- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Išelské pečivo
Išelské pečivo
Išelské tortičky alebo aj išelské pečivo je možno trochu náročnejšie na prípravu, na tanieri ale väčšinou mizne ako prvé.
Ingrediencie pre:
1 plech
Na cesto
190 g masla
210 g hladkej múky
90 g vlašských orechov
90 g cukru múčka
1/2 lyžičky mletej vanilky
Na krém
1 vrecko pudingu
250 ml mlieka
250 g masla
160 g cukru múčka
3 lyžice kakaa
2 lyžice rumu
Na polevu a dokončenie
300 g mliečnej čokolády
1 hrsť orechov
Prinášame recept na krehké cesto s lahodnou náplňou, orechmi a čokoládou navrch priamo od Markéty Pavleja alias Kitchenette.
Postup
01.
Z tohto množstva vykrojíte približne dva plechy koliesok, po zlepení vám teda vyjde približne jeden plech hotových kúskov cukroviniek. Všetky ingrediencie na cesto spracujte ručne alebo pomocou robota. Polovicu hladkej múky môžete nahradiť celozrnnou pšeničnou alebo špaldovou. Cesto odložte do chladničky aspoň na 2 hodiny alebo do druhého dňa.
02.
Rozohrejte si rúru na funkciu horný a spodný ohrev na 155 °C a pripravte si plechy na pečenie (používam papier na pečenie a sprej na vymazávanie).
03.
Cesto bude po vychladení tuhé (obsahuje veľa masla), zľahka ho rozmasírujte a na pomúčenej doske ho rozvaľkajte dotenka, asi tak na 3–4 mm. Vykrajujte kolieska alebo iné tvary. Vykrájané pečivo pečte do svetlo zlata.
04.
Pripravte si krém. Uvarte vanilkový alebo čokoládový puding bežným postupom s použitím iba 250 ml mlieka, to znamená polovičné množstvo tekutín. Vznikne tak veľmi hustý puding, ktorý bude dobrým základom pre pevný maslový krém. Kým úplne vychladne, vmiešajte alebo vmixujte 50 g masla (inak by sa utvorili hrudky a bolo by veľmi ťažké vyšľahať hladký krém). Zvyšné maslo šľahajte spolu s cukrom do svetlej krémovej hmoty. Keď je maslo dobre našľahané, postupne pomaly pridávajte puding, kakao, rum a stále šľahajte.
05.
Pomocou zdobiaceho vrecka s veľkou hladkou špičkou urobte na rub polovice všetkých sušienok veľkú kôpku krému tak, aby sa priklopením prázdnej sušienky krém pekne vytlačil až do krajov a vrstva krému bola približne rovnako hrubá ako sušienka. Zdobiaca špička môže byť samozrejme aj ozdobná a tvoriť tak z krému hviezdičku, ale často sa schová pod čokoládovú polevu. Naplnené sušienky dajte vychladiť (v zimnom období pokojne na balkón alebo za okno, inak do chladničky).
06.
Medzitým si pripravte polevu rozpustením čokolády vo vodnom kúpeli. (Miska postavená na hrnci s trochou vody, ktorá jemne prebubláva alebo je tesne pod bodom varu.) Ja som použila poľavovú čokoládu Callebaut ICE Chocolate 811. Čokoládu nie je potrebné príliš prehrievať, rozpúšťajte ju radšej pomaly. Ak máte teplomer, pokojne si postrážte, aby teplota nešla príliš cez 40 °C. Čokoláda nemá rada vodu, tak sa vyhnite ich kontaktu. Vychladené pečivo v čokoláde namáčajte (ak je vychladené, bude sa vám s ním krásne pracovať). Než čokoláda stuhne, nezabudnite na vrch pridať oriešok podľa vašej voľby. U nás jednoznačne vedú pekanové, môžete ale použiť aj vlašské a babička dávala aj mandličky. Pečivo skladujte v chlade.
Zdroj: www.prozeny.cz