- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Tekvicová polievka už vám lezie krkom? Tak skúste tieto parádne tekvicové gnocchi
Tekvicová polievka už vám lezie krkom? Tak skúste tieto parádne tekvicové gnocchi
Bohatá úroda tekvíc je radosť, kým však nedôjdu nápady, ako všetku tú oranžovú krásu spracovať. A ak práve premýšľate, čo tekvicového ešte uvariť, máme pre vás jednoduchý recept na skvelé gnocchi.
Jesenná kulinárska sezóna tradične štartuje tekvicovou polievkou. Tá sa dá pripraviť v mnohých obmenách, ale predsa len sa po niekoľkých porciách môže trochu omrzieť. Tekvica má ale veľmi široký potenciál a môžeme ju pridať do množstva slaných i sladkých jedál – v niektorých vynikne viac, v iných jemne doladí chuť ostatných ingrediencií a v ďalších sa zase postará o krásnu farbu.
Pozrite sa na prípravu tekvicových gnocchi krok za krokom v réžii talianskeho šéfkuchára:
Vyskúšať môžete náš recept na krémové tekvicové rizoto, bleskové tekvicové placky, zmes pečenej zeleniny alebo roztomilé kysnuté tekvice, ktoré zažiaria aj na školských a škôlkárskych jesenných oslavách.
A pokiaľ sa vám práve do varenia nechce, jednoducho tekvicu upečte, rozmixujte a zamrazte. Tekvicové pyré môžete skladovať niekoľko mesiacov a podľa potreby ho jednoducho rozmraziť a spracovať podľa vybraného receptu – treba pridať do cesta na jemné a vláčne tekvicové gnocchi.
Základný recept na tekvicové pyré
Tekvicu umyte, olúpte šupku (hokkaido môžete pripraviť aj so šupkou) a vydlabte všetky semienka. Potom ju nakrájajte na väčšie mesiačiky a rozložte na plech vyložený papierom na pečenie. Nesoľte ju, ani nekoreňte – výslednú chuť upravíte následne až podľa receptu, v ktorom budete chcieť pyré použiť.
Tekvicu vložte do rúry predhriatej na 200 ºC a pečte 25-35 minút domäkka. Potom ju nechajte vychladnúť a rozmixujte dohladka. Namiesto mixéra môžete použiť aj lis na zemiaky. Hotové pyré nechajte úplne vychladnúť a potom uložte do chladničky (vydrží 3 dni) alebo do mrazničky (vydrží až 6 mesiacov).
Tekvicové gnocchi s maslom a parmezánom
Čas prípravy: 25 minút
Ingrediencie:
400 g tekvicového pyré
250 g hladkej múky
3 lyžice strúhaného parmezánu
1 vajce
soľ
80 g masla
strúhaný parmezán na posypanie
Príprava:
1) Do misky nasypte múku a pridajte k nej tekvicové pyré – pozor, nesmie byť horúce.
2) Do zmesi rozklepnite vajcia, prisypte 3 lyžice parmezánu a ½ lyžičky soli.
3) Pomocou lyžice alebo varešky premiešajte všetky ingrediencie, potom rukami začnite cesto hniesť a zapracujte doň všetku múku.
4) Akonáhle bude cesto kompaktné, hladké a pružné, nechajte ho 10 minút odpočinúť v miske pod utierkou.
5) Vo väčšom hrnci priveďte do varu mierne osolenú vodu.
6) Vál ľahko posypte múkou a cesto rozvaľkajte a nakrájajte na prúžky. Môžete ho tiež rozdeliť na štyri časti a z každej vytvarovať valček. Nožom odkrajujte kúsky cesta a každý zľahka stlačte vidličkou.
7) Noky varte vo vriacej vode 3-5 minút.
8) Hotové halušky polejte rozpusteným maslom a posypte strúhaným parmezánom.