- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Karbonátky sa nezaobídu bez tohto ovocia. Ak ho vynecháte, pokazíte si výsledok
Karbonátky sa nezaobídu bez tohto ovocia. Ak ho vynecháte, pokazíte si výsledok
Karbonátky sú stálicou našej kuchyne, či už ich voláme „karbonátky“ alebo „karbenátky“. Kombinácia mletého mäsa, strúhanky, vajíčka a korenín vytvarovaná do placiek a osmažená na oleji je obľúbenou pochúťkou mnohých z nás. A ešte lepšie chutia s domácou zemiakovou kašou. Ale vedeli ste, že ich chuť sa dá vylepšiť pridaním jedného nečakaného ingrediencie? Tento recept vás presvedčí, že stojí za to experimentovať.
Karbonátky s tajným jablkom
Na prípravu tejto netradičnej verzie karbonátkov budete potrebovať:
- 500 g mletého mäsa
- 1 cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 vajce
- soľ a mleté čierne korenie
- strúhanku
- olej na opekanie
- 1 jablko
V miske spojíme mleté mäso, vajce, soľ, korenie a pretlačený cesnak. Medzitým si olúpeme cibuľu a jablko – cibuľu nakrájame nadrobno a jablko môžeme buď nakrájať na malé kúsky, alebo nastrúhať. Na panvici zohrejeme trochu oleja a orestujeme cibuľu spolu s jablkom, kým nezmäknú a nezískajú krásnu zlatistú farbu. Túto zmes potom pridáme k mäsovej zmesi a všetko dôkladne premiešame. Ak by bola hmota príliš mokrá, pridáme trocha strúhanky, aby sa dala dobre formovať. Z pripraveného cesta tvarujeme karbonátky, ktoré opečieme na rozpálenom oleji z oboch strán do zlatista, prípadne ich môžeme aj ugrilovať pre zdravšiu verziu.
Ďalšie tipy na zlepšenie chuti karbonátkov
Pre extra bohatú chuť môžete pridať aj čerstvo nastrúhaný parmezán – dodá jemnú syrovú arómu, ktorá sa výborne hodí k mäsitej chuti. Rovnako skvelou voľbou sú aj čerstvé bylinky. Bazalka, petržlen, oregano či majoránka dodajú karbonátkom osviežujúcu vôňu a chuť, ktorá ich povýši na novú úroveň. Ak chcete zmesi dodať krémovú konzistenciu, namiesto vody pridajte trochu plnotučného mlieka.
Tipy na prípravu dokonalých karbonátkov
- Zmes na karbonátky netreba miešať príliš dlho, aby nebola tvrdá. Stačí, ak sa všetky ingrediencie len spoja. Použite ruky, aby ste získali lepší pocit pri miešaní.
- Dbajte na rovnakú veľkosť každého karbonátku – takto zabezpečíte, že sa budú smažiť rovnomerne.
- Pri tvarovaní placiek si navlhčite ruky buď vodou, alebo trochou olivového oleja, aby sa zmes nelepila a lepšie sa tvarovala.
Vďaka pridaniu jablka získa tento tradičný pokrm úplne nový rozmer – sladkastá chuť ovocia sa krásne prelína s chuťou mäsa a robí z karbonátkov niečo, čo rozhodne stojí za to vyskúšať.