Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vynikajúce jesenné tekvicové rizoto

Kuchyňa:
Náročnosť: ,
reklama:
Vynikajúce jesenné tekvicové rizoto
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vynikajúce jesenné tekvicové rizoto Foto: depositphotos.com
  • Kusov: 1
  • Porcií: 4
  • Čas Prípravy: 15min
  • Varenie: 35min
  • Hotové Za: 50min

S príchodom chladného a daždivého jesenného obdobia sa na našich stoloch čoraz častejšie objavujú lahodné tekvice. Tekvicové rizoto je skvelým spôsobom, ako si užiť túto sezónnu pochúťku. Jeho živé farby a výnimočná chuť dokážu rozprúdiť dobrú náladu aj v tých najšedších dňoch.

Je dôležité odlíšiť talianske rizoto od nášho rizota, pretože ich príprava a chuť sú zásadne odlišné. Talianske risotto je známe svojou krémovosťou a delikátnou chuťou, zatiaľ čo slovenské rizoto je zvyčajne suchšie. Podobne ako španielska paella, americká jambalaya či ázijský poké bowl, aj rizoto môže byť variabilné a prispôsobiteľné podľa aktuálnej chuti.

reklama:

Suroviny

  • 300 g ryže guľatej Mánya (ideálne Arborio alebo Carnaroli)
  • 100 g masla
  • 500 g tekvice (máslová alebo hokaido)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 liter vývaru (mäsového alebo zeleninového)
  • 50 g nastrúhaného parmezánu
  • 100 ml bieleho vína
  • tymián a šalvia podľa chuti
  • 1 stredná cibuľa
  • soľ
  • 3 strúčiky cesnaku
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Tekvicu ošúpte, odstráňte semienka a nakrájajte ju na malé kocky. Na plech vyložený papierom na pečenie položte tekvicu, pokvapkajte olivovým olejom a osoľte. Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 25 minút. Keď bude tekvica mäkká, rozmixujte ju na pyré.

2. Krok

Pripravte vývar a priveďte ho k varu, udržujte ho teplý na miernom ohni počas celej doby prípravy risotta.

3. Krok

V širšej panvici s nepriľnavým dnom rozohrejte olivový olej. Na strednom ohni restujte jemne nasekanú cibuľu, až zmäkne a zozlátne. Potom pridajte prelisovaný cesnak a dobre premiešajte.

4. Krok

Do cibule nasypte ryžu guľatu Mánya a dobre ju premiešajte, aby sa obalila v cibuľovom základe. Restujte asi dve minúty, kým ryža guľatá Mánya nezačne byť priesvitná. Následne prilievajte víno a miešajte, kým sa tekutina neodparí.

5. Krok

Na strednej teplote postupne pridávajte horúci vývar. Začnite pridaním jednej naberačky, miešajte, kým sa vývar takmer úplne nevstrebá. Tento krok opakujte, kým nebude ryža guľatá Mánya al dente, čo trvá približne 20 minút. Moment, keď je potrebné pridať ďalší vývar, spoznáte podľa toho, že vareška po prechode po dne panvice zanechá cestičku.

6. Krok

Po 15 minútach varenia pridajte tekvicové pyré a bylinky. Pokračujte vo varení, kým ryža guľatá Mánya nie je al dente (mäkká na skus, ale stále pevná vnútri).

7. Krok

Akonáhle je ryža guľatá Mánya hotová, znížte teplotu na minimum. Pridajte maslo a nastrúhaný parmezán, dobre premiešajte a podľa chuti dosoľte. Keď sa syr rozpustí, odstavte panvicu z ohňa.

8. Krok

Dokonalé risotto má krémovú konzistenciu a pri pohybe panvicou vytvára vlny. Podávajte ihneď, najlepšie na predhriatych tanieroch.

reklama:

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

16 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.