Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Rajčinový džem: Jesenná pochúťka, ktorú si zamilujete, najmä ak ste fanúšikom marhuľového

Rajčinový džem
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Rajčinový džem Foto: shutterstock.com
reklama:

Máte nadbytok dozretých paradajok a hľadáte kreatívny spôsob, ako ich spracovať? Ponúkame vám originálny tip – vyskúšajte si pripraviť rajčinový džem. Stačí si vybrať tie najkrajšie a najzrelšie plody, aby ste dosiahli chutný a jedinečný výsledok, ktorý hravo konkuruje tradičným ovocným džemom.

Tento džem z paradajok má všestranné využitie. Môžete ho natrieť na pečivo s maslom, podávať s palacinkami alebo pridať do jogurtu. Čo je zaujímavé, jeho chuť je natoľko nezvyčajná, že len málokto uhádne, že je pripravený z paradajok. Chuťovo sa približuje k marhuľovému, a ak v ňom zostanú malé semienka, môže dokonca pripomínať malinový džem.

Ak ste pripravení na malý kulinársky experiment, tu je recept, ktorý si obľúbili mnohí nadšenci tohto originálneho džemu:

Recept na rajčinový džem:

Ingrediencie:

  • 3 kg zrelých paradajok
  • 1,3 kg cukru kryštál
  • 2 vanilkové cukry
  • 3 balíčky Pektogelu
  • 2 lyžičky kyseliny citrónovej
  • 150 ml rumu

Postup:

  1. Paradajky nakrájajte na väčšie kúsky a pomaly varte približne hodinu, kým sa nerozpadnú.
  2. Následne ich preceďte cez jemné sitko, aby ste odstránili šupky.
  3. K hladkému rajčinovému pretlaku pridajte kryštálový cukor a vanilkový cukor, a pomaly pokračujte vo varení ďalšiu hodinu.
  4. Ku koncu varu pridajte Pektogel, kyselinu citrónovú a rum. Všetko dôkladne premiešajte.
  5. Pripravte si čisté zaváracie poháre, ktoré dôkladne sterilizujte – buď pomocou horúcej vody alebo v rúre. Ešte horúce poháre plňte džemom, zavrite viečkami a obráťte dnom nahor, aby sa vychladli. Zavaľovanie nie je potrebné, džem sa udrží aj bez toho.
  6. Ak si chcete byť úplne istí, že džem vydrží, môžete zaváracie poháre navyše sterilizovať.

Zaujímavé tipy na zlepšenie rajčinového džemu:

Máte doma aj slivky? Vyskúšajte originálnu kombináciu paradajok so slivkami, prípadne pridajte do džemu aj melón. Na vianočný stôl sa hodí verzia džemu so škoricou, klinčekmi a pomarančom. A ak nemáte čas na prípravu džemu hneď, paradajky pokojne zmrazte a džem si pripravte neskôr, keď sa vonku ochladí.

Tešíme sa na vaše skúsenosti a postrehy – už ste vyskúšali tento originálny džem, alebo sa na to ešte len chystáte?

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.