Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako si v obchode vybrať ten najkvalitnejší pomaranč? Tento trik, ktorý som sa naučil od priateľa z Afriky, nikdy nesklame

Pomaranče v obchode
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pomaranče v obchode Foto: depositphotos.com
reklama:

Citrusy sú dostupné prakticky celý rok, vďaka čomu si môžeme vychutnávať pomaranče kedykoľvek. Niet sa čo čudovať, že patria medzi najobľúbenejšie druhy ovocia – sú plné vitamínov, vlákniny a ich chuť je sladká a osviežujúca. Ale nie vždy máme také šťastie, že natrafíme na ten najlepší kus.

Niekedy sa stane, že namiesto sladkého a šťavnatého plodu skončíme s vysušeným a bez chuti. Aby ste sa tomu vyhli, pozrieme sa na niekoľko overených tipov, ako si v obchode vybrať ten najšťavnatejší a najchutnejší pomaranč.

Ako rozpoznať ten pravý?

V prvom rade sa vyhnite mäkkým pomarančom. Mäkkosť môže byť znakom začínajúceho kazenia a hniloby. Naopak, rôzne škrabance alebo nedokonalosti na šupke nie sú problém – často sú výsledkom kontaktu s vetvami stromov vo vetre. Rovnako nie sú na závadu ani zelené či nahnedlé škvrny, ale biele škvrny môžu signalizovať prítomnosť baktérií, ktorým je lepšie sa vyhnúť.

Ideálny pomaranč by mal mať tenkú, sýto oranžovú šupku. Plody s veľmi hladkou a lesklou šupkou často bývajú navoskované, čo nemusí byť ideálne. Ak je šupka viac do žlta, plod ešte pravdepodobne nie je úplne dozretý. Zrelosť pomaranča spoznáte aj podľa výraznej citrusovej vône, ktorú ucítite aj cez šupku. Na dotyk by mal byť pevný a mal by pôsobiť ťažko – čím ťažší, tým viac šťavy obsahuje. Preto neváhajte pomaranče porovnávať medzi sebou a hľadajte tie najťažšie.

Veľké pomaranče často nie sú tou najlepšou voľbou, pretože mávajú menej šťavy a chuťovo pripomínajú skôr suchú hmotu. Najchutnejšie a najšťavnatejšie sú stredne veľké, mierne oválne plody.

Výber podľa „pupka“

Jednou z najpopulárnejších a najsladších odrôd pomarančov je odroda Navel, ktorá sa vyznačuje jednoduchým lúpaním a minimálnym množstvom jadierok. Charakteristickým znakom tejto odrody je malý „pupok“ na spodnej strane plodu, ktorý pripomína ľudský pupok. Ak uvidíte v strede tohto „pupka“ krúžok, našli ste tzv. materský plod, ktorý býva najchutnejší. Plody s menšou bodkou budú o niečo menej sladké. Všeobecne platí: čím výraznejší pupok, tým sladší pomaranč.

Správne skladovanie pomarančov

Ak chcete, aby vám pomaranče vydržali čo najdlhšie, pri izbovej teplote si uchovajú svoju chuť 10 až 14 dní. Ak ich uložíte do chladničky, ich čerstvosť sa môže predĺžiť až na 4 týždne. Dlhodobé skladovanie však vedie k vysychaniu a strate chuti. Najlepšie je konzumovať ich do 14 dní, aby ste si vychutnali ich plnú arómu a šťavnatosť.

Ak radi pripravujete smoothies, pomaranč je skvelou ingredienciou, ktorá dodá nápoju osviežujúcu pikantnosť. Na tento účel môžete pomaranče aj zamraziť – ich typická chuť sa zachová až šesť mesiacov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.