Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Výroba domáceho čedaru: Ušetrite peniaze a užite si vlastný syr z jedného litra mlieka

Domáci čedar
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáci čedar Foto: depositphotos.com
reklama:

Ceny mliečnych výrobkov neustále stúpajú, čo pre milovníkov syrov znamená nemalé výdavky. Ak patríte medzi nich, určite viete, že kvalitné syry sa stávajú čoraz vzácnejším kúskom na vašom stole. No čo keby ste si mohli tento lahodný syr pripraviť doma? Stačí pár základných surovín a trocha času, a syr, ktorý vás nebude stáť majland, je na svete.

Syr z domácej kuchyne

V minulosti bolo bežné, že si ľudia vyrábali syr doma – často priamo z mlieka z vlastného dobytka. Dnes na túto tradíciu už mnohí zabudli, no nemusí to byť tak. Výroba domáceho syra je jednoduchšia, než sa na prvý pohľad zdá. Stačí trocha trpezlivosti a základné vybavenie.

Domáca výroba syra sa dnes teší obľube najmä medzi nadšencami, ale prečo sa k nim nepridať? Syr vyrobený vo vlastnej kuchyni má hneď niekoľko výhod – je lacnejší, presne viete, čo doň dávate, a výsledná chuť bude presne taká, akú si prajete.

Jednoduchý postup na výrobu čedarového syra

Ak chcete skúsiť pripraviť syr doma, môžete začať jednoduchým receptom na syr, ktorý pripomína čedar. Potrebujete len liter mlieka, do ktorého budete postupne pridávať 15 gramov masla, 200 gramov nastrúhaného syra (ak máte, použite čedar, ale fungovať bude aj iný druh) a trochu soli. Ak obľubujete pikantné alebo bylinkové príchute, pridajte svoje obľúbené korenie či bylinky. Nakoniec zahustite zmes 6 lyžicami kukuričného škrobu a nechajte ju jemne povariť, až kým sa všetky suroviny dokonale nespoja.

Hotovú zmes potom nalejte do formy alebo nádoby a nechajte ju v chladničke vychladiť, aby syr stuhol a nadobudol správnu konzistenciu. Po pár hodinách sa môžete tešiť na svoj vlastný domáci syr, ktorý bude skvelým doplnkom k rôznym jedlám.

Priestor na vlastnú kreativitu

Keď si osvedčíte základný recept, otvára sa vám priestor na rôzne experimenty. Nebojte sa pridať do syra rôzne suroviny – od kúskov sušeného ovocia či orechov až po rôzne druhy korenín. Každý syr môže byť jedinečný a vytvorený presne podľa vašich chutí. Takto vyrobené pochúťky môžu slúžiť nielen na každodennú konzumáciu, ale aj ako originálny darček či chuťovka pre hostí.

Použitie čedarového syra je veľmi univerzálne – výborne sa hodí do hamburgerov, na cestoviny, do rizota, či na prípravu syrových omáčok. Ak chcete niečo netradičné, vyskúšajte ho napríklad vo forme domácich slaných krekrov, ktoré budú mať jedinečnú chuť.

Výroba domáceho syra tak môže byť nielen finančne výhodná, ale aj kreatívna a zábavná aktivita, ktorá vám otvorí dvere do sveta vlastných chutí.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.