- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- polievka
- Hrejivá zelerová polievka s gaštanmi, pancettou a jablkami
Hrejivá zelerová polievka s gaštanmi, pancettou a jablkami
- Kusov: 1
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 10min
- Varenie: 50min
- Hotové Za: 60min
Aj keď sú súčasné zimy menej chladné, nepriaznivé počasie a šedé dni nás stále obklopujú. Teplá a chutná polievka ostáva jedným z najlepších spôsobov, ako sa postarať o svoj komfort, a to nielen počas zimy, ale aj pri duševných ťažkostiach, ktoré sa často objavujú v tomto období.
Tento zaujímavý recept je ideálnym riešením pre tých, ktorí sa snažia prekonať zimnú melanchóliu. Stojí za to ho vyskúšať, aj keď vonku len mrholí!
Suroviny
- 1 liter kuracieho vývaru
- 400 g zeleru
- 400 g olúpaných jedlých gaštanov
- 1 cibuľa
- 1 pór
- 1 jablko
- 4 plátky pancetty alebo šunky
- 1 vetvička čerstvého tymiánu
- ½ šálky smotany na varenie
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup prípravy
1. Krok
Na začiatok olúpte cibuľu, zeler a jablko a odstráňte jadierka z jablka. Potom všetky ingrediencie nakrájajte na menšie kúsky.
2. Krok
V hlbokom hrnci zohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu a pór. Restujte ich približne 10 minút, kým nezmäknú. Následne pridajte zeler a polovicu jablka a nechajte ich chvíľu restovať. Potom do hrnca vlejte vývar, pridajte gaštany, tymián, soľ a korenie.
3. Krok
Privedieme k varu a potom znížime teplotu. Dusíme asi 40 minút, kým sa všetko dobre prevarí. Po uplynutí doby vyberte tymián a rozmixujte polievku na hladkú konzistenciu. Následne primiešajte smotanu a polievku opäť zohrejte, pričom ju dochuťte podľa vlastného gusta.
4. Krok
Na panvici s trochou oleja opečte plátky pancetty alebo šunky, až kým nebudú chrumkavé.
5. Krok
Podávajte horúcu polievku v miskách alebo na tanieroch. Do každej porcie pridajte chrumkavú pancettu a zvyšné kocky jablka. Okoreňte priamo pred podávaním.
Ak chcete, môžete pridať aj opražené drvené lieskové orechy alebo chrumkavé krutóny na zvýraznenie chuti.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
12 videní