Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zahusťujete omáčku múkou? Zaslúžite si pohlavok! Moderné spôsoby, ako zahustiť omáčky lepšie a zdravšie

Rajčinová omáčka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Rajčinová omáčka Foto: depositphotos.com
reklama:

Tradičné zahusťovanie omáčok múkou je niečo, čo sme sa mnohí naučili od našich babičiek. No dnes existuje celý rad zdravších a praktickejších spôsobov, ako dosiahnuť dokonalú konzistenciu omáčky bez použitia múky. Prejdime si niekoľko moderných alternatív, ktoré vylepšia chuť a štruktúru vašich pokrmov.

Zelenina: Prírodné zahusťovadlo, ktoré dodá plnosť

Jednou z najjednoduchších a zároveň najprirodzenejších možností je použitie rôznych druhov zeleniny. Strúhané zemiaky, cuketa alebo tekvica dokážu omáčku krásne zahustiť a zároveň jej pridať nové chute. Zemiaky, vďaka škrobu, efektívne zahustia jedlo, zatiaľ čo cuketa či tekvica omáčke dodajú jemnosť a ľahkú sladkastú chuť. Ak používate zeleninový základ, môžete jednoducho pridať viac tej istej zeleniny, aby ste dosiahli hustotu podľa svojich predstáv.

Alternatívy z kuchyne: Kukuričný škrob a múka

Kukuričný škrob patrí medzi najobľúbenejšie moderné zahusťovadlá, najmä pre svoj schopnosť dodávať jedlám lesklý vzhľad, čo oceníte pri príprave ázijských pokrmov a glazúr. Kukuričná múka je skvelou voľbou pre mexickú kuchyňu – obohatí omáčky nielen chuťovo, ale aj farebne.

Luštěniny a zeleninové pyré: Zdravie na prvom mieste

Strukoviny, ako napríklad cícer alebo biele fazule, predstavujú ďalší výborný spôsob, ako zahustiť omáčky. Okrem toho, že dodávajú omáčke hustotu, prinášajú aj zvýšenie výživovej hodnoty pokrmu. Stačí ich rozmixovať na hladké pyré a pridať do omáčky. Rovnako účinné sú aj pyré z varenej zeleniny, ako karfiol či batáty, ktoré pridajú jemnú krémovosť a prirodzenú hutnosť.

Mliečne produkty: Jogurt, smotana a syr pre bohatú chuť

Ak preferujete krémové omáčky, môžete sa spoľahnúť na jogurt, smotanu alebo dokonca syr. Pri ich pridávaní však buďte opatrní – je vhodné pridať ich až na konci varenia a nedovoliť im vrieť, aby sa zbytočne nezrazili. Rozpustený syr je tiež skvelým spôsobom, ako obohatiť omáčku o jemnú, hladkú textúru a výraznú chuť.

Zahusťovanie múkou síce patrí k tradičným technikám, ale dnešné alternatívy ponúkajú nielen zdravšiu, ale aj chuťovo bohatšiu možnosť, ako dosiahnuť perfektnú omáčku. Vyskúšajte niektorú z týchto metód a objavte nový rozmer varenia – vaše jedlá budú nielen chutnejšie, ale aj výživnejšie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.