- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Rumcajs šalát podľa ČSN: Tradičný recept s točeným salámom a jemným pikantným nádychom feferónok
Rumcajs šalát podľa ČSN: Tradičný recept s točeným salámom a jemným pikantným nádychom feferónok
Spomínate si na klasický Rumcajs šalát? Tento ikonický šalát, ktorý bol v minulosti obľúbeným občerstvením v bufetoch, kde sa jedával pri barovom pulte alebo priamo z papierového kelímku, často so sprievodom čerstvého rožku, je stále v pamäti mnohých z nás. Hoci ho dnes už v obchodoch nenájdete tak ľahko, nemusíte zúfať – s trochou úsilia si ho môžete pripraviť aj doma presne ako v minulosti.
Rýchla a praktická možnosť do téglika
Rumcajs patril do rodiny majonézových šalátov, ktoré boli počas socialistických čias veľmi obľúbené ako rýchle občerstvenie, či už ako desiata, rýchly obed alebo večera pre tých, ktorí nemali čas stáť pri sporáku. Tento „svačinový“ šalát bol takmer neodmysliteľnou súčasťou bufetových vitrín spolu s inými známymi druhmi šalátov, ako bol vlašský, pařížský alebo pochúťkový šalát. Jeho chuť však najviac pripomínala šaláty typu camping alebo ševcovský mls.
Salám ako hlavná ingrediencia
Základnou surovinou Rumcajs šalátu bol vždy salám. Hoci rôzne recepty môžu obsahovať rôzne druhy salámov, autentický recept vyžadoval použitie točeného salámu, ktorý bol v tej dobe veľmi obľúbený. Veľmi dôležitým krokom bolo jeho krájanie – musel byť nakrájaný na veľmi tenké kolieska. K nemu sa pridávala nakladaná zelenina, ako kyslé uhorky, kapie, feferónky a cibuľa. Tieto prísady dodávali šalátu jeho charakteristickú pikantnú a sladkokyslú chuť.
Šaláty podľa noriem
V bufetoch a lahôdkach sa tieto šaláty pripravovali denne čerstvé, pričom ich chuť bola vo všetkých prevádzkach takmer identická. Mohlo za to dodržiavanie prísnych Československých štátnych noriem (ČSN), ktoré presne definovali nielen ingrediencie, ale aj spôsob prípravy. Recepty na tieto pokrmy boli zozbierané v knihe „Receptúry studených pokrmov“, ktorá vychádzala v rôznych vydaniach počas socialistickej éry. Šalát Rumcajs sa však objavil až v neskorších vydaniach, nakoľko jeho názov vznikol v období, keď bol obľúbený televízny večerníček o zbojníkovi Rumcajsovi.
Ako si doma pripraviť originálny Rumcajs šalát podľa ČSN?
Pomenovanie šalátu po postavičke Rumcajsa nie je úplne vysvetlené, no môžeme predpokladať, že tvorcovia receptu sa snažili využiť popularitu rozprávkového hrdinu. Ak teda máte na tento šalát chuť a nemôžete ho nikde zohnať, ľahko si ho pripravíte doma podľa originálneho receptu.
Čo budete potrebovať: 400 g točeného salámu, 120 g nakladaných uhoriek, 80 g cibule, 50 g sterilizovaného paprikového šalátu (môžete použiť domácu výrobu alebo značku Viva), 50 g nakladaných kapií, 15 g nakladaných feferónok, 200 g majonézy, 100 g plnotučnej horčice, 5 g worcesterskej omáčky, 10 g octu, 10 g cukru, 1,5 g mletého čierneho korenia a 5 g soli.
Postup:
- Točený salám olúpte a nakrájajte na veľmi tenké kolieska.
- Uhorky a cibuľu nakrájajte na jemné plátky, pridajte k nim paprikový šalát, prúžky kapií a nasekané feferónky.
- Všetky ingrediencie dobre premiešajte s majonézou a horčicou.
- Na záver dochuťte worcesterskou omáčkou, octom, cukrom, korením a soľou podľa chuti.
Tento tradičný šalát vás svojou chuťou vráti späť do starých dobrých čias, a navyše je pripravený veľmi rýchlo a jednoducho. Stačí si ho pripraviť doma a užívať si jeho jedinečnú chuť!