osladíte podľa chuti. Pridajte potom štipku soli a trošku masla. Rajnicu premiestnite na mierny plameň na sporáku, zahrievajte a metličkou miešajte, aby sa všetko rozpustilo a spojilo.
Až potom pridajte hrubú pšeničnú múku a rýchlo metličkou rozmiešajte v mlieku. Príprava je pomerne rýchla a s pridávaním múky by ste nemali otáľať. Pokiaľ je mlieko už veľmi horúce, tým skôr sa vytvorí v kaši hrudky.
Rozmiešajte preto cukor, soľ a maslo a čo najskôr pridajte aj múku. Až zmes teplom zhustne, odstavte rajnicu a rovno nalejte obsah na taniere.
Na pol litra mlieka budete potrebovať štipku soli, zhruba lyžicu cukru, malú lyžičku masla a 3 alebo 4 lyžice hrubej múky. Nezabudnite tiež na kakao, škoricu alebo granko. Na ozdobenie aj dochutenie je tiež nutný práškový cukor a pravé maslo. Môžete však pripraviť aj kašu s marmeládou, sušeným aj čerstvým ovocím, semienkami, orieškami či medom. To už je len na vás.
Zdroje: www.blesk.cz, www.toprecepty.cz, ireceptar.cz