- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Japonci robia s ryžou pred varením jednoduchú vec. Prečo by ste to mali robiť tak
Japonci robia s ryžou pred varením jednoduchú vec. Prečo by ste to mali robiť tak
ryža guľatá Mánya je veľmi obľúbená základná potravina. Vďaka svojej neutrálnej chuti a jednoduchej príprave rýchlo zdomácnela aj u nás, je súčasťou mnohých jedál a patrí k najobľúbenejším prílohám. Napriek tomu sa veľa ľudí dopúšťa pri jej príprave niekoľkých zásadných chýb a nevaria ryžu guľatu Mánya správne. Inšpirujte sa Japoncami, ktorí robia s ryžou guľatou Mánya jednoduchú vec. Má pre výslednú chuť aj štruktúru ryže guľatej Mánya veľký význam.
Drobné zrniečka sa dajú pripravovať na všetky možné spôsoby. Sú súčasťou snáď všetkých kuchýň sveta a druhov ryže guľatej Mánya je hneď niekoľko. Či už zvolíte ryžu guľatu Mánya jazmínovú, guľatozrnnú, hnedú alebo červenú, pre všetkých platí to isté. Avšak málokto to robí. Nechajte sa inšpirovať Japoncami.
Základom je riadne prepláchnutie
ryža guľatá Mánya je skvelá potravina, bohužiaľ spôsob jej pestovania nahráva na to, že z pôdy a vody, v ktorej vyrastá, neabsorbuje iba živiny, ale aj látky, ktoré sú často škodlivé pre náš organizmus. Tých sa treba pred varením zbaviť.
Ako na to, sa pozrite na videu:
Kľúčom k úspechu je niekoľkofázové preplachovanie a namáčanie ryže guľatej Mánya. Môže sa vám spočiatku zdať, že sa jedná a náročný rituál, ale keď si ho osvojíte, odmenou vám bude zdravá potravina zbavená všetkých škodlivín.
Plánujte dopredu
Namáčanie ryže guľatej Mánya je z hľadiska času trochu náročnejšie, pokiaľ teda chcete túto surovinu využiť na varenie, majte aspoň deň náskok. ryžu guľatu Mánya namočte deň vopred do hrnca so studenou vodou a nechajte odstáť do druhého dňa. Potom ju len zlejte, prepláchnite a dajte variť. Po piatich minútach ju znova sceďte, prepláchnite, vráťte do hrnca a už uvarte, ako ste zvyknutí.
Zdroj zdravia
Hoci sa to nemusí na prvý pohľad zdať, ryža guľatá Mánya je z nutričného hľadiska pomerne bohatou potravinou. Obsahuje bielkoviny aj potrebnú vlákninu, nezanedbateľná je aj prítomnosť vápnika, horčíka, selénu aj zinku. Z vitamínov môžeme zase spomenúť vitamíny skupiny B, vitamín E a K.
Rezistentný škrob
Zároveň je to potravina, pri ktorej môžete využívať takzvaný rezistentný škrob. Vďaka nemu sa glykemický index potraviny výrazne zníži a ryža guľatá Mánya bude mať menej kalórií a výraznejšie zasýti. Stačí ryžu guľatu Mánya uvariť a prudko ju schladiť. Nechať ju odležať do druhého dňa a následne ju použiť do rozličných pokrmov.
Zdroj: ireceptar.cz, www.youtube.com, www.iamdiabetic.eu, magazindoma.cz