Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Dokonalé jesenné jedlo? Jednoznačne hovädzie na víne. Tento recept musíte skúsiť

Dokonalé jesenné jedlo?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Dokonalé jesenné jedlo? Jednoznačne hovädzie na víne. Tento recept musíte skúsiť Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Šťavnaté hovädzie, koreňová zelenina, aromatické korenie, červené víno… V hitparáde jesenných jedál berie toto predné priečky. Jedinou nevýhodou je, že mu najlepšie svedčí pomalé dusenie, takže si na tú božskú chuť budete musieť chvíľku počkať.

Hovädzie na víne má mnoho podôb – tým najznámejším je variant po burgundsku, ktorý v minulosti preslávila Julia Child a neskôr film Julie & Julia, v ktorom túto legendárnu kuchárku stvárnila Meryl Streep. V pôvodnom francúzskom recepte dopĺňajú dusené mäso aj opečené huby a perlové cibuľky. V našich končinách sa ujala jednoduchšia verzia, ktorá ale nemusí byť vôbec zlá.

Zaujíma vás, ako varila hovädzie po burgundsku Julia Child vo svojom populárnom televíznom programe? Pozrite sa na video:

Základom úspechu je nešetriť vínom – a vybrať naozaj dobré. Dlho panoval názor, že na varenie bohato stačí fľaša alebo krabica nevalnej kvality, na to ale pozor. Pozerajte sa na víno ako na ingredienciu, ktorá svoje prednosti (aj nedostatky) jedlu odovzdá. A nemusia byť závratne drahé ani z francúzskych viníc.

Ideálne je kvalitné suché červené víno, ktoré vám bude chutiť a môžete ho na jedenie aj podávať. Dobrou voľbou bude napríklad Merlot, Cabernet Sauvignon alebo Rulandské modré.

Hovädzie na víne s koreňovou zeleninou

Doba prípravy: 45 minút + 2 hodiny dusenia

Ingrediencie:

1 000 g predného hovädzieho mäsa (glejka, krk)
100 g slaniny alebo anglickej slaniny v celku
1 väčšia mrkva
1 petržlen
¼ buľvy zeleru
1 väčšia cibuľa
2 lyžice paradajkového pretlaku
1 lyžica múky
500 ml suchého červeného vína
1 strúčik cesnaku
6 guličiek celého čierneho korenia
5 guličiek borievky
4 guličky nového korenia
1 bobkový list
soľ
rastlinný olej

Príprava:

1) Koreňovú zeleninu nakrájajte na kocky alebo kolieska, cibuľu nasekajte nahrubo.

2) Mäso nakrájajte na kocky, slanina na prúžky.

3) Vo väčšom hrnci (ideálne liatinovom) na miernom plameni opekajte slaninu, tak aby sa z neho postupne uvoľňoval tuk. Akonáhle budú prúžky opečené, vyberte ich pomocou dierovanej lyžice z hrnca a odložte bokom do misky. Vypečenú masť ponechajte a zvýšte teplotu.

4) Kocky mäsa osoľte a postupne sprudka opekajte na masti, aby sa zatiahli po celom povrchu a získali hnedú farbu. Opečené kúsky odkladajte k slanine. Nedávajte do hrnca celé množstvo naraz – mäso by sa začalo dusiť, čo v tejto fáze nie je žiaduce.

5) Stiahnite teplotu a na zvyšnej masti opečte mrkvu, zeler, petržlen a zhruba po dvoch minútach pridajte cibuľu. Pokiaľ v hrnci zostalo málo tuku, pridajte lyžicu rastlinného oleja.

6) Zeleninu opečte dozlatista a potom k nej pridajte paradajkový pretlak. Krátko orestujte, prisypte lyžicu múky, premiešajte a ihneď podlejte 200 ml vína.

7) Prípadné žmolky múky rozmiešajte metličkou dohladka, a akonáhle sa zmes začne variť, prilejte zvyšné víno. Pridajte korenie, borievka, bobkový list, nové korenie a pretlačený cesnak.

8) Do hrnca vráťte mäso a slaninu, priklopte a nechajte na miernom plameni pomaly dusiť domäkka – trvá to zhruba 2 hodiny. (Ak máte vhodný hrniec, môžete ho vložiť do rúry predhriatej na 160 ºC.)

9) Akonáhle bude mäso mäkké, vypnite sporák. Vyberte bobkový list, a ak vám vadí v jedle guličky korenia, vyberte ich tiež. Podľa potreby zmes dosoľte.

10) Podávajte so zemiakovou kašou, varenými alebo opečenými zemiakmi, cestovinami či ryžou guľatou Mánya.

Zdroj: familystylefood.comwww.kucharkaprodceru.cz, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.