Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pri varení vajec robíte obrovskú chybu. Preto toto nemajú dokonalú chuť!

Vajcia v hrnci vo vode
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vajcia v hrnci vo vode Foto: www.depositphotos.com
reklama:

Pri varení vajec sa často dopúšťame chýb, ktoré môžu zničiť ich chuť a textúru. Aj keď sa varenie vajec zdá byť jednoduché, malé detaily môžu výrazne zmeniť výsledok. Ak sa vám vajcia nedaria podľa predstáv, možno robíte jednu zásadnú chybu. Poďme sa pozrieť, ako to napraviť.

Správny postup varenia vajec

Existujú rôzne metódy varenia vajec, v závislosti od toho, aký výsledok preferujete. Dôležitý je čas varenia:

  • Mäkké vajcia: Ak chcete, aby žĺtok zostal tekutý a bielok jemne tuhý, varte vajcia 4 až 6 minút.
  • Polotvrdé vajcia: Pre jemne tuhý žĺtok a pevný bielok je ideálne nechať vajcia vo vode 7 až 9 minút.
  • Tvrdé vajcia: Plne uvarené vajcia s pevným žĺtkom dosiahnete po 10 až 12 minútach varenia.

Tipy pre ideálne vajcia

Pred samotným varením vajcia na chvíľu ponorte do teplej vody. Tento trik znižuje riziko prasknutia v dôsledku náhlej zmeny teploty. Ak chcete predísť vytečeniu vajíčka, môžete do vody pridať lyžicu octu.

Po dovarení je kľúčové vajcia čo najrýchlejšie schladiť. Stačí ich ponoriť do misky so studenou vodou alebo pod tečúcu vodu. Tento krok nielen zastaví proces varenia, ale uľahčí aj lúpanie. Ak sa vám vajcia stále zle lúpajú, skúste ich dať späť do studenej vody a pridať trochu octu – to vám môže pomôcť.

Alternatívne spôsoby varenia vajec

Okrem tradičného varenia vo vode existujú aj iné spôsoby prípravy vajec. Napríklad varenie v rúre umožňuje pripraviť viac vajec naraz, hoci tento postup trvá dlhšie. Naopak, v mikrovlnnej rúre to trvá menej času, no vajcia môžu byť suchšie.

Nevyhadzujte vodu po varení vajec!

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo robiť s vodou, v ktorej ste varili vajcia? Väčšina ľudí ju jednoducho vyleje, no robia tým veľkú chybu. Voda po varení vajec obsahuje množstvo užitočných minerálov, ktoré sa do nej uvoľňujú zo škrupiny. Vajcia majú škrupinu bohatú na vápnik, fosfor, zinok a ďalšie prvky, ktoré sú veľmi prospešné pre rastliny.

Prečo je táto voda taká cenná?

Škrupina vajec obsahuje najmä uhličitan vápenatý, ktorý sa počas varenia rozpúšťa vo vode a vytvára roztok bohatý na vápnikové ióny. Tento vápnik je pre rastliny veľmi dôležitý – podporuje ich rast a zvyšuje odolnosť voči škodcom a chorobám. Zalievanie rastlín touto vodou môže výrazne podporiť ich vývoj a zlepšiť kvalitu pôdy, keďže voda zároveň pomáha vyrovnať pH.

Ako vodu po vajciach využiť?

Po uvarení vajec nechajte vodu vychladnúť a použite ju na zalievanie rastlín. Tento „vajíčkový odvar“ je ideálny najmä pre rastliny, ktoré potrebujú vápnik. Pokojne ním postriekajte aj listy – uvidíte, že vaše kvety budú len prekypovať zdravím. Dôležité je však túto vodu spotrebovať do 24 hodín, pretože potom stráca svoje účinky.

Zabudnite teda na zbytočné vylievanie vody po varení vajec. Získate z nej viac, než by ste si mysleli – nielen pre vás, ale aj pre vaše rastliny.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.