- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Môžem konzumovať vajíčko s bielymi škvrnami na žĺtku? Poznáme odpoveď na túto častú otázku
Môžem konzumovať vajíčko s bielymi škvrnami na žĺtku? Poznáme odpoveď na túto častú otázku
Čerstvosť vajec býva niekedy záhadou. Nikto nechce riskovať žalúdočné problémy konzumáciou starých vajec, preto podrobujeme vajcia rôznym testom – kontrolujeme ich vzhľad, čuch, a často ich aj ponoríme do vody, aby sme overili, či sú stále vhodné na konzumáciu. Občas nás však môže niečo zaskočiť. Ak ste si niekedy všimli zvláštne biele vlákna v strede žĺtka, nie je dôvod na obavy.
Čo sú vlastne chalázy?
Chalázy sú dve špirálovité vlákna, ktoré fixujú žĺtok v strede bielka a udržujú ho stabilne na svojom mieste. Slúžia ako prirodzené „kotvy“ a nejde o žiadnu pupočnú šnúru, aj keď to niekedy môže tak vyzerať. Pri tejto príležitosti stojí za to spomenúť rozdiel medzi oplodnenými a neoplodnenými vajcami, ktoré nájdeme v obchodoch.
Je možné, že sa z vajíčka zo supermarketu vyliahne kuriatko?
V prevažnej väčšine prípadov nie. Vajcia, ktoré sa predávajú v obchodoch, pochádzajú z fariem, kde sa kohúty nechovajú, takže oplodnenie vajec nie je možné. Bez prítomnosti kohúta slepica znáša neoplodnené vajcia, ktoré sú určené na konzumáciu. V ojedinelých prípadoch sa však podarilo ľuďom vyliahnuť napríklad kačky alebo prepelice z vajec zakúpených v obchode. Ani v prípade, že by vajcia boli náhodou oplodnené, sa nemusíte ničoho báť – vyzerajú rovnako a sú úplne bezpečné na jedenie.
Ako rozpoznať čerstvosť vajca pomocou chalázy?
Chaláza môže poslúžiť ako indikátor čerstvosti vajca. Čerstvé vajcia majú chalázu výraznejšiu a viditeľnejšiu. Ak je chaláza málo zreteľná alebo ju nevidíte vôbec, vajce už nie je najčerstvejšie.
Sú vajcia dobré pre naše zdravie?
Áno, vajcia sú výborným zdrojom bielkovín a vitamínov, ktoré prispievajú k znižovaniu krvného tlaku, zlepšovaniu pamäte a môžu dokonca pomôcť pri chudnutí. Pri umiernenom množstve sa nemusíte obávať zvýšenia cholesterolu. Vajcia sú veľmi univerzálne – môžete ich pripraviť na mnoho spôsobov: varené, smažené, vo forme omeliet alebo pomazánok. Najvhodnejšie je zaradiť ich do jedálnička na raňajky alebo dopoludňajšie jedlo.
Kedy vajcia nekonzumovať?
Vyhnite sa konzumácii vajec, ktoré sú staršie než 28 dní od znášky, majú poškodenú škrupinu alebo majú nezvyčajný zápach či vzhľad. Vždy sa riaďte jednoduchým pravidlom – ak vám vajce pripadá podozrivé, radšej ho nejedzte.