Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vrchnák na fľaši od oleja skrýva funkciu, o ktorej Slováci ani netušia. Prečo ju určite využívať?

Môj olej
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Môj olej Foto: František Stacho
reklama:

Pri varení, hlavne pri smažení, často používame viac oleja, než by sme mali. Tento nadbytok nie je len škodlivý pre zdravie, ale aj pre našu peňaženku. Preto je výhodné poznať tipy, ktoré nám umožnia znížiť spotrebu oleja a ušetriť nielen peniaze, ale aj kalórie.

Ako šetriť olejom pri varení

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako znížiť spotrebu oleja, je pridávať ho až do rozpálenej panvice alebo hrnca. Ak to urobíte, olej sa rýchlejšie zohreje a na varenie ho postačí oveľa menej. Ešte lepším riešením je naliať trochu oleja na obrúsok a len ním jemne vytrieť panvicu. Takto môžete spotrebovať až o 90 % menej tuku než zvyčajne.

Pečenie v rúre je ďalšou možnosťou, ako obmedziť použitie oleja. Stačí jedlo pred prípravou ľahko obaliť v korení a niekoľkých kvapkách oleja, položiť na plech s papierom na pečenie a nechať piecť. Tento postup je ideálny pre mäso, zeleninu, hranolky alebo aj na prípravu chrumkavých rezňov, ktoré stačí pred pečením len jemne postriekať olejom.

Perlivá voda namiesto tuku?

Vajcia môžete pripravovať bez použitia tuku pomocou perlivej vody. Stačí pridať dve lyžice perlivej vody na horúcu panvicu, počkať, kým začne vrieť, a potom pridať vajcia. Hrany volských ôk budú krásne chrumkavé, podobne ako pri smažení na oleji.

S perlivou vodou môžete tiež smažiť jedlá, ktoré sa rýchlo uvaria, ako napríklad zeleninu alebo ryby. Dbajte však na to, aby ste jej nepridali príliš veľa – postačia jedna až dve lyžice, aby ste namiesto smaženia jedlo neparili.

Nepřilnavé panvice a pečiaci papier – vaši pomocníci

Na minimalizáciu použitia oleja je nepriľnavá panvica neoceniteľná. Stačí na ňu len minimálne množstvo oleja. Namiesto nalievania priamo z fľaše skúste olej dávkovať lyžičkou alebo použiť štetec na rovnomerné rozotretie po povrchu panvice. V mnohých prípadoch vám postačí menej ako jedna polievková lyžica oleja.

Skúste aj pečiaci papier – vytvorte si kapsičky z papiera, ktoré naplníte mäsom, zeleninou a korením. Pečením v týchto kapsách pripravíte chutné jedlo, ktoré si zachová svoju šťavnatosť a nepotrebuje žiadny tuk navyše.

Tajný trik s vrchnákom

Ak sa nedá tuk úplne obísť, môžete využiť jednoduchý trik s vrchnákom na fľaši od oleja. Urobte do neho malý otvor a olej nalievajte cez tento otvor. Malá diera zabezpečí, že budete mať nad olejom lepšiu kontrolu a nevylejete ho viac, ako skutočne potrebujete. Tento spôsob vám pomôže zabrániť tomu, aby ste do panvice naliali zbytočne veľké množstvo oleja, ako sa to často stáva, keď odstránite celú zátku.

Tento praktický trik vám nielen ušetrí olej, ale aj pomôže variť zdravšie jedlá.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.