Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pani Anna varí zemiaky najrýchlejšie z celej ulice. Má 200 rokov starý trik od svojej babičky

Varenie zemiakov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Varenie zemiakov Foto: depositphotos.com
reklama:

Varenie zemiakov sa môže zdať jednoduché, ale pripraviť ich naozaj chutne a efektívne nie je také samozrejmé. Ako teda pripraviť túto zeleninu, ktorú k nám priniesli až v 16. storočí, čo najrýchlejšie a najlahodnejšie?

Príprava zemiakov – prepichovanie vidličkou

Mnohí zvykli zemiaky počas varenia prepichovať vidličkou, aby skontrolovali, či sú už dostatočne mäkké. Tento spôsob má však nevýhodu, pretože zemiaky sa môžu rozpadávať. Lepšou alternatívou je zemiaky prepichnúť už pred samotným varením, keď sú ešte surové. Vďaka tomu bude teplo lepšie prenikať do ich vnútra a proces varenia bude kratší. Okrem toho predídete tomu, aby zemiaky popraskali. Pozrime sa teraz na ďalšie rady, ktoré vám pomôžu dosiahnuť tie najlepšie výsledky.

Dôkladná očista zemiakov

Rozhodnutie, či variť zemiaky so šupkou alebo bez nej, je len na vás. Avšak bez ohľadu na váš výber, odstránenie všetkých klíčkov, očiek a zelených častí je nevyhnutnosťou. Ak sa rozhodnete neodstraňovať šupku, mladé zemiaky vám poslúžia skvele, pretože šupka pomáha zachovať vitamíny a minerály, ktoré by sa inak vyplavili do vody. Pred varením je dôležité zemiaky poriadne umyť, ideálne pomocou kefky, aby sa zbavili všetkých nečistôt.

Vkladanie do horúcej alebo studenej vody?

Šéfkuchári majú v tomto jasno – zemiaky je najlepšie vkladať rovno do vriacej vody. Tento postup skráti čas varenia a zachová cenné živiny. K zemiakom nezabudnite pridať štipku rasce a približne 10 gramov soli na každý kilogram zemiakov. Najskôr ich varte na vyššej teplote pod pokrievkou a po chvíli znížte plameň, aby sa voda jemne prebublávala.

Ako dlho variť zemiaky

Dĺžka varenia závisí predovšetkým od druhu a veľkosti zemiakov. Dôležité je krájať zemiaky na rovnako veľké kúsky, aby sa všetky varili rovnomerne. Varenie môže trvať od 15 do 35 minút v závislosti od veľkosti kúskov a typu zemiakov. Po uvarení zemiaky okamžite sceďte, pretože ak ich ponecháte v horúcej vode príliš dlho, zbytočne prídete o dôležité živiny.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.