Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vajíčka v žiadnom prípade nepatria do chladničky. Položte ich na toto miesto a zostanú čerstvé celé roky

Vajíčka v chladničke
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vajíčka v chladničke Foto: František Stacho
reklama:

Vajcia sú neoddeliteľnou súčasťou našej kuchyne, no často sa stretávame s otázkou, ako ich správne skladovať, aby zostali čerstvé čo najdlhšie, a to bez nutnosti chladenia. Existuje mnoho osvedčených aj nových spôsobov, ktoré umožňujú uchovať vajcia v dobrej kvalite na dlhšiu dobu.

Tradičné metódy uchovávania

Kedysi, dávno pred objavením chladničiek, sa vajcia často konzervovali pomocou tradičných techník, ako napríklad nakladaním do vápna alebo vodného skla. Tieto postupy zabezpečovali ochranu pred prenikaním vzduchu a baktérií tým, že vytvorili okolo vajec nepriepustnú vrstvu. Vodné sklo, čo je roztok kremičitanu sodného, bolo veľmi účinné pri ochrane vajec, pričom takto mohli byť skladované až rok.

Vajíčka v chladničke
Vajíčka v chladničkeFoto: František Stacho

Moderné spôsoby skladovania

V dnešnej dobe máme k dispozícii aj iné, praktické metódy, ktoré nám pomôžu uchovať vajcia dlhodobo:

  1. Mrazenie vajec: Jedným z moderných prístupov je mrazenie vajec, čo zahŕňa ich rozklepnutie a následné umiestnenie do foriem na ľad alebo muffiny bez škrupín. Takto spracované vajcia vydržia niekoľko mesiacov a sú skvelé na varenie a pečenie, hoci ich využitie na recepty vyžadujúce šľahanie bielkov sa neodporúča.
  2. Ukladanie do obilia: Ďalšou možnosťou je uloženie vajec do vrstiev obilia, napríklad pšenice. Obilie vďaka svojim izolačným vlastnostiam pomáha udržiavať vajcia čerstvé, pretože absorbuje nadbytočnú vlhkosť a zabraňuje množeniu baktérií.

Zásady správneho skladovania

Ak chceme, aby vajcia zostali bezpečné a čerstvé, je nevyhnutné dodržiavať niekoľko základných pravidiel. Vajcia by mali byť vždy skladované na suchom a chladnom mieste, kde nebudú vystavené riziku kontaminácie. Rovnako je dôležité, aby boli vajcia čisté a ich škrupina nepoškodená.

Hoci je uchovávanie vajec v chladničke bežnou praxou, existujú aj iné účinné alternatívy, ktoré nám umožnia ich dlhodobé skladovanie, najmä ak sa rozhodneme nakúpiť ich väčšie množstvo. Tieto spôsoby sú navyše nielen praktické, ale aj finančne výhodné, čo ocení každý, kto chce mať čerstvé vajcia po ruke bez ohľadu na aktuálnu situáciu na trhu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.