- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Vynikajúca vajíčková nátierka: Zabudnite na majonézu, tavený syr z nej urobí špecialitu
Vynikajúca vajíčková nátierka: Zabudnite na majonézu, tavený syr z nej urobí špecialitu
Vajíčková nátierka patrí medzi tradičné slovenské pochúťky. Mnohí si na nej pochutnávali už v detstve, či už doma, alebo v škôlke. Existuje nespočetné množstvo spôsobov, ako ju pripraviť. V tomto článku vám ukážeme tri rôzne varianty – vajíčkovú nátierku s taveným syrom, s avokádom pre trošku exotiky a tiež jednoduchú klasiku.
Vajíčková nátierka s taveným syrom
Ingrediencie:
- 7 uvarených vajec
- 100 g zmäknutého masla
- 5 trojuholníčkov taveného syra
- 2 lyžice majonézy
- 2 lyžice plnotučnej horčice
- 1 čajová lyžička dijonskej horčice
- 50 g nasekaného kôpru
- soľ podľa chuti
- štipka bieleho korenia
- jarná cibuľka a pažítka na ozdobu
Postup:
Vajcia uvarte natvrdo, nechajte ich poriadne vychladnúť, ošúpte ich a pokrájajte na drobné kúsky. V miske vymiešajte zmäknuté maslo s taveným syrom, aby vznikla jemná zmes. Potom pridajte majonézu, obidve druhy horčice a nasekaný kôpor. Zmes osolte, okoreňte bielym korením a následne do nej jemne vmiešajte nakrájané vajcia. Nátierku môžete ozdobiť nadrobno nakrájanou jarnou cibuľkou alebo pažítkou a podávajte ju s čerstvým pečivom.
Vajíčková nátierka s avokádom
Ak chcete vyskúšať vajíčkovú nátierku v netradičnom šate, pridajte k nej avokádo – výsledok vás určite príjemne prekvapí.
Ingrediencie:
- 4 vajcia
- 2 zrelé avokáda
- 1/3 červenej papriky
- 1 čajová lyžička čerstvej citrónovej šťavy
- pažítka
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- chilli vločky na posypanie
Postup:
Uvarte vajcia natvrdo, nechajte ich vychladnúť a olúpte. Potom ich prekrojte a žĺtky opatrne vyberte, aby ste ich mohli vložiť do mixéra. Pridajte aj olúpané avokáda, citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie a všetko rozmixujte do hladka. Bielky a papriku pokrájajte na drobné kocky. Všetko zmiešajte s avokádovou zmesou a pridajte nasekanú pažítku. Ak je to potrebné, dochuťte ešte soľou alebo korením. Hotovú nátierku podávajte s obľúbeným pečivom a môžete ju posypať chilli vločkami pre trochu ostrosti.
Klasická vajíčková nátierka
Pre tých, ktorí si potrpia na jednoduchú klasiku, tu máme recept. Je rýchly, nenáročný a zároveň lahodný.
Ingrediencie:
- 2 vajcia uvarené natvrdo
- 1 kelímok syra Cottage
- 1 lyžica horčice
- polovica menšej cibule
- štipka soli a čierneho korenia
- žerucha a pažítka na dozdobenie
Postup:
Syr Cottage vyklopte do misky. K nemu pridajte nastrúhané natvrdo uvarené vajcia a dôkladne premiešajte. Cibuľu nakrájajte na malé kúsky a pridajte ju k syrovej zmesi. Nakoniec dochuťte soľou, korením a ozdobte nasekanou žeruchou a pažítkou.
Nezáleží na tom, ktorý recept si vyberiete, všetky tieto varianty vajíčkovej nátierky prinesú do vašej kuchyne niečo výnimočné. Skúste ich a nájdite svoju obľúbenú chuť!