- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Bedrovník anízový je voňavé korenie aj liečivá bylina. Uľaví vám pri kašli a tráviacich ťažkostiach
Bedrovník anízový je voňavé korenie aj liečivá bylina. Uľaví vám pri kašli a tráviacich ťažkostiach
Aníz prevonia sladké aj slané pečivo, nakladanú zeleninu, kompóty aj mäso. Po stáročia sa uplatňuje aj v ľudovom liečiteľstve pri dýchacích a tráviacich problémoch. V starom Egypte slúžil aj ako prostriedok proti uštipnutiu hadom.
- Aníz sa v kuchyni používa v sladkých aj slaných pokrmoch a má liečebné účinky.
Je súčasťou mnohých receptov, vrátane mäsa, pečiva, nakladanej zeleniny a likérov.
Aníz je tiež účinný proti dýchacím a tráviacim problémom, čaj z anízu pomáha pri kašli a nadúvaní.
Bedrovník anízový je jednoročná bylina z čeľade mrkvovitých, do ktorej tiež patrí napríklad archangelika lekárska, fenikel, kôpor, koriander alebo boľševník. Dorastá do výšky až 60 centimetrov a jeho drobné biele kvety sú usporiadané do zloženého okolíku so 7 až 15 lúčmi. Ako korenie aj pomocník na rôzne neduhy sa používajú sušené drobné plody – dvojnažky, ktoré majú výraznú vôňu a korenisto sladkastú chuť.
Ako aníz využiť v kuchyni aj ako korenie aj zdraviu prospešnú bylinu? Pozrite sa na video:
Aníz v kuchyni
Využitie anízu je veľmi široké, dobre totiž ladí so slanými aj sladkými ingredienciami. Výborne dochutí ryby, hydinové a hovädzie mäso, zeleninové polievky, pridáva sa aj do ázijských pokrmov. Obľúbený je pri príprave slaného pečiva – výborne dochutí napríklad domáci chlieb. Hodiť sa bude pri nakladaní zeleniny a pri príprave kompótov z jabĺk a hrušiek.
Nájdete ho aj v perníkovom korení a používa sa aj samostatne do cukroviniek, koláčov z krehkého cesta alebo tort. Okrem toho je tradičnou ingredienciou pri výrobe likérov a destilátov. K tým najznámejším patrí francúzsky pastis a grécke ouzo.
Aký je rozdiel medzi badiánom a anízom?
Tieto dve korenia sa veľmi často pletú, ale jedná sa o úplne iné druhy rastlín. Zatiaľ čo aníz je bylina, ktorú môžete ľahko pestovať aj na svojej záhrade, badián pochádza z tropického stromu a dováža sa z Ázie. Obe korenia sú trochu podobné chuti a mätúce môže byť aj názov – badiánu sa totiž hovorí hviezdicový aníz (anglicky star anise).
Anízový čaj na kašeľ aj dobré trávenie
Aníz obsahuje účinnú látku anetol, vďaka ktorej je výborným pomocníkom pri prechladnutí. Pomáha bojovať proti infekciám, má antibakteriálne účinky a napomáha vykašliavaniu. Čaj z anízu je skvelým podporným prostriedkom pri ochorení priedušiek, ale uľaví aj pri nadúvaní, pocite ťažkosti po jedle, plynatosti a bolestiach žalúdka.
Pripravíte ho ľahko – 1 čajovú lyžičku drveného anízu zalejte 200 ml horúcej vody a nechajte 10 minút vylúhovať. Potom čaj preceďte, podľa chuti oslaďte medom a vypite ešte teplý. Odporúčané množstvo sú 2-3 šálky denne.
Zdroj: sever.rozhlas.cz, www.bylinkyprovsechny.cz, www.dumazahrada.cz